Az országot járva mindenhol finomabbnál finomabb tájjellegű ételekre bukkanhatunk, azonban van jó néhány olyan fogás, amely a nevében viseli "szülőhazáját", de mindenki ismeri a Kárpát-medencében. Ezekből az ételekből válogattunk ki most párat, a lista egyébként szinte végtelen, hiszen szerencsére rengeteg különböző étel készül a magyar konyhákban.

Palócleves
Ahogy egy jó ebéd is, ez a lista is egy levessel kezdődik - és egy kis trükkel, hiszen a palócleves nem a palócok találmánya, hanem Gundel Jánosé, aki ezzel kívánt tisztelegni Mikszáth Kálmán előtt. A dolog annyira jól sikerült, hogy ma már az országban mindenhol ismerik ezt az isteni, húsos-zöldbabos, magyaros levest.

Bajai halászlé
A belevaló gyufatésztáról és jellegzetes illatáról messziről felismerhető hagyományos bajai halászlé igazi Duna-menti étel, a legjobb, ha a folyóból frissen fogott halból készíted, és nem bonyolítod túl, csak azt a pár alapvető hozzávalót teszed bele, amit szükséges.

Szegedi pörkölt
A pörköltek úgy általában a magyar vagy a magyaros konyha szerves részei, de káposztával talán csak a szegediek készítik ezt az ételt. A székelykáposztára erősen hajazó, ám attól azért mégis eltérő fogást mindenképp érdemes kipróbálnod, ha még nem tetted, ha pedig már volt hozzá szerencséd, akkor készítsd el ismét!

Bácskai rizses hús
Az Alföld déli részén nagyon szerethetik a hagymás-paprikás ételeket, hiszen gyakorlatilag mindenféle húst készíthetsz bácskai módra, és a receptben ez a két alapanyag biztosan szerepelni fog. Ezek közül talán a legismertebb a menzák nagy kedvence, a bácskai rizses hús, hogy ne csak rossz emlékeid legyenek róla, készítsd el magadnak, és rájössz, ez egy nagyszerű egytálétel!

Bakonyi gombás szósz
A bakonyi módra készített fogások is népszerűek országszerte, ez a gombás, paprikás, habart mártás gyakorlatilag mindenhez jól passzol, és az íze mennyei. Készítsd fűszeres pirított húshoz, tálalj mellé tésztát, és mindenki elégedetten sóhajtozik majd az ebéd után.

Óvári szelet
Ez a fogás a feltétről kapta a nevét, a 19. század óta Mosonmagyaróváron gyártott, jellegzetes ízű sajtot nem lehet nem szeretni, a vele készült sült pedig minden nagyobb lakoma kötelező kelléke, ráadásul nem is bonyolult elkészíteni.

Somlói galuska
Zárásként pedig jöjjön egy desszert, mégpedig az, amire valószínűleg mindenki elsőre gondol, ha magyar desszertekről van szó. Igen, ez nem más, mint a piskótatésztából készült, csokiöntettel nyakon öntött somlói galuska, amit szintén a Gundel étteremnek, egészen pontosan Gollerits Károlynak és Szőcs József Bélának köszönhetünk, aki egyenesen a Somló hegy lábától érkezett a Gundelbe.
Nyári desszertek
Ha már tele a pocak a szaftosabbnál szaftosabb hazai ételekkel, nincs is jobb, mint nyugodtan hátradőlni, és valami édes finomságot bekanalazni.
A 7 legfinomabb nyári édesség receptje
Nézegess képeket!
Elolvasom