Fogyaszt, csökkenti a koleszterinszintet és a stroke kockázatát: a paradicsom 4 jótékony hatása
A kalóriaszegény paradicsomnak nagyon sok fajtája van, és sokféleképpen használható fel.
A nyár slágere a paradicsom, ami lédús, zamatos, édes íze miatt számtalan módon variálható. Kiváló alapja egy könnyed, egyszerű levesnek, isteni salátának, szósznak, de szénhidrátszegény tésztával, hússal is jól kombinálható.
A kalóriaszegény zöldség Dél- és Közép-Amerikából indult hódító útjára, Európában csak a 16. század után vált ismertté, de mára a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett. Kezdetben dísznövény volt, az 1870-es években termesztették legelőször hazánkban.
Miért jó választás a paradicsom?
A napfényben érlelt paradicsom a kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, zamatos íze nem hasonlítható össze a külföldről behozott változattal. A burgonyafélék családjába tartozik, tápanyagai révén számtalan módon hat a szervezetre, és támogatja a fogyást, így mindennap fogyaszthat belőle az ember.
A paradicsom rosttartalma magas, 100 grammja 12 grammot tartalmaz, így könnyen eltelíti a gyomrot, csökkentve az étvágyat, de magas víztartalma is tovább fokozza a laktató hatást. Tápanyagai között számos ásványi anyag és vitamin található, mint például B-, C-, E-, K-vitamin, folsav, kálium, magnézium, vas, kalcium és foszfor. A paradicsomban található primer karotenoid, a likopén hatásos antioxidáns, amely gátolja a rákos sejtek kialakulását, valamint védi a méreganyagokat és a felesleges vizet kiválasztó vese működését, így nagy szerepe van a szervezet zavartalan működésben. A likopén adja a zöldség élénkpiros színét, minél pirosabb, annál jobb a diéta szempontjából.
Egy másik különleges hatóanyag a paradicsomban a 13-oxo-ODA zsírsav, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben, aktivizálja a test zsírbontó folyamatait, és támogatja a szív egészségét.
Csökkenti a koleszterinszintet
Kutatások azt is bizonyították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz – LDL – koleszterin szintjét. 21 alany vett részt a vizsgálatban, ahol három héten át paradicsomból készült ételeket fogyasztottak. A vizsgálat végén megállapították, hogy a kontrollcsoporthoz viszonyítva 17%-kal csökkent a szervezetükben az LDL-koleszterin-koncentráció.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csökkenti a stroke kockázatát
A paradicsom és a belőle készült ételek fogyasztásával csökken a stroke előfordulásának kockázata: finn kutatók rájöttek, hogy 55%-kal alacsonyabb a stroke-kockázat, azoknál 46-56 éves férfiak között, akiknek likopén szintje magasabb.
Isteni paradicsomos receptek
A kalóriaszegény paradicsomnak nagyon sok fajtája van, és sokféleképpen használható fel. Összegyűjtöttük a legjobb recepteket, amik most, szezonban az igaziak.
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!
- rost
- zsírégető táplálék
A 10 legerősebb zsírégető zöldség, amiből egyél nagyon sokat, ha fogyni akarsz
- zsírégető táplálék
- fogyasztó praktikák