Az eredeti bolognai szósz receptje
Ahogy az olaszok készítik
A világszerte ismert, ízletes paradicsomos-húsos ragut könnyen elkészítheted.
- Őrületes, ahogy becsapja a szemet a profi sminkes: csak festéket használ az illúzióhoz »
- Drágább, mint az arany, mégis elérhető anti-aging hatóanyag: a réz-peptid hatékonyan küzd a ráncok ellen »
- 8 híres nő, aki néha felhagy a szőrtelenítéssel: azon sem akadnak ki, ha szőrös hónaljjal kapják őket lencsevégre »

- A máj és a vese állapotát is megmutatja a láb: ha ezt látod, muszáj orvoshoz fordulni
- Vadon Jani kirúgásáról a portán értesült: már be sem engedték a tévé épületébe
- Palvin Barbi totál átlátszó ruhában ment a Los Angeles-i premierre: nem szégyenlősködött
- Kvíz! Melyik ország fővárosa Vilnius? 10 kérdés az európai országokról
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
Ízletes paradicsom, illatos bazsalikom, friss darált hús és egy ráérős délután kellenek ahhoz, hogy igazán finom legyen a szószod.
Ne ijedj meg a hosszú készítési időtől, nagy részében csak a lábasban rotyog a szósz, addig foglalkozhatsz bármi mással.
Bolognai szósz
Hozzávalók:
- 90 dkg darált hús - lehet vegyesen sertés és marha, de egyféléből is remek
- 7-8 érett paradicsom - körülbelül 70 dekányi kell, meghámozva
- 10 dkg pancetta vagy bacon
- 6 evőkanálnyi olívaolaj
- 6 evőkanálnyi sűrített paradicsom
- 3 evőkanálnyi vaj
- 3-4 levél friss bazsalikom
- 1,5 dl száraz vörösbor
- 1 nagyobb répa
- 1 kis fej zeller
- 1 nagy fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés ideje:
Három és fél óra.
Elkészítés menete:
A zöldségeket tisztítsd meg, a hagymát kockázd fel, a paradicsomokat szabadítsd meg a héjuktól - ha meleg víz alá teszed egy percre őket, úgy könnyedén ledobják azt -, a bacont pedig kockázd fel. A paradicsomokat egy botmixerrel pépesítsd. Végy elő egy mélyebb serpenyőt, tedd bele az olajat és a vajat, majd közepes lánggal gyújts alá.
Ha felmelegedett, fonnyaszd meg rajta a hagymát, majd amikor már szép üveges, add hozzá a zellert, a répát - szintén apróra kockázva -, és pirítsd 10-15 percig, amíg meg nem puhulnak, és egy kis színük nem lesz.
Ezután vedd kis lángra a tűzhelyet, és újabb 15 percig főzd őket, amíg egészen puhák nem lesznek, ha szükséges, egy kis vizet tégy alájuk. Amikor ez letelt, add a zöldségekhez a húst, és pirítsd fehérre körülbelül tíz perc alatt. Ezután add hozzá a bacont is, keverd el jó alaposan, majd újabb tíz perc leteltével tedd közepesre a lángot és add a raguhoz a bort.
Folyamatosan kevergesd, amíg szépen el nem párolog, add a többiekhez a sűrített paradicsomot, majd két perc múlva a paradicsomokat is, reszeld hozzá a fokhagymát és add hozzájuk a szerecsendiót is, keverd át jól az egészet, újra vedd kis lángra, és időnként megkeverve főzd két és fél-három órán át, amíg igazán sűrű nem lesz.
A sót, borsot és a friss bazsalikomot csak a legvégén add hozzá! Ez egy elég nagy adag lesz, de nyugodtan lefagyaszthatod egy részét, hogy bármikor előkaphasd, és pár perc alatt igazán finom szószod legyen.
Mindennél gyorsabb tésztaételek
A bolognai szósz nem a kapkodós vacsorák sztárja, de ha éppen nincs időd ilyesmire, akkor is isteni tésztákat készíthetsz!
OLVASD EL EZT IS!

- pizza
- paradicsom
A tökéletes pizzatészta receptje

- hagyma
- gomba
A legfinomabb gombapörkölt illatos erdei gombákból

- chili
- fahéj