Akár egyszerű hasmenéssel is kezdődhet: ezek a vastagbélrák legkorábbi tünetei
A vastagbélrák tüneteit nem mindig könnyű beazonosítani.

hasfajas-emesztesi-zavar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés hazánkban és a világon, és a halálozási aránya is kifejezetten magas, ezért fontos foglalkozni vele. Csakhogy a vastagbélrák csendes gyilkos, kialakulásának szakaszában alig van jele, tüneteit nehéz idejében elcsípni.

A kockázati tényezők között első helyen áll az egészségtelen életvitel, a túlzott kalóriabevitel, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, ahogy öröklött hajlam is szerepet játszhat a kialakulásában, és ötven év fölött különösen gyakori.

Az első tünetei

A vastagbélrák első tünetei közé tartozik a puffadás, a hasi fájdalom, a székletrend megváltozása, esetenként székrekedés és hasmenés, továbbá étvágytalanság, indokolatlan fogyás, de akár éjszakai izzadás is előfordulhat.

A következő tünetek a székletben jelentkeznek. A daganat ugyanis időközönként vérzik, és ilyenkor nyálkás, véres lehet tőle a széklet. A diagnózist nehezíti, hogy kis mennyiségű vért nehéz észrevenni, és a véres székletet számos más betegség is okozhatja. Az emésztett székletvér nem piros színű, hanem sötét, akár egészen fekete, és laborvizsgálattal gyorsan kimutatható.

vastagbelrak

Ekkor már gyanúra adhat okot a kialakuló vérszegénység is, hiszen a beteg sok vért veszít a vérző daganaton keresztül, továbbá a vas felszívódását is gátolja a betegség. Az érintett bőre sápadttá, szárazzá válhat, fáradtságra, gyengeségérzésre panaszkodhat.

Az is figyelmeztető jel, ha a beteg székletürítési szokásai megváltoznak, a korábbinál sűrűbben vagy éppen ritkábban jár a mosdóba. Mind a gyakran megjelenő hasmenés, mind a szorulás valamilyen lappangó kórra utalhat, amivel orvoshoz kell fordulni, nem szabad szégyellni.

A vastagbéldaganat kezdeti stádiumban is okozhat hasi, alhasi fájdalmakat, görcsöket, ha a tünet többször is jelentkezik, vagy nem akar elmúlni, érdemes orvoshoz fordulni vele. Szintén aggasztó lehet, ha a testsúlyban csökkenést tapasztal az ember, annak ellenére, hogy az étvágyában nem állt be változás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit lehet tenni a vastagbélrák ellen?

Azoknak az embereknek, akiknek a családjában előfordult már hasonló daganatos megbetegedés, kétszer-háromszor nagyobb kockázattal kell számolniuk, ezért számukra különösen fontos a megelőzésre koncentrálni.

A vastagbélrák kialakulásának legjobb ellenszere a megfelelő mennyiségű, heti legalább 150 percnyi testmozgás, mely elősegíti az egészséges bélmozgást, valamint a rostban gazdag, a bélflóra egyensúlyát elősegítő táplálkozás, a daganat megelőzésének kulcsa pedig a nagyjából tízévente elvégzett vastagbél- és végbélszűrés. 

Képeken a vastagbélrák, a polip, a Crohn-betegség

A képalkotó vizsgálatok segítségével, így a CT-vel vagy még pontosabban a tükrözéssel több, emésztőrendszert érintő betegség kiszűrhető. 

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük