Irdatlan hasfájást okozhatnak: a bélprobléma nem csak szervi eredetű lehet

A fájdalmas bélpanaszokat teljesen hétköznapi dolgok is okozhatják.

hasfajas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bélprobléma nemcsak szervi eredetű lehet: az irritábilis bél szindróma egy emésztési funkciózavar, kialakulása pedig nem mindig egyértelmű, éppen ezért nehéz diagnosztizálni, noha a becslések szerint nagyon sokakat érinthet.

Az IBS a leggyakoribb bélrendszeri betegség, mégis nehéz meghatározni az orvostudomány számára is. A hátterében az agy és a bél közötti információcsere-zavar állhat, ennek okai és súlyosbító tényezői viszont meglehetősen szerteágazók lehetnek.

Dr. Shilpa Ravella, a Columbia University Medical Center gasztroenterológusa szerint a szakértők körében is megoszlanak az álláspontok: egyesek a bélben található idegek érzékenységéről beszélnek az IBS kapcsán, mások a bélbaktériumokat teszik felelőssé. Néhány olyan pont viszont meghatározható, ami még elviselhetetlenebbé teszi a betegséget.

Étkezési hibák

A helytelen étkezés több más betegség mellett az irritábilis bél szindróma tüneteit is súlyosbítja. A tudósok rájöttek, hogy a nem cöliákiás gluténérzékenységnél nem is elsősorban a glutén okozza a panaszokat, hanem a fruktán és a fruktóz emésztési zavara. Ez az IBS-ben szenvedőknél is fájdalmas tüneteket, puffadást, hasmenést okozhat.

A glutént tartalmazó kenyér és tésztafélék mellett ezért javasolt a fruktózt tartalmazó ételek minimalizálása is. A keresztesvirágú zöldségek, így a brokkoli vagy a káposzta, de akár a fokhagyma, a csicsóka, a spárga és egyes magvak is erősíthetik a panaszokat. A problémát okozó ételeket segíthet kideríteni és elhagyni a FODMAP-diéta is.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholos italokban található cukrok táplálják a problémát okozó bélbaktériumokat, miközben az ételek lebontásáért felelős mikroorganizmusokat károsíthatják, ezért a fogyasztásuk puffadáshoz és hasi fájdalmakhoz vezethet. A mértéktartás kulcsfontosságú, az alkohol teljes elhagyása pedig megszüntetheti a panaszokat.

D-vitamin-hiány

European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a D-vitamin hiánya az irritábilis bél szindrómában szenvedők állapotát tovább rontja. A vitamin a belek és az immunrendszer egészséges működéséért is felelős. A vizsgálat azon résztvevői, akik D-vitamin-pótlást kaptak, javulásról számoltak be a puffadás, a hasmenés vagy székrekedés terén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alváshiány

A Journal of Clinical Sleep Medicine című szaklapban publikált tanulmány szerint az alvás is hatással van az IBS tüneteire. A betegségben érintett nők alvási szokásait vizsgálták meg, és arra jöttek rá, hogy az alváshiány és a fáradtságérzet erősítette a fájdalmat. Eredményeik szerint a cirkadián ritmus zavara a bél mikroorganizmusait is befolyásolja. Az egészséges alvási rend kialakítása javíthat a bélproblémákon, miközben csökkenti a stresszt is.

Mozgáshiány

Az ülő életmód is erősíti a bélproblémákat, ellenben az IBS kockázatát jelentősen csökkenti heti legalább háromszori intenzív mozgás, ami a szorongás és a stressz kezelésében is segítséget jelent. Az Illinois-i Egyetem tanulmánya szerint az edzés - étrendtől függetlenül - támogatja az ételek megfelelő lebontásáért felelős baktériumtörzseket, továbbá serkenti a bélmozgást, és megszünteti a székrekedést.

A szakértők heti három-öt alkalommal, alkalmanként 20-60 perc mozgást javasolnak: különösen hatékony a futás, a kerékpározás, a tempósabb gyaloglás, a jóga vagy a tai-chi.

Édesítőszerek fogyasztása

A cukoralkoholokat tartalmazó édesítőszerek szintén súlyosbítják az IBS tüneteit. Ide tartozik többek között a mannit, a szorbit vagy a xilit is. Ezek nem, vagy csak nehezen szívódnak fel, ami a vastagbélben gázképződéshez, puffadáshoz, hasmenéshez is vezethet. Az irritábilis bél szindrómában szenvedők még erősebb fájdalmat érezhetnek miattuk.

Stressz

Az IBS legfőbb kiváltó okaként a stresszt tartják számon, mivel a szorongás és a feszültség hatással van a szerotonint tartalmazó bélrendszerre is. Ez az ingerületátvivő anyag jelentősen befolyásolja a bélmozgást. A stresszkezelési technikák elsajátítása, a megfelelő légzőgyakorlatok és a sportok ezért is lehetnek nagyon hasznosak az IBS tüneteinek enyhítésében.

(Fotó: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük