5 rakottkrumpli-variáció

Kevés olyan egyszerűen elkészíthető és laktató étel van, mint a rakott krumpli, így nem véletlen, hogy számos nemzet ételei között megtalálható.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha rakott krumpliról van szó, mindenkinek a jól bevált kolbászos-tejfölös változat jut először eszébe, noha rengeteg elkészítési módja van ennek az egyszerű és nagyszerű ételnek.

Az elkészítés ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos rakott krumpli esetében, csak a hozzávalók különlegesebbek egy kicsit.

Mustáros rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 9 közepes krumpli
  • 6 tojás
  • 2 pohár tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 dkg vaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • bors

A krumplit és a tojásokat mosd meg, majd főzd meg héjastul. Miután megfőtt, hagyd kihűlni, és hámozd meg őket. Egy pohár tejfölbe keverd bele a mustárt és a fűszereket.

Egy serpenyőben a vajon futtasd meg a fokhagymát és a petrezselymet. A krumplit és a tojást karikázd föl. Egy kivajazott jénaiba rétegezd őket a következő sorrendben: krumpli, csipet só, a petrezselymes vaj, tojás, mustáros tejföl. Az utolsó sor krumpli legyen, aminek a tetejét jó vastagon kend be sima tejföllel. Süsd addig, amíg a tejföl kap egy kis színt.

Rakott krumpli darált hússal

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 8 tojás
  • 30 dkg darált hús
  • 2 és fél dl tej
  • 15-20 dkg majonéz
  • kevés mustár
  • 4 dl tejföl
  • 15 dkg sajt
  • kevés liszt
  • bors

A krumplit és a tojást tedd fel főni. Közben a darált húst kevés olajon párold meg, sózd, borsozd. A tejet, a tejfölt, a majonézt, a mustárt egy kevés liszttel keverd csomómentesre, majd öntsd hozzá a darált húshoz, és főzd 10 percig. Egy jénait kenj ki egy pár cseppnyi olajjal, és rétegezd bele a hozzávalókat úgy, hogy a tetejére az öntet jusson, amit fedj be jó sok reszelt sajttal. Amikor a sajt szépen megpirult, kiveheted a sütőből.

Almás-gombás rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 2 alma
  • 2 hagyma
  • 20 dkg gomba
  • 3 dl zöldségleves, kockából is lehet
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg ementáli
  • 1 csokor petrezselyem
  • rozmaring
  • bors

A krumplit a szokásos módon, héjában főzd meg, majd miután kihűlt, hámozd meg és szeleteld fel. Az egyik hagymát vágd apróra, és kevés vajon, kevés liszttel pirítsd meg egy serpenyőben. Öntsd fel a levessel, keverd bele a tejfölt, és forrald fel. Sózd, borsozd, majd add hozzá a petrezselymet és a reszelt sajtot. A másik hagymát dinszteld a gombával, fűszerezd borssal, rozmaringgal.
Egy jénait kenj ki kis vajjal vagy olajjal, és rétegezd bele a krumplit, a gombát és a felszeletelt almát, a legtetejére pedig krumpli kerüljön. Öntsd le a mártással, és forró sütőben süsd körülbelül 1 órát. A tetejére még szórhatsz sajtot.

Rakott krumpli padlizsánnal

Hozzávalók:

  • 8 szem krumpli
  • 2 padlizsán
  • 2 vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • sajt

A krumplit főzd meg. Az apróra vágott hagymát olajon futtasd meg. Távolítsd el a padlizsán szárát, szurkáld meg, és mikróban vagy a sütőben süsd pár percig. Vágd fel a paradicsomot is, és add a hagymához egy kis só kíséretében. Ebbe a szaftba keverd a padlizsán kikapart húsát. A fokhagymát szeleteld fel, és főzd össze a padlizsános szósszal. A kikent jénaiba rétegezd bele a krumplikarikákat és a szószt. Esetleg sajtot reszelhetsz a rétegek közé, illetve az egész tetejére is. Körülbelül 45 perc alatt sül meg.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Tárkonyos rakott burgonya

Hozzávalók:

  • 70 dkg darált pulykahús
  • másfél kg krumpli
  • 5 tojás
  • 2 doboz félliteres tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 citrom leve
  • tárkony
  • bors
  • ételízesítő
  • petrezselyem

A krumplit és a tojást tedd fel főni. A hagymát dinszteld meg, majd borítsd rá a pulykát, ízesítsd sóval, borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel, öntsd hozzá a citrom levét, és főzd puhára a húst. Miután ez megtörtént, öntsd hozzá az egyik tejfölt, és még hagyd a tűzön pár percig.
A krumpli- és tojáskarikák közé mindig a ragu kerüljön. A legtetejére pedig a borssal és az ételízesítővel elkevert maradék tejföl. Ha szép piros, akkor kész van.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük