Csökkentik a gyulladást, és segítik az emésztést: 2 növényi enzim, amit pótolni kell
A növényi enzimek emésztési zavar és ízületi gyulladás esetén is hatásosak a szervezetnek.

papaja-ananasz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emésztőrendszeri zavarok és gyulladásos betegségek esetén is segítséget jelenthet két egyszerű növényi enzim, a bromelain és a papain, melyeknek számos további egészségügyi előnyük van a szervezetre nézve.

A bromelain enzim az ananászban, míg a papain a papajában is megtalálható, de az eredeti forrásuk mellett étrend-kiegészítő készítmények is készülnek belőlük. Mindkettő egy kicsit más miatt hasznos a szervezetnek.

Gyulladáscsökkentő bromelain

Az ananász enzimje, a bromelain segít csökkenteni a fájdalmat, enyhíti a duzzanatokat, gyorsítja a sérülések gyógyulását, ezért szedése műtétek után kiemelten ajánlott. Erős gyulladáscsökkentő hatással bír, így az ízületi gyulladások esetén is hatásos segítség.

Az enzim elősegíti a fibrin nevű fehérje lebontását, amivel gátolja a vérrögképződést is, bizonyítottan csökkentve az infarktus és más érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel részt vesz a fehérjék lebontásában, az emésztési folyamatot is megkönnyíti.

A sebgyógyulást is segítik

A Journal of Burn Care and Research-ben közzétett tanulmány szerint a bromelain szakszerű helyi alkalmazása bizonyítottan gyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Tisztítja a sebeket, és gyorsítja az elhalt hámszövet távozását.

A papain a kollagéntermelő sejtek működését segíti, ezért szintén értékes a fekély- és sebgyógyulás során, valamint a bőrbetegségek kezelésében. Az enzimekből krémek is készülnek, de az allergiás reakció elkerülése végett a használat előtt minden esetben fontos tesztet végezni a bőrfelületen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Több más enzimmel és aminosavval együtt a papain és a bromelain bizonyítottan csökkenti az izomfájdalmakat és az izomlázat, valamint gyorsabb regenerációt biztosít, ezért sportolók számára is ajánlják fogyasztását.

Emésztéssegítő papain

A papain a bromelainhez hasonlóan részt vesz a fehérjelebontásban, segíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a székrekedést. Egy 2013-as tanulmány bebizonyította, hogy a papajából származó enzim táplálékkiegészítőként használva a krónikus emésztőrendszeri zavarok tüneteit is csökkentette.

Az enzimek alkalmazása előtt feltétlenül kérd ki orvos tanácsát, hiszen előfordulhatnak ellenjavallatok, így torok- és gyomorirritáció, valamint véralvadási zavar esetén és műtét előtt sem ajánlottak. Fennállhat továbbá allergia vagy keresztallergia is a gyümölcsökkel szemben, és a vércukorszintet is csökkenthetik, ami miatt a cukorbetegeknek is vigyázniuk kell.

Ezt is szeretjük