A fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezet számára, hiszen részt vesznek a sejtek megújulásában, a test sérüléseinek leküzdésében, valamint az izomépülésben is.
A test számára szükséges esszenciális fehérjék az élelmiszerekből pótolhatók. A naponta javasolt mennyiség a nők esetében 50-50 gramm, de a fehérjeigény számos tényezőtől függ, többek közt a kortól, a testsúlytól vagy az aktivitás szintjétől is. Aktív munka végzésénél, illetve rendszeres, intenzív edzés mellett az egyéni szükséglet jóval magasabb is lehet.
Növényi fehérjeforrások
A növényi eredetű fehérjeforrások a vegetáriánus étrend követői mellett az egészségügyi diétát folytatók számára is hasznos segítséget jelenthetnek, így magas koleszterinszint vagy köszvényes betegség esetén is fontos a lista. Utóbbinál azonban figyelembe kell venni, hogy a hüvelyes zöldségeket is minimalizálni kell.

Akár a búza is alkalmas a fehérjepótlásra: a belőle készült, magas gluténtartalmú szejtánban 100 grammonként 75 gramm van. A remek húspótló étel vasban és kalciumban is gazdag. Grillezve, serpenyőben sütve is fogyasztható.
Fotó: Jef_M / Getty Images Hungary

A spirulina alga kimagasló mennyiségben tartalmazza a fehérjét: 100 grammonként 57 grammot. Magas vas- és magnézium-, valamint K- és A-vitamin-tartalma miatt is javasolt beilleszteni az étrendbe.
Fotó: egal / Getty Images Hungary

A tökmagban 100 grammonként 30 gramm fehérje található, emellett számos ásványi anyagot, így magnéziumot, vasat és káliumot is nagy mennyiségben tartalmaz, hetente többször ajánlott belőle fogyasztani.
Fotó: monticelllo / Getty Images Hungary

A vörös lencse 25 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammonként, de kitűnő forrása az élelmi rostoknak, a
káliumnak, a vasnak, a cinknek, a magnéziumnak és a B-vitaminoknak is.
Fotó: Karisssa / Getty Images Hungary

A mogyoróvaj 100 grammonként 25 gramm fehérjét tartalmaz,
házilag elkészítve finom csemege, magas kalóriatartalma miatt azonban fogyókúrázóknak nem jó választás.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

A mandula szuper és sokoldalúan fogyasztható fehérjeforrás: 100 grammonként 21 grammot tartalmaz, de sok kalcium, magnézium, rost és E-vitamin is van benne.
Fotó: baibaz / Gettty Images Hungary

A babfélék remek forrásnak számítanak. A vörös bab 100 grammja 21 gramm fehérjét is tartalmaz, igaz, sajnos a bennük levő sztachióz és raffinóz szénhidrátok sokaknak
puffadást okoznak.
Fotó: Tharakorn / Getty Images Hungary

A pisztácia fehérjetartalma 100 grammonként 20 gramm, de káliumot,
vasat, magnéziumot és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz.
Fotó: graletta / Getty Images Hungary

A szójabab is fontos forrás: a belőle baktériumkultúra hozzáadásával készült tempeh erjesztett 100 grammja 19 grammot tartalmaz. Az élelmiszer emellett
probiotikus hatással is bír.
Fotó: AndiArman / Getty Images Hungary

A csicseriborsó sok vasat, magnéziumot, kalciumot és B-vitaminokat, illetve 100 grammonként 19 gramm fehérjét tartalmaz. Egy ízletes
házi hummusz tápláló vacsora vagy reggeli is lehet.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció