Jamie Oliver 3 kedvenc olasz sütije
Ismerj meg három finom süteményt, melyet Jamie Olaszországból hozott. Bár sok hozzávalójuk van, nem nehéz elkészíteni őket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha olasz süteményről van szó, akkor valószínűleg neked is a tiramisu vagy a profiterol jut eszedbe. Pedig ennél jóval színesebb a paletta.

Jamie Oliver bemutatja kedvenc talján édességeit, melyeket egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és a télbe egy kis napfényt csempésznek.

Fügetorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 125 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 250 g sima liszt
  • 1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 nagyméretű tojás
  • 2 evőkanál hideg tej vagy víz
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 15 megmosott egész füge
  • 30 g porcukor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 szál friss kakukkfű letépkedett levelei
  • 1 narancs lereszelt héja

A mandulakrémhez:

  • 300 g megtisztított egész mandula
  • 50 g sima liszt
  • 250 g sózatlan vaj
  • 250 g porcukor
  • 2 lazán felvert, nagy tojás, lehetőleg tanyasi
  • 1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
  • 1 evőkanál grappa

Vajazz ki egy 28 centi átmérőjű tortaformát. A tészta elkészítéséhez keverd krémmé a vajat, a cukrot és a sót, gyúrd össze a liszttel, a vanília kikapart magjaival, a reszelt citromhéjjal és a két tojássárgájával. Amikor a keverék úgy néz ki, mint a durvára darált zsemlemorzsa, öntsd fel hideg tejjel vagy vízzel. Gyengéden paskolva dolgozd golyóbissá a tésztát, azután lisztezd be egy kicsit. Csomagold folpackba, és legalább egy órára tedd a hűtőszekrénybe. Béleld ki vele a tortaformát. Tedd a fagyasztóba egy órára. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a tortaalapot körülbelül 12 percig, vagy amíg világos aranyszínű nem lesz.

A mandulakrém elkészítéséhez a konyhai robotgépben őröld porrá a mandulát, és a liszttel együtt tedd egy tálba. Dolgozd össze könnyű krémmé a vajat a cukorral. Add hozzá a mandulához a lazán felvert tojással, a vaníliamagokkal és a grappával együtt, és keverd simára az egészet. Legalább fél órára tedd a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Vágd le a fügék szárát, a tetejüket vágd be kereszt alakban, majd hüvelykujjal nyomkodd meg a gyümölcsöket az alapjuknál, hogy szépen szétnyíljanak.

Kanalazd a lehűtött mandulakrémet az elősütött tortaalapba, aztán könnyed mozdulatokkal nyomkodd a krémbe a fügéket, felhasított végükkel felfelé. A cukrot forrald fel a vízzel, és a kész szirupot spricceld a fügékre. Darabold durvára a maradék mandulát, és a kakukkfűlevelekkel és a reszelt narancshéjjal együtt szórd meg vele a tortát. Előmelegített sütőben süsd 40 percig, vagy amíg a mandulakrém megszilárdul, és kívül aranyszínű lesz, de belül még puha. Hagyd hűlni legalább 30-40 percig. Kissé felvert tejszínnel kínáld.

Bolognai polentás-almás sütemény

Hozzávalók:

  • 100 g kukoricaliszt
  • 200 g átszitált sima liszt
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 100 g porcukor
  • 500 ml magas zsírtartalmú tej
  • 3 nagyméretű tojás fölverve
  • 100 g méz
  • 50 ml olívaolaj
  • 100 g szárított, feldarabolt füge
  • 100 g mazsola
  • 500 g darabolt, kemény húsú alma
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 narancs lereszelt héja
  • diónyi vaj
  • 2 citrom lereszelt héja
  • 1 kávéskanál só

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy 28 centi átmérőjű, szétkapcsolható tortaformát. Egy nagy tálban keverd össze a kukoricalisztet, a sima lisztet, a zsemlemorzsát és a cukrot. Egy másik tálban keverd össze a tejet, a tojást, a mézet és az olívaolajat. Öntsd a nedves keveréket a száraz keverékhez, és az egészet gondosan dolgozd össze. Add hozzá a fügét, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a sót, és forgasd át újra.
Öntsd a keveréket a tortaformába, és az előmelegített sütőben süsd 50 percig. Közben kísérd figyelemmel - lehet, hogy le kell majd fedned alufóliával, ha a széle nagyon barnulna. Tálalás előtt szórd meg porcukorral. Feltétlenül melegen edd!

Firenzei rizstorta

Hozzávalók:

  • 1 adag tortatészta
  • 60 g vaj
  • 2 vaníliarúd
  • 350 g rizottónak való rizs
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 narancs lereszelt héja
  • 1 borospohárnyi fehérbor
  • 1 liter magas zsírtartalmú tej
  • 2 nagyméretű tojás fölverve
  • 2 evőkanál porcukor

Készíts tortaalapot az első receptben olvasott módon.
Végy elő egy megfelelő méretű, magas, vastag falú edényt, melynek fedője is van, és lassan olvaszd föl benne a vajat. Hosszában vágj félbe egy vaníliarudat, és egy kés hegyével kapard ki mindkét feléből a magokat. Keverd el a vaníliamagvakat a vajjal. Lassú tűzön még egy percig kavargasd, majd add hozzá a rizst, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Állítsd a lángot közepesre, még egyszer jól forgasd össze a hozzávalókat, és öntsd hozzájuk a bort.

Állandó keverés mellett addig forrald, amíg a bor teljesen el nem párolog belőle. Most apránként öntsd bele a tejet. Gyakran kavargatva gyöngyöztesd lassú tűzön körülbelül 15 percig. Nem kell teljesen puhára főznöd, mert még bekerül a sütőbe is, de meglehetősen folyékonynak kell maradnia. Hagyd a rizspudingot kicsit lehűlni, csak ezután dolgozd bele a két fölvert tojást. Öntsd a tortaalapba, hints rá porcukrot, és süsd 20 percig, amíg a tészta aranyszínű nem lesz. Tálaláskor tejszín és tejföl keverékét kanalazd a tetejére, és szórd meg reszelt narancshéjjal.

A recepteket a Park Kiadó engedélyével közöltük.

Ezt is szeretjük