A tökéletes derelye receptje

Plusz 3 isteni változat

Édes vagy sós, desszert vagy főétel, netán levesbetét, a friss derelye elkészítése munkás, de megéri.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A derelye tésztájához igazán nincs szükség különleges hozzávalókra, különösebb szaktudást sem igényel az elkészítése. Némi kitartásra azért szükséged lesz, hogy megfelelő állagúra gyúrd, de, ha egyszer ráérzel a fényes, ruganyos, nem tapadós tészta készítésének módjára, utána már gyerekjáték lesz.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egy kis izommunkát pedig igazán megér, hiszen a frissen készült derelye, akár édes, akár sós, összehasonlíthatatlanul jobb a mirelitnél.

Lekváros derelye

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 tojás

A lisztet a tojásokkal és másfél deci langyos vízzel dolgozd össze, és gyúrd addig, amíg ruganyos tésztát nem kapsz. Ekkor nyújtsd nagyon vékony tésztává, majd vágd ketté. Derelyevágóval darabold fel, majd a kis lapok felére halmozz a lekvárból. Minden kockára fektess egy másikat, hajtsd be az oldalukat, és jól nyomd össze.

Használhatsz derelyekészítőt, jóval egyszerűbb és biztosabb, és nem is kerül sokba. Ha kész vannak a batyuk, főzd ki enyhén sós, lobogó vízben őket. A zsemlemorzsát pirítsd meg egy kevés vajon, és forgasd bele a kifőtt derelyéket.

Túrókrémes, burgonyás derelye

Hozzávalók a derelyéhez:

  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg morzsa
  • 3+7 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • csipet só

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál méz
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj

A krumplit hámozd meg, vágd kockára, és főzd puhára. Törd át burgonyanyomóval, majd alaposan dolgozd össze a tojással, a búzadarával, 3 dkg olvasztott vajjal, egy csomag vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Gyúrd addig, amíg rugalmas tésztát nem kapsz. Ezután nyújtsd vékonyra, és a lap felén egymástól egyenlő távolságra tegyél kis halmokat a mézzel, citrommal, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesített túróból.

Ezután hajtsd rá a lap másik felét, nyomkodd le alaposan a töltelékek szélét, majd derelyevágóval vágd fel a tésztát. Ha kell, nyomkodd meg egy villával a derelyék szélét, majd főzd ki őket enyhén sós vízben. A zsemlemorzsát pirítsd meg 7 dkg vajon, és forgasd bele a kifőtt derelyéket.

Sajtos derelye

Hozzávalók a derelyéhez:

  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 24 dkg reszelt sajt
  • 3 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1+1 evőkanál tejföl
  • 1 tojásfehérje
  • csipet só

Először készítsd el a tölteléket, amihez a sajt kétharmadát keverd el a vajjal, a tojásokkal, egy csipet sóval és egy evőkanál tejföllel. Ezután készítsd el a derelyetésztát: a lisztet keverd ki a tojásokkal és másfél deci langyos vízzel, majd gyúrd, amíg elválik a kezedtől. Ekkor nyújtsd ki, és a már leírt módon készítsd el a derelyét. Főzd ki sós vízben, és szedd olvasztott olajra. Tálalás előtt locsold meg a tejföllel elkevert megmaradt sajttal.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Húsos derelye

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg zsír
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 5 g törött bors
  • 1 tojásfehérje
  • 1 csomó zöldpetrezselyem

A hagymát vágd apróra, és pirítsd meg kevés olajon, majd add hozzá a sertéshúst. Fűszerezd sóval, borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel, majd kevés vizet aláöntve párold puhára. Közben készítsd el derelyét: a lisztből, a tojásból és 1-2 dl langyos vízből gyúrj fényes, ruganyos tésztát, nyújtsd ki, és töltsd meg a hússal. A megtöltött tésztákat főzd ki sós vízben vagy húslevesben. Tálalhatod főfogásként vagy levesbetétként is.

Leadképünk a The Hungarian Girl oldalról származik.

Ezt is szeretjük