Fejlesztő, nyugtató foglalkozások demencia esetén - Kevésbé megterhelőek a segítőnek

A gyengéd és törődő, az érzékszervekre ható stimuláció kései stádiumban is élvezetes lehet a demens betegnek.

demencia boldog nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok személyes gondoskodást nyújtó számára jelent fejtörést, hogyan is tudnának kellemes mindennapokat biztosítani az előrehaladott stádiumban lévő demenciával élő szerettüknek.

Amellett, hogy hozzátartozóként időnként nem könnyű megbirkózni az állapotromlással, az ezzel együtt járó fokozatos változtatások is állandó kihívást jelenthetnek.

Időtöltés demenciával élőkkel

Nem árt, ha vannak az eszköztárban olyan megoldások, amik a tapasztalatok szerint megnyugtató, az életminőséget fenntartó tevékenységet jelentenek a demenciával élő személy számára.

demencia 1 boldog
Fotó: SilviaJansen / Getty Images Hungary

A gyengéd és törődő, az érzékszervekre ható stimuláció akkor is élvezetes lehet a demens betegnek, ha fizikailag már nem aktív, illetve szóban nem kommunikál. Épp ezért a kései stádiumokban is megfelelő elfoglaltságot jelenthetnek.

Hasznos foglalkoztatások

A zenehallgatás, a felolvasás vagy vallásos személyek esetében az imádkozás mind segítik a beteg kikapcsolódását és egyben szellemi aktivitásának fenntartását.

demencia 2 zene
Fotó: wildpixel / Getty Images Hungary

A vizuális csatornát stimulálva a fényképek vagy képeskönyvek nézegetése, az állatok vagy kisbabák szemlélése akár élőben, akár videón, szintén kellemes lehet a demenciával élők számára. Ha más érzékszerveket is bevonnánk, a virágok illatának megtapasztalása, az apró finomságok ízlelése, a különböző anyagok, tárgyak és plüssállatok tapintása is ajánlott aktivitás.

A személyes, fizikai gondoskodásban pedig külön rituálét hozhatunk létre a haj fésülése, a lábfürdő, valamint az illóolajokkal vagy illatos testápolóval történő masszázs köré - ezek mind megnyugtató, komfortot teremtő tevékenységekké válhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes kitapasztalni, hogy a demenciával élő családtag mire reagál a legkedvezőbben, hiszen ennek alkalmazása abban is segít, hogy pozitív, támogató módon kapcsolódjon a körülötte élőkkel.

Ilyen a világ legbarátságosabb idősek otthona: a mentális egészségnek is jót tesz a környezet

Bár a legtöbb idősek otthonát megpróbálják a lehető legkomfortosabbá varázsolni, sok helyen inkább a hagyományokhoz ragaszkodnak. Egy különleges intézmény azonban teljesen újragondolta az egészet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük