Zsírmáj kialakulásához vezethet, fokozza a gyulladást a szervezetben - Hogyan csökkenthető a cukorbevitel?
A túlzott cukorfogyasztás komoly egészségkárosító tényező, ezek a tippek segíthetnek a visszaszorításában.
A cukros finomságokról lemondani nem könnyű feladat, időről időre sokan megpróbálkoznak vele, leginkább fogyókúrás célból. Ám minél több édességet eszik valaki, annál nehezebb leszoknia róluk, fizikai és mentális megterhelést is jelent a szervezet számára, ami hozzászokott az összetevőhöz.
Akkor sincs egyszerű dolga az embernek, ha az elhatározás megszületett, mert a feldolgozott élelmiszerek túlnyomó többségében szerepel hozzáadott cukor édesítés, állagjavítás, valamint az eltarthatóság növelése céljából. A túlzott cukorfogyasztás viszont komoly egészségkárosító tényező, az elhízás mellett többek között a szívbetegségek és a zsírmáj kialakulásának kockázatát is növeli.
A zsírmáj és a szívbetegségek kockázatát is növeli
Mivel a feldolgozott élelmiszerek bővelkednek a hozzáadott cukorban, a nyugati típusú étrendet folytatók étkezésére általánosan jellemző a magas cukorfogyasztás. Korántsem csak az édességekben található meg az összetevő, a szószok, konzervek, felvágottak is tartalmazzák különböző változatait. A finomított szénhidrátokban gazdag táplálkozás testsúlygyarapodáshoz, a szervezet gyulladásos folyamatainak fokozódásához, emelkedett trigliceridszinthez, 2-es típusú cukorbetegséghez és magas vérnyomás kialakulásához is vezethet, ezek mindegyike növeli direkt vagy indirekt módon a szívbetegségek rizikóját, roncsolja az ereket.
A legédesebb cukorféleség a fruktóz, ami természetes úton a gyümölcsökben vagy a mézben található meg, édesítőszer gyanánt pedig számos termékben, például az üdítőitalokban. Túlzott fogyasztása összefüggést mutat a nem alkoholos zsírmájjal. Az állapot jellemzője, hogy túl sok zsír raktározódik a májban, ez pedig idővel a szerv károsodását idézheti elő.
Kijelenthető, hogy hosszú távon a feldolgozott élelmiszerekre, finomított szénhidrátokra támaszkodó étrend a legkülönfélébb egészségügyi problémákhoz vezet, így - egyebek mellett - a cukorbevitel visszaszorítására is törekedni kell.
Hogyan csökkentheted a cukorbeviteled?
A cukorról való lemondás nehézségek elé állíthatja a diétázót, főleg az első időszakban. Az étkezési cukor, vagyis a szacharóz a boldogsághormonnak is nevezett dopamin felszabadulását idézi elő az agyban, ami elégedettséget és örömérzetet vált ki, így arra ösztökéli az embert, hogy újra elkövesse a cselekedetet, ami dopaminfelszabaduláshoz vezetett. De nem csak ezért nassol valaki gyakran: az édességekre jellemző, hogy pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet, gyors energialöketet biztosítanak, ám ez csak rövid ideig tart, hamarosan újra jelentkezik az éhség.
Bár egyénenként eltérő lehet, hogy kinek mi válik be a cukorfogyasztás csökkentésére, a következő tippek egyike-másika a segítségedre lehet a folyamatban.
Olvasd el a címkéket!
A tudatos étkezés alapja, hogy a vásárló elolvassa a termékek címkéit, mielőtt a kosarába tenné őket. Az összetevők listájában különféle neveken szerepelhetnek a hozzáadott cukrok, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni. A hozzáadott cukortól különbözik a természetes cukor, ami például a tejben, illetve egyes gyümölcskészítményekben is megtalálható. Fontos, hogy olyan élelmiszerek esetében is megnézd a címkét, amelynél egyébként nem számítanál az édes összetevőre. Szósz is van a fagyasztott zöldségben? Jó eséllyel cukrot tartalmaz, ahogyan a felvágott vagy a konzerv is.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Étkezz rendszeresen!
A rendszertelen étkezés kevéssé átgondolt döntésekben bosszulhatja meg magát, kiváltképp igaz ez akkor, ha valaki hajlamos a vércukorszint-ingadozásra. A vércukorszint leesésekor ugyanis a gyorsan felszívódó szénhidrátok segíthetnek a leghamarabb, tehát ilyenkor édességhez, szőlőcukorhoz, üdítőhöz nyúl az ember.
Válaszd a gyümölcsöket!
A gyümölcsök természetes formában tartalmaznak cukrot, ugyanakkor rostokat és egyéb hasznos tápanyagokat is. Rosttartalmuk révén néhány kivételtől eltekintve kevésbé emelik meg a vércukorszintet, és úgy csillapíthatják az édességek iránti sóvárgásod, hogy közben értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is juttatják a szervezeted. Édesen szereted a reggeli zabkásád? Próbáld meg gyümölcsökkel!
Kombináld az egyes ételeket!
Ha úgy érzed, egyelőre nem tudsz lemondani a nassolnivalókról, próbáld meg eleinte csökkenteni a mennyiségüket. Amennyiben például uzsonnára csokit falatoznál, érd be 1-2 kockával, az adagot pedig egészítsd ki egészséges finomságokkal, olajos magvakkal, gyümölcsökkel. Így tovább leszel jóllakott is.
Vízzel csillapítsd a szomjad!
A víz a legjobb szomjoltó, ráadásul az üdítőitalokkal jóformán észrevétlenül juttatsz be a szervezetedbe jelentős mennyiségű kalóriát és hozzáadott cukrot is. Ha mégis ízekre vágynál, főzz hidegen és melegen is élvezhető teákat!
Májvédő gyógynövények
A máj épségének megóvásához fontos a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás, és a vizsgálatok szerint egyes gyógynövények is a segítségedre lehetnek.
Segítenek a zsírmáj megelőzésében, csökkentik a gyulladást a szervezetben: 8 erős, májvédő gyógynövény
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
- cukor
- zsírmáj
- szívbetegség
- diéta
- cukorbetegség
- egészséges étkezés
- cukorfogyasztás csökkentése
- Életmód