Ilyen egy sugárkezelés: hiánypótló kisfilmet készítettek az érintett családtagoknak
A daganatos vagy leukémiás gyermekeknek és szüleiknek indít hiánypótló videofilm-sorozatot az Érintettek Egyesület.

kemoterapia-cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban évente háromszáz új daganatos megbetegedést regisztrálnak gyermekeknél, a kétségbeesett szülők közül viszont kevesen tudják, hogy a statisztikai adatok igen jók: tíz gyermekből nyolc meggyógyul.

A családban ugyanakkor a kezelés előtt sok kérdés merül fel: fájni fog, sokáig tart, mi lesz az utóhatás? A daganatos vagy leukémiás gyermekeknek és szüleiknek indít hiánypótló videofilm-sorozatot az Érintettek Egyesület.

Ilyen egy sugárkezelés

Egy rákból gyógyult kisfiú mutatja be, milyen egy sugárkezelés, azon a kisfilmen, mely az Érintettek Egyesület megbízásából készült. A szülői érdek-képviseleti szerv célja a filmmel, hogy első kézből nyújtson információt olyan szülőknek, akik nemrég szembesültek gyermekük daganatos vagy leukémiás betegségével. A 2016-ban alakult egyesület tagjai maguk is érintett szülők.

kemoterápia-ajanlo-ok

- Középső gyermekemnél 2010-ben állapítottak meg igen előrehaladott stádiumú neuroblastomát, melyben a csontvelő is érintett volt. Nehéz volt az információkat összegyűjteni a betegségről, és fogalmunk sem volt, mi vár ránk az elkövetkező években. Az egyesületünk célja, hogy a hasonlóan érintett szülőknek információval segítsünk, mint például a most elkészült videofilmmel, mely a sorozat első része - mondja Borszékiné dr. Cserháti Erika, az Érintettek Egyesület elnöke.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az önkéntes munkával készült videó filmrendezője Holló János, első része a sugárkezelésről szól, az év végéig pedig még a tervek szerint három új filmmel jelentkezik az Egyesület, a CT- és MRI-vizsgálatok, valamint a lumbálás folyamatának bemutatásával.

Az Érintettek Egyesület stratégiai partnere a Gyermekgyógyítók Hálózata és a Magyar Gyermekonkológusok és Gyermekhematológusok Társasága. A film a sugárkezelésről megnézhető az Érintett Egyesület YouTube-csatornáján.

 Az Érintettek Egyesületről

Az egyesület küldetése, hogy személyes, valós segítséget nyújtson saját szülői tapasztalataival, ismereteivel, gyógyult gyermekeik pozitív példájával. Az érintett szülők összefogásával segítik a többi sorstárs család életét, és képviselik érdekeiket intézmények, szervek, szervezetek előtt. Szlogenjük: Nem vagy egyedül! www.erintettek.hu

Rák a röntgenen

A sugár a sűrűbb csontokon és a daganatokon kevésbé tud áthaladni, a lágyabb, egészséges részek a sötétebbek. A következő képeken megmutatjuk, miként látható a mell- vagy a tüdőrák a röntgenfelvételen.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük