Hány órakor fekszel le? Ez a tökéletes időpont a biológiai órád szerint
Egészséged érdekében tanácsos alkalmazkodnod a biológiai órád működéséhez minden nap.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élő szervezet működése normál körülmények között a cirkadián ritmushoz igazodik. Ezt a 24 órás ciklust saját belső időmérő rendszered befolyásolja, ám olyan külső tényezőkhöz is igazodik, mint a napfény.

A napi biológiai órának is nevezhető cirkadián ritmus lehetővé teszi, hogy fel tudj készülni a téged körülvevő környezet szabályos, ismétlődő változásaira. Amennyiben azonban nem tartod tiszteletben szervezeted belső óráját, akkor nemcsak fáradt leszel a nap során, de bizonyos egészségügyi problémák kialakulására is nagyobb esélyed lesz.

Az ideális időpont a lefekvéshez

Este tíz óra után érdemes nyugovóra térned - ekkor már szervezeted melatoninszintje elég magas ahhoz, hogy álmosnak érezd magad. Ez a hormon napfény hiányában termelődik, a tobozmirigy választja ki, és a vérkeringésnek köszönhetően az agyból a test távolabbi pontjaira is eljut.

A melatonin hormon irányítja az alvási ciklust, felel a színes álmokért, emellett megnöveli a REM-fázis hosszát. Ahhoz, hogy elegendő termelődjön belőle, fontos, hogy este már ne tartózkodj túl fényes helyiségben, közvetlenül lefekvés előtt ne használd a számítógépet, ne nézz tévét. Amennyiben érdekel, a pontos magyarázat, korábbi cikkünkben megtalálod.

Ha este tíz órakor még nem is tudsz elaludni, éjfél előtt akkor is mindenképpen ajánlott álomra hajtanod a fejed. Ebben az időszakban a legpihentetőbb ugyanis az alvás.

Mikor jön el az ideje?

Csakúgy, mint a lefekvésnek, a felkelésnek, a fizikai és szellemi jellegű tevékenységeknek is eljön a maguk ideje - vagyis a nap azon szakasza, amikor a szervezet belső óráját figyelembe véve bizonyos tevékenységek a legnagyobb hatékonysággal végezhetőek.

Reggel hat és hét óra között érdemes felkelned, ekkorra csökken a szervezet alváshoz szükséges melatoninszintje, illetve megnő az adrenalin-, noradrenalin- és a kortizolszintje - ezek a hormonok az aktivitást segítik elő.

A reggel kilenc órától délig tartó időszakban érdemes rövid koncentrációt igénylő, számítási feladatokat végezned, a hosszú távú memóriádat pedig délután három és este hat óra között tudod leginkább kihasználni: ekkor érdemes például nyelvet tanulni. Este nyolcig fokozódik szervezeted adrenalinszintje, fizikai erőnléted három és hét óra között van a csúcson, így ekkor ajánlott testmozgást beiktatnod az életedbe.

Ha ellentmondasz a cirkadián ritmusnak

Amennyiben nem tartod tiszteletben szervezet belső óráját, fáradt leszel a felkelés utáni órákban, és napközben is nehezen koncentrálsz az elvégzendő feladataidra. Hosszú távon pedig szervezeted hormonháztartásában változások állnak be, ami gyengíti az immunrendszert, és megnöveli számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát.

Dán kutatók vizsgálatainak eredménye bizonyította, hogy az éjszakai műszakban dolgozó nőknek a megváltozott hormonális működés következtében 40%-kal nő az esélyük a mellrák kialakulására.

Ezt is szeretjük