5 rakottkrumpli-variáció
Kevés olyan egyszerűen elkészíthető és laktató étel van, mint a rakott krumpli, így nem véletlen, hogy számos nemzet ételei között megtalálható.
Ha rakott krumpliról van szó, mindenkinek a jól bevált kolbászos-tejfölös változat jut először eszébe, noha rengeteg elkészítési módja van ennek az egyszerű és nagyszerű ételnek.
Az elkészítés ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos rakott krumpli esetében, csak a hozzávalók különlegesebbek egy kicsit.
Mustáros rakott krumpli
Hozzávalók:
- 9 közepes krumpli
- 6 tojás
- 2 pohár tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 4 dkg vaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- só
- bors
A krumplit és a tojásokat mosd meg, majd főzd meg héjastul. Miután megfőtt, hagyd kihűlni, és hámozd meg őket. Egy pohár tejfölbe keverd bele a mustárt és a fűszereket.
Egy serpenyőben a vajon futtasd meg a fokhagymát és a petrezselymet. A krumplit és a tojást karikázd föl. Egy kivajazott jénaiba rétegezd őket a következő sorrendben: krumpli, csipet só, a petrezselymes vaj, tojás, mustáros tejföl. Az utolsó sor krumpli legyen, aminek a tetejét jó vastagon kend be sima tejföllel. Süsd addig, amíg a tejföl kap egy kis színt.
Rakott krumpli darált hússal
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 8 tojás
- 30 dkg darált hús
- 2 és fél dl tej
- 15-20 dkg majonéz
- kevés mustár
- 4 dl tejföl
- 15 dkg sajt
- kevés liszt
- só
- bors
A krumplit és a tojást tedd fel főni. Közben a darált húst kevés olajon párold meg, sózd, borsozd. A tejet, a tejfölt, a majonézt, a mustárt egy kevés liszttel keverd csomómentesre, majd öntsd hozzá a darált húshoz, és főzd 10 percig. Egy jénait kenj ki egy pár cseppnyi olajjal, és rétegezd bele a hozzávalókat úgy, hogy a tetejére az öntet jusson, amit fedj be jó sok reszelt sajttal. Amikor a sajt szépen megpirult, kiveheted a sütőből.
Almás-gombás rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 alma
- 2 hagyma
- 20 dkg gomba
- 3 dl zöldségleves, kockából is lehet
- 2 dl tejföl
- 15 dkg ementáli
- 1 csokor petrezselyem
- rozmaring
- bors
- só
A krumplit a szokásos módon, héjában főzd meg, majd miután kihűlt, hámozd meg és szeleteld fel. Az egyik hagymát vágd apróra, és kevés vajon, kevés liszttel pirítsd meg egy serpenyőben. Öntsd fel a levessel, keverd bele a tejfölt, és forrald fel. Sózd, borsozd, majd add hozzá a petrezselymet és a reszelt sajtot. A másik hagymát dinszteld a gombával, fűszerezd borssal, rozmaringgal.
Egy jénait kenj ki kis vajjal vagy olajjal, és rétegezd bele a krumplit, a gombát és a felszeletelt almát, a legtetejére pedig krumpli kerüljön. Öntsd le a mártással, és forró sütőben süsd körülbelül 1 órát. A tetejére még szórhatsz sajtot.
Rakott krumpli padlizsánnal
Hozzávalók:
- 8 szem krumpli
- 2 padlizsán
- 2 vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só
- bors
- sajt
A krumplit főzd meg. Az apróra vágott hagymát olajon futtasd meg. Távolítsd el a padlizsán szárát, szurkáld meg, és mikróban vagy a sütőben süsd pár percig. Vágd fel a paradicsomot is, és add a hagymához egy kis só kíséretében. Ebbe a szaftba keverd a padlizsán kikapart húsát. A fokhagymát szeleteld fel, és főzd össze a padlizsános szósszal. A kikent jénaiba rétegezd bele a krumplikarikákat és a szószt. Esetleg sajtot reszelhetsz a rétegek közé, illetve az egész tetejére is. Körülbelül 45 perc alatt sül meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tárkonyos rakott burgonya
Hozzávalók:
- 70 dkg darált pulykahús
- másfél kg krumpli
- 5 tojás
- 2 doboz félliteres tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 1 citrom leve
- tárkony
- só
- bors
- ételízesítő
- petrezselyem
A krumplit és a tojást tedd fel főni. A hagymát dinszteld meg, majd borítsd rá a pulykát, ízesítsd sóval, borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel, öntsd hozzá a citrom levét, és főzd puhára a húst. Miután ez megtörtént, öntsd hozzá az egyik tejfölt, és még hagyd a tűzön pár percig.
A krumpli- és tojáskarikák közé mindig a ragu kerüljön. A legtetejére pedig a borssal és az ételízesítővel elkevert maradék tejföl. Ha szép piros, akkor kész van.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség