Elpusztítja a daganatsejtek csíráját is ez az eljárás: ezeknél a ráktípusoknál a leghatásosabb

Ez az eljárás az alig észrevehető rákos sejteket is elpusztítja.

HIPEC-kezelés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A HIPEC-kezelés egy speciálisan alkalmazott kemoterápiás módszer, amikor a daganatpusztító hatóanyagot tartalmazó oldatot nem infúzióval az érrendszerbe adagolják, hanem azzal - a tumoreltávolító műtéttel egy időben - a hasüreget öblítik át, áll a Rákgyógyítás oldalán.

HIPEC-kezelés

A HIPEC egy betűszó, a hipertermikus intraperitoneális kemoterápia rövidítése. Szó szerinti jelentése: magas hőfokú, hasüregen belüli kemoterápia. Mivel a HIPEC-kezelést hasi daganatműtétekhez kapcsolódva alkalmazzák, ötvözi a daganatsebészet és az onkológia tudását.

Már az ókori egyiptomiak is próbálkoztak a rákos sejtek eltávolításával, kattints ide!

HIPEC kezelés 1
Fotó: Jonathan Pow / Getty Images Hungary

A HIPEC-kezelés kifejlesztésének egyik úttörője évtizedekkel ezelőtt Paul H. Sugarbaker amerikai sebészprofesszor volt, aki már a hetvenes években próbált kemoterápiás átöblítést alkalmazni daganatműtét után, később a felmelegítés is társult a módszerhez. Az elgondolás lényege, hogy hasüregi daganateltávolító műtétet követően rögtön a hasüreg bezárása után 42 fokra felmelegített kemoterápiás oldatot keringetnek a hasüregben. Ehhez egy speciális eszközt, perfúzort használnak, amellyel pontosan szabályozni tudják az adagolást, a hőfokot, a hatóanyag keringetését. Ezzel a módszerrel „átmossák” a hasüreget, a hashártyát, ahol igen gyakran jelennek meg apró, kezdetben szemmel nem látható daganatos áttétek.

A kiegészítő eljárással a cél elpusztítani azokat a daganatsejteket, amelyek esetleg visszamaradnának az operáció ellenére is, és egy későbbi kiújulás magvát adhatnák. A daganatműtétek „záróakkordjaként” alkalmazott többórás HIPEC-kezelés a beteg előkészítését, az orvosok részéről különleges felkészültséget és szakmák közötti együttműködést igényel. A módszer azon a gyakorlati tapasztalaton nyugszik, hogy a meleg kemoterápiás oldat közvetlen sejtpusztító hatást vált ki az esetleges visszamaradt daganatsejtekben, valamint azáltal is fokozza a kemoterápia hatékonyságát, hogy segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A HIPEC-eljárással jelentősen magasabb gyógyszer-koncentrációt tudnak alkalmazni, mint a véráramba adott és a szervezet minden részébe eljutó kemoterápia során.

5 gyógyszermentes fájdalomcsillapítási módszer - Javítja a testi-lelki állapotot

Elolvasom

Számos vizsgálatot végeztek annak megállapítására, mennyivel kerülnek előnyösebb helyzetbe azok, akiknél alkalmazták a kiegészítő eljárást, mint akiknél nem. Nem váltotta be ugyanakkor minden területen a reményeket, azaz nem csökkentette minden betegségtípusban a későbbi kiújulás arányát. Mivel mint minden orvosi beavatkozásnak, a HIPEC-kezelésnek is van kockázata, és lehetnek szövődményei, nem is alkalmazható mindenkinél: sok szakmai eszmecsere és értékelés után alakult ki a mai gyakorlat, amely jelenleg is formálódik az újabb és újabb tapasztalatok fényében.

HIPEC kezelés 2
Fotó: Sebastian Kaulitzki / Getty Images Hungary

Elsősorban petefészekrákban alkalmazzák, de hashártyaszóródást mutató vastagbélrák-, ritkább esetekben gyomorrák-, hasnyálmirigyrák-operációk vagy olyan ritka daganatok, mint a vakbéltumor kiegészítő eljárásaként is születtek róla leírások. A HIPEC-kezelést Magyarország több kórházában és klinikáján is végzik azoknál a betegeknél, akiknél a nemzetközi szakirodalom és a hazai tapasztalatok alapján előny várható a daganatműtétet kiegészítő eljárástól.

Előrehaladott ráknál is növelheti a túlélési esélyt a palliatív ellátás: az életminőség is javítható vele

A komoly fájdalmakkal járó megbetegedések esetén, mint a rosszindulatú daganatoknál, alkalmazzák a palliatív ellátást.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük