8 étel, ami segít a hasi zsír eltüntetésében: hamar kipucolják a zsírraktárakat

Ha szeretnél megszabadulni a hasi párnácskáktól, nem mindegy, milyen étel kerül az asztalra.

Hasi zsír ellen szuperételekkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A makacs úszógumi kialakulása nem csak a mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriafogyasztás miatt alakulhat ki. Számos tényező közrejátszhat létrejöttében, kezdve a genetikától a hormonális problémákon át a stresszes életmódig vagy a kevés folyadékpótlásig. Kutatások alátámasztották, hogy a bőr alatti, a szerveket körülölelő zsigeri zsírréteg megléte olyan komoly problémákat idézhet elő, mint a 2-es típusú diabétesz, szív- és érrendszeri, valamint koszorúér-betegségek, de a hasi háj megléte a rák, stroke és infarktus kockázatát is növeli - írja a medicalnewstoday.

A hasi zsír leadásában nagy szerepet játszik az ételek mennyisége és minősége. Nemcsak az számít, mennyi kalóriát juttatunk a szervezetünkbe, de az is fontos, hogy mit eszünk, hiszen a megfelelő étrend hozzájárul az anyagcsere felgyorsításához gyorsabb fogyást eredményezve. 

Ételek hasi zsír ellen

Néhány szuperegészséges élelmiszer segít felvenni a harcot a makacs zsírpárnák ellen. A leveles zöldségek amellett, hogy alig tartalmaznak kalóriát, tele vannak antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő vitaminokkal, rosttartalmuk pedig segít a jóllakottság kialakításában és a farkaséhség megfékezésében. A Healthline javaslata szerint 80 grammos porciókkal számolva naponta mintegy három-négy adag zöldség fogyasztása ajánlott, ezt beviheted nyers, főtt vagy sült zöldségek formájában, napi több étkezésre bontva. 

Mutatjuk, milyen szuperételekből készült fogásokat tegyél a tányérra, hogy megszabadulj a makacs úszógumitól!

A kiegyensúlyozott emésztéshez és a fogyás beindításához válassz spenótból készült ételeket. A rostokban gazdag, de kalóriában roppant szegény - 100 grammjában csupán 29 kcal van - leveles folsavban, K-, illetve C-vitaminban is gazdag. A benne lévő káliumnak köszönhetően enyhe vízhajtó hatással bír, szaponintartalma pedig az emésztésre és a hasnyálmirigyre van jó hatással. Főzelék helyett a teljes kiőrlésű gabonából készült fokhagymás-spenótos tészta remek választás lehet ebédre.
Fotó: luchezar / Getty Images Hungary
A sóska gazdag B1-, B2- és B9-vitaminban, amelyek alapvető fontosságúak a szervezet anyagcsere-folyamataiban, vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz, amely a vérnyomást szabályozza. A sóskaleves kitűnő választás ebédre, egy adag 260 kcal-t tartalmaz csupán.
Fotó: rezkrr / Getty Images Hungary
A medvehagymának a fokhagymához hasonlóan magas a szeléntartalma is, ezáltal védi a sejteket és az agyműködést. Remek immunerősítő, gyulladáscsökkentő, gazdag C- és K-vitaminban is. Sokszínűen felhasználható, készülhet belőle pesto, krémleves vagy medvehagymás-tojásos saláta is.
A spárga rostokban igen gazdag, ezáltal jótékonyan hat az agyagcserére, valamint kordában tartja a koleszterinszintet is. Többek között krómot tartalmaz, erre nagy szüksége van a szervezetnek, mivel kiemelkedő szerepe van a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében, javul az inzulin hatása, ezáltal stabilizálja és szinten tartja a vércukorszintet. Fogyaszd fehérjével, például halfélékkel, ugyanis a fehérjék felhasználásához több energiára van szüksége a szervezetnek, mint a szénhidrátokhoz.
A kalóriában szegény, ám tápanyagokban gazdag vörös szárú mángold kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett átmossa a bélrendszert, A-, B-, és C-vitamint tartalmaz. Készíthető belőle főzelék, krémleves, omlett, rakott tészta vagy könnyed saláta édesburgonyával és gránátalmamagokkal. Húsokhoz isteni és izgalmas köretként szolgál.
Az articsókában található flavonoidok és a szeszkviterpén-laktonok elsősorban emésztési zavarok, felfúvódás esetén segítenek. Kiváló vízhajtó, a benne található folát pedig a bélflóra helyreállításában vesz részt. Isteni krémleves lehet belőle, amit ugyanúgy el tudsz készíteni, mintha bármilyen más növényből - például gombából - készítenéd.
A brokkoli káliumtartalma jelentős, mivel kihajtja a szervezetedben felgyülemlett vizet, ami a puffadásért felelős, így könnyen megszabadulhatsz a hastájékon kialakult párnácskáktól. A belőle készült zöldséges ragu sokáig eltelít.
A fodros kel több mint kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint más leveles zöldség, rostjai pedig kitakarítják a vastagbélből a lerakódott káros anyagokat. Sütőben egy csipet emésztésserkentő chilivel és egészséges zsírokat tartalmazó szezámmaggal süsd egybe.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük