Csökkentik a gyulladást, és segítik az emésztést: 2 növényi enzim, amit pótolni kell

A növényi enzimek emésztési zavar és ízületi gyulladás esetén is hatásosak a szervezetnek.

papaja-ananasz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emésztőrendszeri zavarok és gyulladásos betegségek esetén is segítséget jelenthet két egyszerű növényi enzim, a bromelain és a papain, melyeknek számos további egészségügyi előnyük van a szervezetre nézve.

A bromelain enzim az ananászban, míg a papain a papajában is megtalálható, de az eredeti forrásuk mellett étrend-kiegészítő készítmények is készülnek belőlük. Mindkettő egy kicsit más miatt hasznos a szervezetnek.

Gyulladáscsökkentő bromelain

Az ananász enzimje, a bromelain segít csökkenteni a fájdalmat, enyhíti a duzzanatokat, gyorsítja a sérülések gyógyulását, ezért szedése műtétek után kiemelten ajánlott. Erős gyulladáscsökkentő hatással bír, így az ízületi gyulladások esetén is hatásos segítség.

Az enzim elősegíti a fibrin nevű fehérje lebontását, amivel gátolja a vérrögképződést is, bizonyítottan csökkentve az infarktus és más érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel részt vesz a fehérjék lebontásában, az emésztési folyamatot is megkönnyíti.

A sebgyógyulást is segítik

A Journal of Burn Care and Research-ben közzétett tanulmány szerint a bromelain szakszerű helyi alkalmazása bizonyítottan gyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Tisztítja a sebeket, és gyorsítja az elhalt hámszövet távozását.

A papain a kollagéntermelő sejtek működését segíti, ezért szintén értékes a fekély- és sebgyógyulás során, valamint a bőrbetegségek kezelésében. Az enzimekből krémek is készülnek, de az allergiás reakció elkerülése végett a használat előtt minden esetben fontos tesztet végezni a bőrfelületen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Több más enzimmel és aminosavval együtt a papain és a bromelain bizonyítottan csökkenti az izomfájdalmakat és az izomlázat, valamint gyorsabb regenerációt biztosít, ezért sportolók számára is ajánlják fogyasztását.

Emésztéssegítő papain

A papain a bromelainhez hasonlóan részt vesz a fehérjelebontásban, segíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a székrekedést. Egy 2013-as tanulmány bebizonyította, hogy a papajából származó enzim táplálékkiegészítőként használva a krónikus emésztőrendszeri zavarok tüneteit is csökkentette.

Az enzimek alkalmazása előtt feltétlenül kérd ki orvos tanácsát, hiszen előfordulhatnak ellenjavallatok, így torok- és gyomorirritáció, valamint véralvadási zavar esetén és műtét előtt sem ajánlottak. Fennállhat továbbá allergia vagy keresztallergia is a gyümölcsökkel szemben, és a vércukorszintet is csökkenthetik, ami miatt a cukorbetegeknek is vigyázniuk kell.

Ezt is szeretjük