Így betegít meg a horkolás! A nőkre különösen veszélyes
A kutatók szerint
A alvási apnoé súlyos esetben agykárosodáshoz is vezethet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy ideje már tudjuk, hogy a horkolás nem csupán a hálótárs éjszakáját nehezíti meg, hanem magára a horkolóra nézve is veszélyes lehet.

A horkolás hátterében ugyanis egy bizonyos alvási apnoé nevű betegség állhat, melyek eredménye nem csupán napközbeni fáradtság, de akár agyi károsodás is lehet.

Az alvási apnoé veszélye

Az alvási apnoé súlyos rendellenesség, melynek veszélye abban rejlik, hogy az érintettek légzése alvás közben újra és újra megakad, előfordul, hogy akár több száz alkalommal is egy éjszaka alatt. A betegségről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

A csökkent oxigénszint magas vérnyomáshoz, szélütéshez, szívelégtelenséghez, cukorbetegséghez, depresszióhoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet. Az alvási apnoéban szenvedő nőknél nagyobb mértékű agykárosodást találtak amerikai kutatók, mint a követéses vizsgálatban szereplő - szintén apnoéval élő - férfiaknál.

Csökken az oxigénszint

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem - UCLA - kutatóinak a Sleep című szakfolyóiratban ismertetett tanulmánya az első, amelyben ilyen összefüggésben elemezték az alvászavar következményeit.

Amikor alvás közben elakad a lélegzetvétel, csökken a vérben az oxigén szintje, ami sok sejt károsodását okozza a szervezetben. Ha nem kezelik az állapotot, akkor magas vérnyomáshoz, szélütéshez, szívelégtelenséghez, cukorbetegséghez, depresszióhoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

A nőkre veszélyesebb a horkolás

Követéses vizsgálatukba az UCLA alváslaboratóriumában kezelt nőket és férfiakat vonták be a kutatók. Tanulmányukban az érintett páciensek agyának fehérállományát vizsgálták orvosi képalkotó eljárással, majd a nemek közti eltérést elemezték.

Megállapították, hogy az alvási apnoé súlyosabb következményekkel járt a nők számára, agyuk fehérállományában komolyabb károsodást találtak, mint a férfiakéban. Ezek alapján a kutatók azt javasolják az orvosoknak, hogy a nőknél korábban, már kisebb panaszoknál kezdjék meg az alvási apnoé kezelését - írta a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Ezt is szeretjük