3 diéta, amit nagy hőségben a legjobb kipróbálni - Nem terheled velük túl a szervezetet

A nyári étkezés során érdemes könnyű és friss ételeket választani, valamint odafigyelni a megfelelő hidratálásra is.

Egészséges étkezés nyáron
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy beköszönt a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban, a hőség pedig megváltoztatja táplálkozási szokásainkat is. A melegben nemcsak hogy más típusú ételekre vágyunk, de a szervezetünk is másképp működik. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk arra, mit, hogyan és mennyit eszünk.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat a nyári táplálkozásról, az egészséges életmód legfrissebb trendjeiről és a bikiniszezonra való felkészülésről - a Fitein szakértői tippjeivel.

Egészséges étkezés nyáron

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen a nyári hőségben. Fogyassz sok vizet, de a víz mellett jó választás lehet a frissítő gyümölcslé, cukormentes limonádé és az ásványvíz is. Kerüld a cukros üdítőket és az alkoholt, mivel ezek dehidratáló hatásúak lehetnek. Emellett fontos, hogy könnyű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket válassz. A friss zöldségek és gyümölcsök - mint például a bogyós gyümölcsök, az eper és a banán - remek opciók lehetnek.

GettyImages-1387106470
Fotó: Maria Korneeva / Getty Images Hungary

Amennyiben könnyen elkészíthető, ámde tartalmas, rostban gazdag reggelit szeretnél elfogyasztani, egy rostshake kiváló választás lehet a mindennapokra, különösen akkor, ha rohanósak a reggelek, és mindössze csak pár perced van a nap első étkezésére. A rostshake a magas rosttartalom mellett fehérjét és inulint is tartalmaz. Az előbbi biztosítja az izmok számára az építőanyagokat, de fontos funkciójuk van az anyagcsere során is, és az immunrendszer hatékony működéséhez is jó minőségű fehérjére van szükség. Az utóbbi pedig egy alacsony energiatartalmú, vízben oldódó rost, ami többek között javítja a vércukorszintet és a testsúly szabályozását, illetve az emésztőrendszer egészségét.

- Laktóz- és gluténmentes, valamint hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így ezzel a piacon egyedülálló reggeli shake. A készítmény porállagú, vízzel/tejjel felöntve pedig mindössze két perc alatt elkészíthető tápláló reggelinek. Puding és shake formájában is fogyasztható - tette hozzá a Fitein termékfejlesztője, Szijgyártó István.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Az egészséges életmód iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, és a trendek is folyamatosan változnak. Az idei év fókuszában a plant-based, azaz a növényi alapú diéta, az intermittent fasting, azaz az időszakos böjtölés és a fermentált ételek állnak. A növényi alapú étrend népszerűsége továbbra is nő, mivel egyre többen ismerik fel a húsmentes táplálkozás egészségügyi és környezeti előnyeit. A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nemcsak tápláló, de fenntartható is. Emellett az időszakos böjtölés egyre elterjedtebb módszer az egészséges testsúly megőrzésére és az anyagcsere javítására. Lényege, hogy meghatározott időszakokban eszünk, például 8 órán keresztül, majd 16 órán át böjtölünk.

A fermentált, azaz az erjesztett ételek, mint a joghurt, a kefir, a kimchi és a savanyú káposzta, jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre és az immunrendszerre. Ezek az ételek különösen nyáron fontosak, mivel segíthetnek az emésztés javításában és a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.

GettyImages-144097086
Fotó: Education Images / Getty Images Hungary

Kevesebb hús, több fehérje

Nyáron, de az év minden időszakában érdemes alkalmanként könnyedebb ételeket fogyasztani, erre pedig remek alternatívák lehetnek a húsmentes, ámde fehérjében gazdag ételek. 2023-ban a növényi alapú húskészítmények voltak nagyon népszerűek, azonban az amerikai Whole Foods Market 2024-es trendjelentése szerint az idei évben az egyszerű, fehérjetartalmú ételek, úgymint a gomba, a dió, valamint a hüvelyeseket tartalmazó termékek várhatóan ellopják a reflektorfényt az összetett húsalternatívákról. Ez a tendencia összhangban van a növényi alapú étrend terén tapasztalt növekedéssel, és a fellendülés várhatóan folytatódik - sőt, a növényi alapú élelmiszerek piaca az előrejelzések szerint meghaladja a 75 milliárd dollárt 2028-ra, a 2022-es 41 milliárd dollárhoz képest.

A nyári táplálkozás során érdemes tehát könnyű és friss ételeket választani, valamint odafigyelni a megfelelő hidratálásra is. Az egészséges életmód legfrissebb trendjei, mint a növényi alapú diéta és az időszakos böjtölés, segíthetnek abban, hogy energikus és fitt maradj.

Csökkentik az étvágyat, fehérjéket és rostokat biztosítanak: ez a 8 legtáplálóbb nassolnivaló

Ezek a rostban és fehérjében gazdag nassolnivalók könnyen elkészíthetőek és nagyon finomak is.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük