5 omlós pogácsarecept
A pogácsasütés igazi mestere mindenki számára a saját nagymamája. Klasszikus pogácsáinkkal ismét a gyerekkor ízeit élvezheted.
Minden családnak megvan a maga pogácsakészítő hagyománya. A tuti, jól bevált, semmihez sem hasonlítható recept, ami alapján a nagymama süt, és amit még ő is a nagyijától tanult.
A pogácsasütés igazi művészet: minél tovább próbálkozol vele, annál tökéletesebb lesz az eredmény, és egyre több csodálót szerzel.
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg juhtúró
- 20 dkg reszelt óvári sajt
- 2 tojás
- 3 dkg élesztő
- fél dl tej
- 2 evőkanál liszt
- kevés cukor
- só
- bors
Az élesztőt kevés cukorral fél deci tejben futtasd fel, majd keverj hozzá két evőkanál lisztet, és újból futtasd fel. A lisztet, a juhtúrót, a reszelt sajtot, a tojásokat a kovásszal együtt, pici sóval és borssal jól gyúrd össze. Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki, szaggasd ki. A pogácsák tetejét kend meg tojással, szórd meg egy pici reszelt sajttal, és süsd pirosra.
Kétsajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 25 dkg füstölt sajt
- 20 dkg óvári sajt
- 4 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 4 dkg só
- 3 tojássárgája
A sajtokat reszeld le. Az élesztőt a tejben keverd simára. A vajat morzsold el a liszttel, majd add hozzá a sajtot és az élesztős tejet, a sót és a tojások sárgáját. Jól dolgozd össze a tésztát, majd pihentesd a hűtőben. Kinyújtás után pogácsaszaggatóval szaggasd ki. A tetejét kend meg tojássárgájával, és forró sütőben süsd meg a pogácsákat.
Paprikás-köménymagos pogácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 5 dkg élesztő
- pirospaprika
- köménymag
- só
- bors
Az élesztőt a tejben futtasd fel. A vajat a liszttel morzsold el, és öntsd hozzá az élesztőt. Ízlés szerint adagolj hozzá sót, borsot és paprikát, add hozzá a tejfölt, az egész tojást, illetve, ha szükséges, egy pici tejet. Kidolgozás után keleszd duplájára a tésztát. Szaggasd ki, a tetejét tojással kend meg, és szórd meg köménymaggal. Forró sütőben süsd meg.
Barna pogácsa
Hozzávalók:
- 40+5 dkg barnaliszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- pici tej
- kevés feketekávé
- só
A cukor nélküli, pici tejjel megkelesztett élesztőből 40 dkg barnaliszttel, tojássárgájával és kevés sóval gyúrj tésztát. Kidolgozás után nyújtsd ki két centi vastagságúra. A vajat keverd össze a maradék barnaliszttel, és tedd rá a kinyújtott tésztára. Háromszor hajtogasd a tésztát, közben pihentesd 20-20 percig, és minden hajtogatás előtt kend meg olvasztott vajjal. A kiszaggatott pogácsákat 30 percig pihentesd a sütőben, majd sütés előtt kend meg egy kevés kávéval.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Partipogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 4 dl tejföl
- fél evőkanál só
A lisztet, a vajat, a tojást, a sütőport és a sót gyúrd össze a tejföllel. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki, szaggasd ki a pogácsákat, és kend be mindegyik tetejét tojással. Közepes hőfokon süsd pirosra.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény