4 laktató, mégis könnyű rakottas
A rakott ételek változatosak, nem nehéz elkészíteni őket, és egy füst alatt elintézhetsz egy komplett fogást, hiszen köret sem kell hozzájuk.
A rakott ételek nemcsak azért népszerűek, mert finomak és laktatóak, de elkészítésük sem igényel nagy konyhai gyakorlatot, és miután egymásra rétegezted a hozzávalókat, már csak várni kell, amíg megsülnek.
Ráadásul komplett vacsorát vagy ebédet kapsz, ha a rakottas mellett döntesz, hiszen nincs szükség köretre.
Rakott karfiol darált marhahússal és besamellel
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 fej karfiol
- 1 bögre rizs
- 1 vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só
- bors
- szerecsendió
- ételízesítő
- fűszerkömény
- pirospaprika
A besamelhez:
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 6 dl tej
A karfiolt szedd rózsáira, és sóval, ételízesítővel megszórt vízben főzd félpuhára. Főzd meg a rizst annyi sós vízben, hogy ellepje. A hagymát aprítsd fel, majd olívaolajon fonnyaszd meg. Add hozzá a darált húst, fűszerezd, add hozzá a passzírozott fokhagymát is, majd pirítsd át a húst. A karfiol felét tedd kivajazott tepsi aljára. A húst keverd össze a rizzsel, és halmozd a tetejére. Erre jön még a maradék karfiol.
Készítsd el a besamelt: a tejet forrald fel, a vajat olvaszd meg, és keverd bele a lisztet, mintha világos rántást készítenél. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként öntsd hozzá. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezd. Öntsd a karfiolra, és szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben süsd addig, amíg a sajt megpirul a tetején.
Rakott cukkini
Hozzávalók:
- 1,5 kg-os, közepes nagyságú cukkini
- 20 dkg sajt
- 10 dkg vaj
- kevés zsemlemorzsa
- 3 tojás
- só, bors
- 2 evőkanál vágott petrezselyem
- 2 dl besamel
Alaposan mosd meg a cukkinit, a végeit vágd le, majd karikázd fel. A sajtot reszeld le. Készítsd el a besamelt, adj hozzá négy evőkanál sajtot és egy tojást. A hagymákat vágd apróra, pirítsd meg kevés vajon, majd keverd el besamellel. Fektesd kivajazott tálba a cukkinit, majd szórd meg kevés morzsával és sajttal. Tegyél rá még egy sor cukkinit, öntsd rá a besamelt, és szórd meg a sajt másik felével. Told előmelegített sütőbe, és süsd 25 percig.
Csirkés rakott brokkoli
Hozzávalók:
- 40 dkg főtt csirkehús
- 15 dkg füstölt főtt sonka
- 80 dkg brokkoli
- 1 tasak gyorsrizs
- 2 tojás
- 1 evőkanál vágott, friss petrezselyem
- 3 dl tejföl
- 2 dkg vaj a tálhoz
Párold meg a rizst. A brokkolit szedd rózsáira, és sós, forró vízben főzd meg, de vigyázz, hogy csak puha legyen, ne essen szét. A főtt húst vágd apróra, a sonkát csíkokra.
A húst és a sonkát keverd össze a rizzsel. Keverj hozzá egy kissé felvert tojást, ízlés szerint sót, őrölt borsot és petrezselymet. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Vajazz ki egy hőálló tálat, tedd az aljába a brokkoli felét, rá a rizses keveréket, majd a brokkoli másik felét. Told a sütőbe, és süsd 20 percig. Keverd össze a másik tojást a tejföllel, majd öntsd a brokkoli tetejére, told vissza a sütőbe, és pirítsd meg az egészet.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csőben sült pulykamellfilé
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg padlizsán
- 20 dkg cukkini
- őrölt fehérbors
- 2 citrom leve
- 5 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- 10 dkg márványsajt
- 1 dl olaj
- 80 dkg pulykamellfilé
- fél dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- só
A padlizsánt mosd meg, a héjától tisztítsd meg, szeleteld fel, és locsold meg citromlével. Sózd meg, és 30 percre tedd félre. Ugyanígy készítsd elő a cukkinit. Azután vajon párold meg a kicsavart cukkinit és padlizsánt, fokhagymával ízesítsd, majd fehérborban párold puhára. A felszeletelt pulykamellet kissé klopfold meg, sózd, borsozd, majd egy kevés olajon 4-5 perc alatt mindkét oldalát süsd meg. A felszeletelt sajtot helyezd rá, és rövid ideig süsd grillsütőben. A cukkini és a padlizsán kicsavart, félretett levéből a tejszínnel és a liszttel készíts mártást: a levet forrald fel, és tejszínnel simára kevert habarással sűrítsd. A puhára párolt padlizsánra és cukkinira tedd rá a sajtos pulykamelleket, és még egyszer süsd át grillsütőben, most már pirosra. Rizs- és spagettikörettel, illetve leszűrt mártással tálald. Még egyszer szórd meg egy kevés reszelt sajttal.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség