A 8 legrosszabb reggeli, ami hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan megéhezel utánuk

Cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élőknek különösen fontos, hogy mit reggeliznek.

Legrosszabb reggelik cukorbetegeknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reggeli a nap legfontosabb étkezése - hallani és olvasni mindenfelé. Még ha van is igazság a kijelentésben, kétségtelen, hogy a körülmények általában nem kedveznek neki, hiszen viszonylag keveseknek adatik meg a nyugodt készülődés és a komótos falatozás a korai órákban.

Nem csoda, hogy sokan egyszerűen kihagyják a reggelit, vagy egészségtelen, gyorsan elfogyasztható opciók mellett teszik le a voksukat. A szénhidrátanyagcsere-zavarral élők számára viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül ilyenkor a tányérjukra, hiszen esetükben az egyenletes vércukorszint a tét. 

Legrosszabb reggelik cukorbetegeknek

A 2-es típusú cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával élők számára különösen fontos a jól megválasztott reggeli, ami kellő arányban tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és zsírt ahhoz, hogy egyenletesen tartsa a vércukorszintet. Amennyiben az étel hirtelen vércukorszint-emelkedést idéz elő, az értékek gyors leesése is várható, az ember hamar megéhezik. A népszerű reggeliknél sok esetben pont ezzel kell számolni, valamint magas kalóriatartalommal, ami a testsúly kontrollját is megnehezíti.

A joghurt népszerű reggeli, hiszen gyorsan előkapható és bekanalazható. Ugyanakkor az ízesített változatok többnyire bővelkednek a hozzáadott cukorban, és nem is biztosítanak hosszas jóllakottságot. Jobb választás a natúr joghurt, ami otthon feldobható például egy kevés olajos maggal. Az egyéni érzékenységet viszont figyelembe kell venni, lehet, hogy valakinél ez is emeli a vércukorszintet.
Fotó: ToscaWhi / Getty Images Hungary
A reggelizőpelyhek tele vannak hozzáadott cukorral, ráadásul gyakran puffasztottak is, ami tovább gyorsítja a felszívódásukat. Sokan tejjel fogyasztják őket, ami például az inzulinrezisztenciások számára szintén nem ajánlott a reggeli órákban.
Fotó: Photo by Cathy Scola / Getty Images Hungary
A müzli vagy a granola már egy fokkal jobb választásnak tűnhet, hiszen rostban gazdagabb, egészségesebb összetevőkből készül. Ugyanakkor az aszalt, szárított gyümölcsök és a csokoládé gyors vércukorszint-emelkedést válthatnak ki, illetve azt is érdemes megnézni, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot a termék - általában igen.
Fotó: Rares Caragiale / 500px / Getty Images Hungary
Az édes péksütemények vitathatatlanul nagy népszerűségnek örvendenek a reggeli órákban. Ugyanakkor kevéssé tápanyagdúsak, híján vannak a rostoknak, ám bővelkednek a finomított szénhidrátokban. Megemelik a vércukorszintet, jócskán hozzáadnak a napi bevitt kalóriamennyiséghez, és nagy valószínűséggel 1-2 órán belül meg is éhezel utánuk.
Fotó: Getty Images Hungary
A lekváros kenyérrel csak két probléma lehet: a lekvár és a kenyér. Előbbi általában cukor hozzáadásával készül, utóbbi pedig többnyire finomított lisztből.
Fotó: Kseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary
A zabkása az egyéni érzékenység függvényében jó választás lehet, feltéve, hogy nem hozzáadott cukorban és adalékanyagokban gazdag instant porból készül. Ez a reggeli valóban egyszerűen összeállítható akár már előző este is, nem sokkal több dolog van vele, mint az instant verziókkal, ugyanakkor szabályozhatod, hogy mi kerüljön bele.
Fotó: Getty Images Hungary
A gyümölcsös smoothie jól hangzik, azonban akkor is megemelheti a vércukorszintet, ha otthon készül, és általában kevéssé lakat jól. A gyümölcsök fogyasztását IR-eseknek általában a délutáni órákban javasolják, és általános igazság, hogy minél jobban feldolgozott a zöldség vagy gyümölcs, annál gyorsabb a felszívódása. A magában elfogyasztott gyümölcs kevésbé emeli az értékeket, mint a turmixolt vagy pürésített.
Fotó: Getty Images Hungary
Sokan váltják ki kávéval a reggelit, de ez természetesen nem jó döntés. Még akkor sem, ha egyébként nem raksz bele cukrot vagy tejet. Éhgyomorra a kávé ronthatja az inzulinérzékenységet, ráadásul a szervezet, így a hasnyálmirigy is arra készül fel, hogy ételhez jut utána.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük