Durván növeli a vastagbélrák kockázatát ez a népszerű étel – Az is kiderült, mivel előzhető meg
Bizonyos ételek jelentősen növelhetik a vastagbélrák kockázatát.

A vastagbélrák mindkét nemet érintő, Magyarországon a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Azonban jó hír, hogy okos étkezési döntésekkel jelentősen csökkenthető a kialakulásának kockázata. Egyes tanulmányok szerint a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az egészséges testsúly megőrzése és a mértékletes alkoholfogyasztás együttesen akár több mint egyharmadával is mérsékelhetik a betegség kockázatát.
Vastagbélrák kockázatát növelő ételek
A táplálkozás kiemelkedő szerepet játszik a vastagbélrák megelőzésében, ám bizonyos ételek fogyasztása épp hogy növelheti a kockázatot!

Sokak kedvence a szaftos hamburger vagy a grillen sült steak, azonban a rendszeres vöröshús-fogyasztás (marha, sertés, bárány) növelheti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét. A tudósok még nem fejtették meg pontosan ennek okát, de feltételezik, hogy maga a hús vagy a magas hőmérsékleten történő sütés során keletkező rákkeltő anyagok lehetnek a felelősek. A Rákkutatási Világalap ajánlása szerint hetente maximum 350-500 gramm vörös húst javasolt fogyasztani.
Egy 2024-es kutatásban is azt vették észre, hogy minden napi 10 grammal több elfogyasztott feldolgozott és a feldolgozatlan vörös hús esetén 5%-kal nőtt az előrehaladott vastagbéladenomák (ACRA) valószínűsége. Ezek az adenomák a vastagbélben megjelenő elváltozások, amik idővel rákossá válhatnak. Ám az is kiderült, hogy a feldolgozatlan vörös húsok mértékletes fogyasztása akár a kiegyensúlyozott étrend része lehet, de a feldolgozott húsok tekintetében már más a helyzet.
Idetartoznak a füstölt, a pácolt, a sózott vagy hozzáadott kemikáliákkal tartósított húsok, mint a hot dog, bacon, sonka, szalámi, kolbász és a csomagolt felvágottak, amik durván növelik (akár 11%-kal) a vastagbél- és a gyomorrák kockázatát. Ezeknek a termékeknek a gyakori fogyasztása kerülendő az egészség megőrzése érdekében.
Ugyan nem étel, de a felsorolásból kihagyhatatlan: már két-három pohár alkohol is 20%-kal növelheti a kockázatot, ennél több pedig akár 40%-kal is. Aki rendszeresen napi három pohárnál többet iszik, annak érdemes lehet orvosával konzultálni a vastagbélrák szűrésének szükségességéről.

Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.

Promóció
Szerencsére akadnak bőven olyan ételek is, amiknek a fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
- Tejtermékek: a kalciumban gazdag tejtermékek mérsékelhetik a vastagbélpolipok (adenomák) és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Erről bővebben itt írtunk.
- Teljes kiőrlésű gabonák: ezek a tápanyagokban gazdag élelmiszerek kiváló magnézium- és rostforrások. Segítik a rendszeres bélmozgást, és közben megköthetik a vastagbélben található rákkeltő vegyületeket. A napi ajánlott mennyiség körülbelül 90 gramm, melyet zabpehellyel, teljes kiőrlésű kenyérrel vagy barna rizzsel lehet fedezni.
- Hüvelyesek: a bab, a szója, a borsó és a lencse tele vannak rosttal, fehérjével, valamint B- és E-vitaminnal. Emellett flavonoidokat is tartalmaznak, amik gátolhatják a daganatok növekedését, valamint olyan antioxidánsokat, amik védelmet nyújthatnak a vastagbélrák ellen.
- Színes gyümölcsök és zöldségek: ezek természetes anyagokat (fitokemikáliákat) tartalmaznak, amelyek gátolhatják a rákos sejtek növekedését, vagy küzdhetnek a gyulladásokkal, melyek táplálhatják a rákot.
- Hal: az olajos halak, mint a lazac, gazdagok omega-3 zsírsavakban, melyek jótékony hatással vannak a szív egészségére, lassíthatják a rákos sejtek növekedését.
A kutatók folyamatosan vizsgálják a táplálkozás és a vastagbélrák közötti összefüggéseket, így a jövő tanulmányai tovább árnyalhatják a képet a rákos megbetegedés és az étrend kapcsán.
Akár egyszerű hasmenéssel is kezdődhet: ezek a vastagbélrák legkorábbi tünetei
A vastagbélrák tüneteit nem mindig könnyű beazonosítani.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)