A tökéletes derelye receptje
Édes vagy sós, desszert vagy főétel, netán levesbetét, a friss derelye elkészítése munkás, de megéri.
A derelye tésztájához igazán nincs szükség különleges hozzávalókra, különösebb szaktudást sem igényel az elkészítése. Némi kitartásra azért szükséged lesz, hogy megfelelő állagúra gyúrd, de, ha egyszer ráérzel a fényes, ruganyos, nem tapadós tészta készítésének módjára, utána már gyerekjáték lesz.
Egy kis izommunkát pedig igazán megér, hiszen a frissen készült derelye, akár édes, akár sós, összehasonlíthatatlanul jobb a mirelitnél.
Lekváros derelye
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg szilvalekvár
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál vaj
- 2 tojás
A lisztet a tojásokkal és másfél deci langyos vízzel dolgozd össze, és gyúrd addig, amíg ruganyos tésztát nem kapsz. Ekkor nyújtsd nagyon vékony tésztává, majd vágd ketté. Derelyevágóval darabold fel, majd a kis lapok felére halmozz a lekvárból. Minden kockára fektess egy másikat, hajtsd be az oldalukat, és jól nyomd össze.
Használhatsz derelyekészítőt, jóval egyszerűbb és biztosabb, és nem is kerül sokba. Ha kész vannak a batyuk, főzd ki enyhén sós, lobogó vízben őket. A zsemlemorzsát pirítsd meg egy kevés vajon, és forgasd bele a kifőtt derelyéket.
Túrókrémes, burgonyás derelye
Hozzávalók a derelyéhez:
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg morzsa
- 3+7 dkg vaj
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál búzadara
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- csipet só
Hozzávalók a túrókrémhez:
- 50 dkg túró
- 3 evőkanál méz
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
A krumplit hámozd meg, vágd kockára, és főzd puhára. Törd át burgonyanyomóval, majd alaposan dolgozd össze a tojással, a búzadarával, 3 dkg olvasztott vajjal, egy csomag vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Gyúrd addig, amíg rugalmas tésztát nem kapsz. Ezután nyújtsd vékonyra, és a lap felén egymástól egyenlő távolságra tegyél kis halmokat a mézzel, citrommal, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesített túróból.
Ezután hajtsd rá a lap másik felét, nyomkodd le alaposan a töltelékek szélét, majd derelyevágóval vágd fel a tésztát. Ha kell, nyomkodd meg egy villával a derelyék szélét, majd főzd ki őket enyhén sós vízben. A zsemlemorzsát pirítsd meg 7 dkg vajon, és forgasd bele a kifőtt derelyéket.
Sajtos derelye
Hozzávalók a derelyéhez:
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál vaj
- 2 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 24 dkg reszelt sajt
- 3 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1+1 evőkanál tejföl
- 1 tojásfehérje
- csipet só
Először készítsd el a tölteléket, amihez a sajt kétharmadát keverd el a vajjal, a tojásokkal, egy csipet sóval és egy evőkanál tejföllel. Ezután készítsd el a derelyetésztát: a lisztet keverd ki a tojásokkal és másfél deci langyos vízzel, majd gyúrd, amíg elválik a kezedtől. Ekkor nyújtsd ki, és a már leírt módon készítsd el a derelyét. Főzd ki sós vízben, és szedd olvasztott olajra. Tálalás előtt locsold meg a tejföllel elkevert megmaradt sajttal.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Húsos derelye
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg darált sertéshús
- 5 dkg zsír
- 5 dkg vöröshagyma
- 5 g törött bors
- 1 tojásfehérje
- 1 csomó zöldpetrezselyem
A hagymát vágd apróra, és pirítsd meg kevés olajon, majd add hozzá a sertéshúst. Fűszerezd sóval, borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel, majd kevés vizet aláöntve párold puhára. Közben készítsd el derelyét: a lisztből, a tojásból és 1-2 dl langyos vízből gyúrj fényes, ruganyos tésztát, nyújtsd ki, és töltsd meg a hússal. A megtöltött tésztákat főzd ki sós vízben vagy húslevesben. Tálalhatod főfogásként vagy levesbetétként is.
Leadképünk a The Hungarian Girl oldalról származik.
OLVASD EL EZT IS!
- szilva
- gombóc
A tökéletes szilvás gombóc receptje
- olasz
- jamie oliver