Többször felébredsz éjszaka? Ezek a leggyakoribb okok a szakértők szerint

Az alvászavarok mögött többféle ok is meghúzódhat. Járj utána!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára veled is előfordult már, hogy éjszaka képtelen voltál kipihenni magad, többször is felébredtél, annak ellenére, hogy fáradt voltál. Ha ez a probléma hosszabb időn keresztül fennáll, érdemes utánajárni az okoknak.

A problémáról a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakembereit kérdeztük: dr. Süli Ágota pszichoterapeutát és dr. Csajbók Éva belgyógyász- endokrinológus szakértőt.

Az alvászavarok elkülönítése

Dr. Süli Ágota elmondta, hogy többféle alvászavar különböztethető meg. Vannak, akiknek az elalvás okoz problémát: csak forgolódnak az ágyban, és nem jön álom a szemükre. Mások arról számolnak be, hogy bár könnyen elalszanak, de három-négy óra alvás után felébrednek, és ezután már nem tudnak visszaaludni. A harmadik csoportot az ébredési zavarokban szenvedők alkotják, akik vagy korán ébrednek, és a jóleső lustálkodás hiányáról panaszkodnak, vagy nagyon nehezen, kábán, rosszkedvűen veszik fel a napi ritmust.

Az alvás idejénél sokkal fontosabb az alvás minősége, azaz, hogy kipihenten ébredsz-e. Az alvás ciklusos folyamat, általában 80-90 percig tart egy ciklus, mely egy lassú hullámú alvásból és egy REM - Rapid Eye Movement - fázisból áll. A REM fázisban magas oxigénfelhasználás mellett aktív tevékenység, az éber állapotban megszerzett információk további feldolgozása zajlik. Az alvás maga öt-hat ciklusból épül fel.

15 tipp a pihentető alvásért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mennyit kell aludnod?

Dr. Süli Ágota elmondta, hogy az alvás idejét genetikai tényezők határozzák meg. Vannak, akiknek nagyon kicsi az alvásigényük, és vannak, akik tíz órát is igényelnek a napi működéshez. Felnőttkorban átlagosan napi hét-nyolc óra alvásra van szükség. Gyerekeknél jóval magasabb az alvásigény. Egy 30 éves ember az életéből nagyjából tíz évet alvással töltött.

Dr. Csajbók Éva szerint is legalább nyolc óra folyamatos alvás kellene a teljes pihenéshez, a részletekben történő alvás semmiképpen sem egyenértékű a teljes, szünet nélküli alvással.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alvászavar mögött meghúzódó okok

Az alvászavar többnyire valamilyen pszichés vagy szervi betegség tünete, gyakran a stressz, a feszültség vagy a depresszió része. Az életkor előrehaladtával is csökken az alvás minősége és mennyisége. A váltott műszakban dolgozók, a sokat utazók, például kamionsofőrök, vagy akik gyakran repülnek - főként nyugatról keletre - ugyancsak panaszkodnak alvászavarról. Előfordulhat továbbá alkohol, dohányzás, drogok rendszeres használatakor, de gondolni kell bizonyos szervi betegségek kezelésére adott gyógyszerek rendszeres szedésekor megjelenő mellékhatásra is.

Magas stresszhormonszint

Egészséges embernél éjszaka a vérnyomás csökken, majd hajnalban, ébredéskor emelkedik az ilyenkor termelődő stresszhormonok hatására. A tartósan magas stresszhormonszint, melynek lehet akár pszichés oka is, nyugtalan alváshoz vezethet.

Alvási apnoé

Ma az alvászavarok egyik leggyakoribb oka az elsősorban túlsúlyos, illetve elhízott embereken jelentkező úgynevezett alvási apnoé szindróma, melynek egyik legfőbb tünete az erős horkolás. Az apnoé - légvételi szünet - tartós oxigénhiányt okozhat, és nem pihentető alváshoz, tartós fáradtságérzéshez, illetve hosszú távú fennállás esetén a mentális funkciók beszűküléséhez is vezethet.

Testi megbetegedések

A testi betegségek közül a légzőszervi betegségek, a cukorbetegség, a reumás megbetegedések okoznak alvászavarokat. Stroke-on átesettek, illetve bizonyos szívbetegségekkel küzdők is gyakran panaszkodnak inszomniára. A fájdalom ugyancsak okozhat felületes, szakadozó, álmatlan éjszakákat.

Ezért alszol rosszul! Képeken 8 hétköznapi álomrabló, amire nem gondolsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tartós kialvatlanság következményei

Az alvásmegvonásnak tartós, komoly egészségkárosító hatása van, elsősorban a szív és az érrendszer vonatkozásában. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint például a váltott vagy a 24 órás munkarendben dolgozóknak ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, egy hosszú vagy éjszakai műszak után legalább két hétig tart a visszaállás az egészséges napirendre.

Amennyiben tartós alvászavarod van, feltétlenül fordulj szakemberhez, javasolja a belgyógyász-endokrinológus szakértő, hiszen a sok nem pihentető alvás teljes szellemi és testi kimerüléséhez vezethet. Az ezen a területen járatos orvosok mind az okok felderítésében, mind a lehetséges kezelési mód megválasztásában tudnak segíteni.

Betegségek A-tól Z-ig

Kattints az alábbi dobozra, ha kíváncsi vagy valamilyen egészségügyi probléma tüneteire és kezelési lehetőségeire.

Ezt tedd a zavartalan alvásért!

A környezeti tényezőket ideálissá kell tenni, például ne legyen túl meleg, túl zajos, túl világos a szoba, ahol alszol. A kényelmetlen fekhely is megnehezíti az alvást. Érdemes közel azonos időben lefeküdni, illetve felkelni, hogy az alvásritmus kialakuljon. A hálószoba funkciója nem egyezik a nappaliéval. Ne egyél az ágyban, ne nézz tévét innen, ne dolgozz, helyette legyen a pihenés, olvasás helye. Természetesen lehet itt kellemes zenére relaxálni, illetve szerelmi intim élet színterévé tenni a fekvőalkalmatosságot.

A rendszeres fizikai terhelés segít az elalvásban, ám közvetlenül lefekvés előtt már ne végezz megerőltető mozgást, legfeljebb sétálj a friss levegőn. Nehéz vacsora helyett könnyű, alacsony szénhidráttartalmú ételt fogyassz este - lefekvés előtt legalább három órával. Nagyon fontos az elalvás ideje is, az első mélyalvási fázist éjfél előtt kellene átélni ahhoz, hogy kipihenve ébredj. Bevethetsz gyógyteákat is, például citromfű- vagy más, nyugtató hatású teát.

Ezt is szeretjük