Lehet-e kapcsolat a migrén és a későbbi demencia között? Félreértés okoz aggodalmat a fejfájással küzdők körében
A migrénes fejfájás az agyműködés zavarát is jelentheti, ezért a kutatók nemrég egy átfogó vizsgálat során kapcsolatot kerestek a demencia kialakulásával.

demencia migrén nyit
beauty and style
Top olvasott cikkek

A migrénes fejfájás hirtelen jelentkező pulzáló, nagyon erős fájdalom, mely gyakran hányingerrel, fény- és hangérzékenységgel jár együtt.

Egy migrénes roham akár 12 órán keresztül is tarthat, és a fájdalom komoly hatással lehet a napi tevékenységek elvégzésére. A rohamokat megelőzheti egy úgynevezett aurahatás, amitől a látótérben vakfoltok jelentkeznek, nehezebbé válhat a beszéd és az egyik oldalon a végtagok mozgatása.

Migrénes fejfájás mint tünet

A migrénes fejfájás bizonyítottan a magasvérnyomás-betegség és az iszkémiás stroke előfutára lehet, amely állapotok kapcsolatban állnak a demencia kialakulásának a rizikójával is. Éppen ezért egy új tanulmányban a migrén és a demencia kapcsolatát is górcső alá vették.

Kapcsolat a demenciával

Egy 2020-as kutatásban közel 12 500 embert vizsgáltak az 51-70 korosztály tagjai közül, akiket átlagosan 21 éven keresztül megfigyeltek. A kutatók az alanyok kognitív és neuropszichológiai funkcióit is megvizsgálták, mivel ezek abnormális működése összefügg a demencia kialakulásával.

Bár a migrénes fejfájás valóban az agy abnormális működéséből fakad, a vizsgált alanyok 18,5%-ánál jelentkeztek a vizsgálat során a demencia tünetei, pedig nem éltek át soha migrénes fejfájást. 15,8%-uknak időnként volt, és csak 16,7%-uk szenvedett rendszeresen migrénes rohamoktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az átfogó vizsgálat nemcsak azt bizonyította, hogy nincs kapcsolat a migrén és a demencia között, de a kutatók a különböző nemeknél sem vettek észre összefüggést - a férfiaknál és a nőknél ugyanannyi eséllyel alakulhat ki demencia. Az eredmények azt mutatják, a migrén nem növeli a demencia kialakulásának rizikóját.

Segítenek megelőzni a demenciát: 10 étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Bár a demencia kialakulásának pontos okait még kutatják, azonban a szellemi frissesség megőrzésében egyes életmódbeli tényezők is sokat segítenek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük