Egyetlen módszer, amitől elmúlhat a horkolás
Bármikor csinálhatod napközben
Te mit tennél meg azért, hogy elmúljon a horkolás?

nagykep?cikkid=162805&kep=horkol1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy friss kutatás eredményei szerint a rendszeres énekórák nemcsak a tiszta hangzás elérésében segítenek, de a hangképzés és énektechnika fejlesztésével a horkolás is csökkenthető.

Az Exeteri Egyetem közreműködésével szervezett kutatásban 60 krónikus és 60 enyhe vagy közepes mértékben horkoló közül kiválasztott résztvevőnek három hónapon keresztül napi 20 percet kellett énekgyakorlással töltenie a kutatóktól kapott eszközök és hanganyagok segítségével.

A kontrollcsoport tagjai ez idő alatt nem változtattak korábbi életmódjukon. A kutatók a vizsgálat végén megállapították, hogy a rendszeresen éneklő csoport tagjai közt jelentősen csökkent a horkolás súlyossága és erőssége, illetve javult az alvás minősége.

A szakértő megmagyarázza a jótékony hatást

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész és foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangképzési zavarok kezelésével is foglalkozik. A kutatással kapcsolatban a doktornő elmondta, hogy a horkolás több kiváltó oka közül az egyik valóban a torok bizonyos izmainak gyengesége.

A horkoló hang a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja révén jön létre. Alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, és a ki-be áramló levegő a felső légutak lágy szöveteit mozgásba hozza. Ha a lágy szájpadlás és a torok felső részén található garatizmok tónusa egyébként is gyenge, akkor ez a hatás fokozottan érvényesül. A jelenség főként idősebb korban gyakori, mert a kor előrehaladtával a torok izomszöveteinek tónusa jelentősen csökken.

Horkolást előidéző betegségek és tényezők

A gyenge izomtónus mellett a kellemetlen zajt előidézhetik bizonyos betegségek, például a pajzsmirigy rendellenességei is. Hajlamosító tényező a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás is, de esetenként fül-orr-gégészeti műtéti kezelést igénylő elváltozások állnak a hátterében, mint például orrsövényferdülés vagy orrpolipózis.

A szakértő hangsúlyozza, hogy a horkolás kezelése minden esetben alapos kivizsgálást igényel, melynek során azt is ellenőrzik, hogy nincs-e alvás közbeni légzéskimaradás - alvási apnoe -, ami a kialvatlanság mellett számos komoly szövődmény, például magas vérnyomás, cukorbetegség - előidézője és súlyosbítója lehet. Az alvási apnoe kezeléséhez ugyanis több más eszköz, például pozitív légsínterápia - CPAP - is szükségessé válhat.

Nemcsak az ének-, a beszédtechnika is segít!

Ha a kivizsgálás után bebizonyosodik, hogy a horkolást a gyenge izomtónus okozza, akkor sem kell egyből énektanárt keresned. A helyes hangképzés elsajátításában és a szükséges izmok erősítésében a beszédgyakorlatok is segítenek.

Nem kell bonyolult dologra gondolni, olyan egyszerű mozdulatok rendszeres gyakorlása is segíthet, mint például ha jól artikulálva, a magánhangzókat 20-30 alkalommal elismételed, vagy a nyelvedet kinyújtod, és a szád egyik sarkától a másikig jobbra-balra mozgatod, esetleg üres szájjal rágó mozgást utánzol. A személyre szabott gyakorlatsort beszédterápiás specialista segít összeállítani.

Ezt is szeretjük