5 omlós pogácsarecept
A pogácsasütés igazi mestere mindenki számára a saját nagymamája. Klasszikus pogácsáinkkal ismét a gyerekkor ízeit élvezheted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden családnak megvan a maga pogácsakészítő hagyománya. A tuti, jól bevált, semmihez sem hasonlítható recept, ami alapján a nagymama süt, és amit még ő is a nagyijától tanult.

A pogácsasütés igazi művészet: minél tovább próbálkozol vele, annál tökéletesebb lesz az eredmény, és egyre több csodálót szerzel.

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg juhtúró
  • 20 dkg reszelt óvári sajt
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • fél dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • kevés cukor
  • bors

Az élesztőt kevés cukorral fél deci tejben futtasd fel, majd keverj hozzá két evőkanál lisztet, és újból futtasd fel. A lisztet, a juhtúrót, a reszelt sajtot, a tojásokat a kovásszal együtt, pici sóval és borssal jól gyúrd össze. Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki, szaggasd ki. A pogácsák tetejét kend meg tojással, szórd meg egy pici reszelt sajttal, és süsd pirosra.

Kétsajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 20 dkg óvári sajt
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 4 dkg só
  • 3 tojássárgája

A sajtokat reszeld le. Az élesztőt a tejben keverd simára. A vajat morzsold el a liszttel, majd add hozzá a sajtot és az élesztős tejet, a sót és a tojások sárgáját. Jól dolgozd össze a tésztát, majd pihentesd a hűtőben. Kinyújtás után pogácsaszaggatóval szaggasd ki. A tetejét kend meg tojássárgájával, és forró sütőben süsd meg a pogácsákat.

Paprikás-köménymagos pogácsa

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • pirospaprika
  • köménymag
  • bors

Az élesztőt a tejben futtasd fel. A vajat a liszttel morzsold el, és öntsd hozzá az élesztőt. Ízlés szerint adagolj hozzá sót, borsot és paprikát, add hozzá a tejfölt, az egész tojást, illetve, ha szükséges, egy pici tejet. Kidolgozás után keleszd duplájára a tésztát. Szaggasd ki, a tetejét tojással kend meg, és szórd meg köménymaggal. Forró sütőben süsd meg.

Barna pogácsa

Hozzávalók:

  • 40+5 dkg barnaliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • pici tej
  • kevés feketekávé

A cukor nélküli, pici tejjel megkelesztett élesztőből 40 dkg barnaliszttel,  tojássárgájával és kevés sóval gyúrj tésztát. Kidolgozás után nyújtsd ki két centi vastagságúra. A vajat keverd össze a maradék barnaliszttel, és tedd rá a kinyújtott tésztára. Háromszor hajtogasd a tésztát, közben pihentesd 20-20 percig, és minden hajtogatás előtt kend meg olvasztott vajjal. A kiszaggatott pogácsákat 30 percig pihentesd a sütőben, majd sütés előtt kend meg egy kevés kávéval.

Partipogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 dl tejföl
  • fél evőkanál só

A lisztet, a vajat, a tojást, a sütőport és a sót gyúrd össze a tejföllel. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki, szaggasd ki a pogácsákat, és kend be mindegyik tetejét tojással. Közepes hőfokon süsd pirosra.

Ezt is szeretjük