A 10 legerősebb zsírégető zöldség, amiből egyél nagyon sokat, ha fogyni akarsz
Elmondjuk, miért nagyon hasznosak a fogyókúra során.
![A 10 legerősebb zsírégető zöldség, amiből egyél nagyon sokat, ha fogyni akarsz](https://kep.index.hu/1/0/1550/15504/155046/15504639_6962120bef654eb775173a7c241d5113_wm.jpg)
A zöldségek a fogyókúra elengedhetetlen részei. Mivel bővelkednek természetes növényi rostokban, melyeket az emberi szervezet rosszul emészt, kalóriatartalmuk alacsony. Ráadásul rostjaik a gyomorban lévő folyadékokban megdagadnak, így hosszan laktatnak. Nem csak ezért érdemes azonban fogyasztani őket.
A zöldségek emellett igazi vitaminbombák, sőt, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsokban is bővelkednek. Nézd meg, melyik milyen hatóanyaggal járul hozzá az egészségedhez és a fogyókúrádhoz!
Brokkoli
A Dél-Európából származó brokkoli az ókori rómaiaknak köszönheti nevét, akik már ismerték, és előszeretettel alkalmazták mind táplálkozásukban, mind a gyógyászatban.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1550/15506/155060/15506093_a0cd7ecda06d819708165f4682bb7b17_wm.jpg)
A brokkoli értékes A-vitamin-, B6-vitamin-, kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin-forrás, így erősíti az immunrendszert, védi a csontokat, antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően pedig a rákmegelőzésben is jelentős szerepe van.
C-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő - 10 dekagramm brokkoli a napi C-vitamin-szükségleted 147%-át fedezi. Mindemellett nagyon kevés kalóriát tartalmaz - 10 dekagramm csupán 30 kalóriát -, könnyen emészthető, rosttartalmának köszönhetően serkenti és felgyorsítja az emésztést, és nem utolsósorban a chipset legfőbb vitaminforrásunknak tekintő rossz gyerekek ijesztgetésére is kiváló.
Cékla
A vérhűsítő céklalé egykor a görögök kedvenc itala volt - nem véletlenül, hiszen az erőteljes színű zöldségnek rendkívül erős regeneráló hatása van. Rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz.
![](https://kep.index.hu/1/0/5732/57327/573278/57327809_07309cacaf807221b8f555abed88fed7_wm.jpg)
Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!
Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.
A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=bOtFNli_4PcO5g8g7uE3UWYlj7zZX6dwSzrwTCOtimr.97/stparam=smdljpsrsq/fastid=mwbrtkhdnmxayhgxjkqktbuneelt/nc=0)
Promóció
Tisztítja a májat és a vért - a kutatások szerint segíthet az alkohollal és kábítószerekkel kapcsolatos szenvedélybetegségek leküzdésében is. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve nagyon jó hatással van az emésztésre is, serkenti a bélmozgást, és biztosítja a gyomor egyenletes működését.
Fokhagyma
A szíverősítő fokhagymát Egyiptomban egykor szent növényként tisztelték, illetve más ókori népek is varázserőt tulajdonítottak neki. A vámpírok elűzésén kívül használhatod immunerősítésre, vérnyomáscsökkentésre, a fertőzések elkerülésére, egyes légúti betegségek és a Candida leküzdésére, valamint véralvadásgátló szerként is.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1550/15506/155062/15506281_38be1fecbf60fc9f3206ee4abf477ec4_wm.jpg)
A modern orvostudomány is igazolta, hogy a fokhagyma serkenti az emésztést, méregteleníti a bélrendszert, segíti az epe- és a májműködést, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Egyes kutatások szerint az érelmeszesedés ellen is hatásos.
Spenót
Nem véletlenül doppingol spenóttal Popey, hiszen a finom, zöld növény igazi vitaminbomba: jelentős mennyiségű A-, B-, E- és C-vitamin található benne, valamint a napi K-vitamin-szükséglet 460%-át képes fedezni. Bár nem nőnek ki tőle olyan izmaid, amelyeket még a legmegátalkodottabb testnevelő tanárok sem tudnának kimagyarázni, azonban szabályozza a vérnyomásodat, csökkenti a fáradtságérzetet és a vérzékenységet, erősíti az immunrendszert, serkenti a veseműködést, és antibakteriális hatású.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1550/15506/155069/15506955_f2d345593bd0384cec83e67f8e27ef2c_wm.jpg)
Gazdag vas-, kalcium-, illetve flavonoidforrás - utóbbinak köszönhetően lényegesen hozzájárul a daganatos betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez. A spenótfogyasztás csökkenti a vércukorszintedet, a benne található B-vitamin pedig gyorsítja szervezeted szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. Rosttartalma szintén serkenti az anyagcserét, illetve nem mellékesen 10 dekagramm spenót csupán 20 kalóriát tartalmaz.
Uborka
Míg a cékla a görögök kedvence volt, az uborkát az indiánok eledelének is szokás nevezni. Az uborka mind külsőleg, mind belsőleg nagyon jól alkalmazható a gyulladásos elváltozások kezelésére, valamint jó hatással van a légzőszervekre is. Kiemelkedő vitamin és ásványi anyag nincs benne, azonban fontos, hogy nagy százalékban vizet, a maradékban pedig rostokat tartalmaz, így nagyon jó hatással van az emésztésre, és megkönnyíti a fogyókúrát is. Amellett, hogy nyugtatja a beleket, serkenti is az anyagcserét, illetve fogyasztásával könnyen elkerülheted az éhséget.
Káposzta
A káposzta jelentős C-vitamin-forrás, emellett A-vitamint, B-vitamin-komplexet, káliumot, kalciumot, vasat, béta-karotint, valamint a szervezet számára fontos klórt, jódot és rostokat is bőven találhatsz benne. Hatásos a gyulladásos megbetegedések kezelésében, megtisztítja az emésztőrendszert, megnöveli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét, segít megszüntetni a székrekedést, vízhajtó hatású, valamint csökkenti vércukor- és koleszterinszintedet is.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1550/15506/155064/15506493_63420863508b41b219808982f17774d7_wm.jpg)
Megerősíti az immunrendszert, ellensúlyozza az alkohol májra gyakorolt negatív hatásait, a Candida gyógyításának egyik leghatásosabb eszköze, valamint lassítja a karcinogén, vagyis a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, és gátolja a rákos sejtek növekedését is. Nagyon kevés kalóriát tartalmaz: egy 84 grammos káposztaadagban csupán 15 kalória található, továbbá 2 gramm szénhidrát, 1 gramm fehérje, viszont szintén 1 gramm rost. Zsírt egyáltalán nem tartalmaz.
Sárgarépa
A sárgarépa legrégebbi kultúrnövényeink egyike, a népi gyógyászat pedig évszázadok óta alkalmazza máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak kezelésére, valamint az immunrendszer megerősítésére. A sárgarépában nagyon sok C-, A- és D-vitamin található, valamint a béta-karotinban leggazdagabb növényünk, így jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megakadályozásában. A répa 3-4%-ban tartalmaz élelmi rostokat, aminek köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1550/15506/155066/15506615_94a34d692740fe49dfa7f01a6fb81f09_wm.jpg)
Felgyorsítja az anyagcserét, meggátolja a káros anyagok felszívódását, méregtelenít - így csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát -, illetve átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét is.
Paradicsom
A paradicsom nemcsak ízletes, de talán a legjelentősebb és legegészségesebb zöldségfélénk. Antioxidáns-tartalmáról - likopin - és rákmegelőző hatásáról a legismertebb, emellett nagyon jó immunerősítő, elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését. Számos vitamin megtalálható benne, többek között gazdag A-, C- és E-vitaminban. Nagyon jó hatással van a májra, még a legrosszabb állapotából is regenerálja azt. Tisztítja a vért, méregteleníti a szervezetet, valamint nem utolsósorban az emésztést is segíti - részt vesz az anyagcsere-folyamatban, amit oxálsavtartalmának köszönhetően jelentősen fel is gyorsít.
Zeller
Mind a zellergumó, mind a növény szára nagyon finom, ugyanakkor rendkívül egészséges, hiszen a zeller nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot, illetve szerves nátriumot. A fogyókúrádat segítheti étvágycsökkentő, valamint a benne található rostoknak köszönhető emésztésserkentő hatása.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1550/15506/155067/15506789_fbb1ee0c62dbdd34fa4f04e8d4aeb6c3_wm.jpg)
Mindemellett segít helyreállítani a vér sav-lúg egyensúlyát, és jól alkalmazható allergia, vérmérgezés és hiperaktivitás ellen is. Ezenkívül fokozza a veseműködést, így vízhajtó hatása is jelentős.
Paprika
A Dél- és Közép-Amerikából származó paprika rengeteg fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, B1- és B2-vitamint, valamint nagyon értékes C-vitamin-forrás - ha egy nagyobb, piros húsú paprika felét elfogyasztod, máris fedezed szervezeted napi A- és C-vitamin-szükségletét. Karotin- és likopintartalmának köszönhetően a paprika jelentős antioxidáns, így csökkentheted vele a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is. A paprika mindemellett kiváló vérkeringés-fokozó, fájdalomcsillapító, emésztésserkentő és anyagcsere-gyorsító hatásáról is ismert.