Otthon is enyhíthetőek a sugárkezelés mellékhatásai: a fagyasztott gyümölcs is sokat segíthet
A sugárkezelés kellemetlen mellékhatásokkal járhat, nem lehet akárhogyan enyhíteni őket.

sugárzekezlés
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rákos megbetegedések önmagukban is embert próbálóak, de a kezelésük számos mellékhatásával is nehét megbírkózni. A sugárkezelés mellékhatásai elsősorban a besugárzott területtől, az érintett szervektől és a sugárdózis nagyságától függenek.

Vannak a kezelés alatt és közvetlenül utána jelentkező átmeneti, és előfordulhatnak hónapokkal, évekkel később megjelenő, tartósan megmaradó mellékhatások is. 

A bőr ápolása

A besugárzásnak kitett bőrfelületet óvni kell, még hosszabb távon sem szabad sem tűző napnak, netán szoláriumnak kitenni, az irritált bőrfelületet nem szabad áztatni, még a meleg vagy hideg vizes borogatás sem tanácsos.

kemoterápia otthon 1
Fotó: no_limit_pictures / Getty Images Hungary

Ugyanúgy dörzsölni, kaparni sem szabad az irritált bőrfelületet, ha borotvált bőrrészletről van szó, hasznosabb villanyborotvát használni, mert azzal kisebb a sérülés veszélye. Sosem szabad leragasztani az érintett bőrfelületet, még megóvási céllal sem.

Tanácsos elkerülni a bőrt irritáló, szoros viseletet, helyette kényelmes, laza fehérnemű és öltözet viselete javasolt, műszál helyett a puha pamutanyagot érdemes előnyben részesíteni. Kémiai anyagok sem érintkezhetnek a kezelt bőrfelülettel, például dezodor, parfüm, hintőpor sem, és semleges kémhatású szappan használandó a tisztálkodáshoz.

A bőrirritációt lehet speciális krémmel enyhíteni, de nem szabad próba-szerencse alapon mindenki tanácsára hallgatni: a sugárterápiás szakorvostól érdemes javaslatot kérni, vagy bőrgyógyásztól kontrollt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fej-nyaki régió ápolása

Fej-nyaki régiót érintő besugárzás esetén műnyálra lehet szükség a nyál pótlására. Az ízérzékelés csökkenése, megszűnése ellen nincs hatékony módszer, ez lehet átmeneti és tartós állapot is. Nem árt tudni, hogy mind a dohányfüst, mind az alkohol szárítja, irritálja a nyálkahártyát, ezért közvetlenül fokozhatja a fájdalmat és a panaszokat. Ez az erős fűszerezésre is igaz.

Az előbb említett régió besugárzása esetén is különösen ügyelni kell a szájhigiéniára, a fogak és a szájüreg tisztítására. Mentolos, alkoholos szájvizek nem ajánlatosak, de kamillás szájöblítő mérsékelheti a gyulladást. Sok folyadékot kell inni a kiszáradás elkerülése végett, sok folyadékot bevinni. Ha az étkezés nehezen megy, a folyadékokat kell táplálóbbá, kalóriadúsabbá tenni.

A hasi besugárzások után

Ha hányás, hányinger jelentkezik, lehet kérni hányingercsökkentő gyógyszert az orvostól. A többször kevesebb étkezést javasolt, kerülendőek a zavaró szagok, a túl meleg és fűszeres ételek, evés után inkább az ülve pihenés javasolt, a fagyasztott gyümölcs vagy gyümölcsjoghurt szopogatása is segíthet. 

kemoterápia otthon 2
Fotó: Darkkong / Getty Images Hungary

A kismedencei vagy hasi besugárzások, a vastagbelet, végbelet érintő kezelések hasmenést okozhatnak: ekkor kerülni kell a koffeint, a rostos ivóleveket, a gázképző, hüvelyes növényeket, a tejet és tejtermékeket.

Az étkezés minden esetben kulcsfontosságú

Ha nehézkesen, fájdalmasan, kedvetlenül megy is a táplálkozás, az evés előfeltétele az állapotjavulásnak. El kell kerülni a legyengülést, ezért enni kell legalább pépes, könnyen emészthető, de fehérjedús, kalóriában gazdag ételeket, leveseket, szószokat, turmixokat. Jelentős fogyás esetén a kezelőorvos receptre felírhat különböző ízekben elérhető, speciális gyógytápszert is a legyengülés megakadályozására.

10 gyümölcs, amit rákbetegeknek is javasolnak: a kezelés idején és utána is jót tesznek

Jelentős étvágytalanság esetén tápszert adhat az orvos. Alapvetően viszont a változatos, vegyes, tápanyagban gazdag étrend segíti a megfelelő erőnlétet. A vitamindús gyümölcsök onkológiai kezelések idején és azok után is bevethetők erősítés céljából. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük