Otthon is enyhíthetőek a sugárkezelés mellékhatásai: a fagyasztott gyümölcs is sokat segíthet

A sugárkezelés kellemetlen mellékhatásokkal járhat, nem lehet akárhogyan enyhíteni őket.

sugárzekezlés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rákos megbetegedések önmagukban is embert próbálóak, de a kezelésük számos mellékhatásával is nehét megbírkózni. A sugárkezelés mellékhatásai elsősorban a besugárzott területtől, az érintett szervektől és a sugárdózis nagyságától függenek.

Vannak a kezelés alatt és közvetlenül utána jelentkező átmeneti, és előfordulhatnak hónapokkal, évekkel később megjelenő, tartósan megmaradó mellékhatások is. 

A bőr ápolása

A besugárzásnak kitett bőrfelületet óvni kell, még hosszabb távon sem szabad sem tűző napnak, netán szoláriumnak kitenni, az irritált bőrfelületet nem szabad áztatni, még a meleg vagy hideg vizes borogatás sem tanácsos.

kemoterápia otthon 1
Fotó: no_limit_pictures / Getty Images Hungary

Ugyanúgy dörzsölni, kaparni sem szabad az irritált bőrfelületet, ha borotvált bőrrészletről van szó, hasznosabb villanyborotvát használni, mert azzal kisebb a sérülés veszélye. Sosem szabad leragasztani az érintett bőrfelületet, még megóvási céllal sem.

Tanácsos elkerülni a bőrt irritáló, szoros viseletet, helyette kényelmes, laza fehérnemű és öltözet viselete javasolt, műszál helyett a puha pamutanyagot érdemes előnyben részesíteni. Kémiai anyagok sem érintkezhetnek a kezelt bőrfelülettel, például dezodor, parfüm, hintőpor sem, és semleges kémhatású szappan használandó a tisztálkodáshoz.

A bőrirritációt lehet speciális krémmel enyhíteni, de nem szabad próba-szerencse alapon mindenki tanácsára hallgatni: a sugárterápiás szakorvostól érdemes javaslatot kérni, vagy bőrgyógyásztól kontrollt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fej-nyaki régió ápolása

Fej-nyaki régiót érintő besugárzás esetén műnyálra lehet szükség a nyál pótlására. Az ízérzékelés csökkenése, megszűnése ellen nincs hatékony módszer, ez lehet átmeneti és tartós állapot is. Nem árt tudni, hogy mind a dohányfüst, mind az alkohol szárítja, irritálja a nyálkahártyát, ezért közvetlenül fokozhatja a fájdalmat és a panaszokat. Ez az erős fűszerezésre is igaz.

Az előbb említett régió besugárzása esetén is különösen ügyelni kell a szájhigiéniára, a fogak és a szájüreg tisztítására. Mentolos, alkoholos szájvizek nem ajánlatosak, de kamillás szájöblítő mérsékelheti a gyulladást. Sok folyadékot kell inni a kiszáradás elkerülése végett, sok folyadékot bevinni. Ha az étkezés nehezen megy, a folyadékokat kell táplálóbbá, kalóriadúsabbá tenni.

A hasi besugárzások után

Ha hányás, hányinger jelentkezik, lehet kérni hányingercsökkentő gyógyszert az orvostól. A többször kevesebb étkezést javasolt, kerülendőek a zavaró szagok, a túl meleg és fűszeres ételek, evés után inkább az ülve pihenés javasolt, a fagyasztott gyümölcs vagy gyümölcsjoghurt szopogatása is segíthet. 

kemoterápia otthon 2
Fotó: Darkkong / Getty Images Hungary

A kismedencei vagy hasi besugárzások, a vastagbelet, végbelet érintő kezelések hasmenést okozhatnak: ekkor kerülni kell a koffeint, a rostos ivóleveket, a gázképző, hüvelyes növényeket, a tejet és tejtermékeket.

Az étkezés minden esetben kulcsfontosságú

Ha nehézkesen, fájdalmasan, kedvetlenül megy is a táplálkozás, az evés előfeltétele az állapotjavulásnak. El kell kerülni a legyengülést, ezért enni kell legalább pépes, könnyen emészthető, de fehérjedús, kalóriában gazdag ételeket, leveseket, szószokat, turmixokat. Jelentős fogyás esetén a kezelőorvos receptre felírhat különböző ízekben elérhető, speciális gyógytápszert is a legyengülés megakadályozására.

10 gyümölcs, amit rákbetegeknek is javasolnak: a kezelés idején és utána is jót tesznek

Jelentős étvágytalanság esetén tápszert adhat az orvos. Alapvetően viszont a változatos, vegyes, tápanyagban gazdag étrend segíti a megfelelő erőnlétet. A vitamindús gyümölcsök onkológiai kezelések idején és azok után is bevethetők erősítés céljából. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük