15 kérdés, amit fel kell tenni, ha demens beteg van a családban - Fontos az őszinteség

A demens betegek többsége leginkább saját otthonában érzi magát komfortosan, de eljöhet a pillanat, amikor állandó felügyeletre lesz szüksége.

Demens beteg elhelyezése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a demencia megjelenik valakinél, előbb-utóbb számba kell venni a fontosabb teendőket és a családtagok szükségleteit. 

Ennek legjobb módja, ha a fontosabb kérdéseket nem másoknak, hanem saját magunknak tesszük fel, mintegy előre átgondolva az esetleges problémákat, megalapozva ezzel a harmonikus családi légkört. Ebben a demens betegek tisztelete kulcsszereppel bír.

Az egyik legfontosabb kérdés a beteg ellátása, illetve annak mikéntje. Mivel az állapota gyorsan romolhat, nem biztos, hogy elegendő a látogatása, egy idő után felmerül a kérdés, kinél és hogyan éljen a beteg. Ezt sajnos nem könnyű eldönteni.

Az összeköltözés előnyei

A demens rokon családhoz költözésének egyik legnagyobb előnye, ha bármire szüksége van, a család jelen van, a környezete pedig biztonságos. Ez enyhébb állapot esetében, és akkor ha van elég tér, sokszor nem jelent problémát.

Nem mellékesen a költözéssel pénzt is meg lehet takarítani, hiszen az oda-vissza utazgatás, valamint a két háztartás vezetése költséges lehet.

A költözés lehetséges hátrányai

Sajnos beköltözéskor a betegnek el kell hagynia barátait és a számára ismerős közeget. Neki is nehéz, hogy ezentúl róla kell gondoskodni, egyáltalán nem biztos, hogy bárkitől függeni szeretne. Nem beszélve arról, mennyire megváltoztathatja a család életét is egy idős ember. 

Megfontolandó kérdések

A következő kérdéseket érdemes megfontolni a költözéssel kapcsolatban:

 • Szeretne költözni?
 • Milyen volt a viszony vele? Ha problémás volt, a stresszes körülmények nem fognak rajta javítani. 
 • A család mit szól a beköltözéshez? 
 • A család és az ő életmódja közötti különbségek okozhatnak-e konfliktust?
 • Jut mindenkinek elegendő személyes tér?
 • Biztonságos a lakás egy demens beteg számára? Amennyiben nem, milyen változtatásokra lehet szükség? Rámpa a bejárathoz, kapaszkodók a fürdőbe, WC-be?
 • A család orvosa el tudja látni? Ha nem, van más orvos, aki foglalkozik vele?
 • Tud segíteni a háztartásban, ha szeretné ezt tenni? 
 • Tud majd találkozni másokkal, lesz lehetősége szocializálódni?
 • A család felkészült eléggé emocionálisan, fizikailag és anyagilag? Tud segíteni a gondozottnak, ha ő erre még jobban rászorul? Esetleg tud professzionális segítséget biztosítani a számára?
 • A gondozó családtag időnként szünetet tartani, kikapcsolódni? Tud más rokon, barát, szomszéd segíteni? Fel tudnak fogadni valakit az ellátására?
 • A költözéssel pénz marad, vagy az többletköltséggel jár? Tudják fedezni az otthonukban szükséges változtatásokat és az ellátást?
 • Abba kell-e hagynia a munkát  valakinek a családból, vagy rövidebb munkaidőben kell-e dolgoznia?
 • Mennyi időre költözik be? Csak egy ideiglenesen, vagy maradhat, ameddig szükséges?
 • Van-e a környéken valamilyen intézmény vagy közösség, amely segítséget tud nyújtani, ha otthon már nem tudják ellátni? 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindegyik kérdést át kell gondolni, mielőtt a költözésről döntene a család. Próbaképpen érdemes először rövid látogatást szervezni, hogy kiderüljön, jó-e az elképzelés. Egyéb közeli lakhatási lehetőségeknek sem árt utánanézni, így a közelben lehet, de nem kell közös háztartásban élni vele. 

Jóban, rosszban, egészségben és betegségben - Az idős pár megmutatta, mit jelent valójában a házasság

Bill Duncannél egy éve jelentkeztek a demencia tünetei, ám párja mindenben türelemmel a segítségére volt, ahogy csak tudta, támogatta őt.

Jóban, rosszban, egészségben és betegségben - Az idős pár megmutatta, mit jelent valójában a házasság

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük