Az eredeti bolognai szósz receptje
Ahogy az olaszok készítik
A világszerte ismert, ízletes paradicsomos-húsos ragut könnyen elkészítheted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ízletes paradicsom, illatos bazsalikom, friss darált hús és egy ráérős délután kellenek ahhoz, hogy igazán finom legyen a szószod.

Ne ijedj meg a hosszú készítési időtől, nagy részében csak a lábasban rotyog a szósz, addig foglalkozhatsz bármi mással.

Bolognai szósz

Hozzávalók:

  • 90 dkg darált hús - lehet vegyesen sertés és marha, de egyféléből is remek
  • 7-8 érett paradicsom - körülbelül 70 dekányi kell, meghámozva
  • 10 dkg pancetta vagy bacon
  • 6 evőkanálnyi olívaolaj
  • 6 evőkanálnyi sűrített paradicsom
  • 3 evőkanálnyi vaj
  • 3-4 levél friss bazsalikom
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 1 nagyobb répa
  • 1 kis fej zeller
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés ideje:

Három és fél óra.

Elkészítés menete:

A zöldségeket tisztítsd meg, a hagymát kockázd fel, a paradicsomokat szabadítsd meg a héjuktól - ha meleg víz alá teszed egy percre őket, úgy könnyedén ledobják azt -, a bacont pedig kockázd fel. A paradicsomokat egy botmixerrel pépesítsd. Végy elő egy mélyebb serpenyőt, tedd bele az olajat és a vajat, majd közepes lánggal gyújts alá.

Megjelent Mentes Anyu Szakácskönyve!

Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Promóció

Ha felmelegedett, fonnyaszd meg rajta a hagymát, majd amikor már szép üveges, add hozzá a zellert, a répát - szintén apróra kockázva -, és pirítsd 10-15 percig, amíg meg nem puhulnak, és egy kis színük nem lesz.

Ezután vedd kis lángra a tűzhelyet, és újabb 15 percig főzd őket, amíg egészen puhák nem lesznek, ha szükséges, egy kis vizet tégy alájuk. Amikor ez letelt, add a zöldségekhez a húst, és pirítsd fehérre körülbelül tíz perc alatt. Ezután add hozzá a bacont is, keverd el jó alaposan, majd újabb tíz perc leteltével tedd közepesre a lángot és add a raguhoz a bort.

Folyamatosan kevergesd, amíg szépen el nem párolog, add a többiekhez a sűrített paradicsomot, majd két perc múlva a paradicsomokat is, reszeld hozzá a fokhagymát és add hozzájuk a szerecsendiót is, keverd át jól az egészet, újra vedd kis lángra, és időnként megkeverve főzd két és fél-három órán át, amíg igazán sűrű nem lesz.

A sót, borsot és a friss bazsalikomot csak a legvégén add hozzá! Ez egy elég nagy adag lesz, de nyugodtan lefagyaszthatod egy részét, hogy bármikor előkaphasd, és pár perc alatt igazán finom szószod legyen.

Mindennél gyorsabb tésztaételek

A bolognai szósz nem a kapkodós vacsorák sztárja, de ha éppen nincs időd ilyesmire, akkor is isteni tésztákat készíthetsz!

Ezt is szeretjük