Drasztikusan emeli a cukorbetegség esélyét, pedig sokan apróságnak hiszik: nem csak az étkezés okozhatja
A munkahelyi stressz nagyon káros hatással bír a szervezetre nézve, súlyos és gyógyíthatatlan betegség is kialakulhat a hatására.

GettyImages-1356070874
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Statisztikai adatok szerint Magyarországon több, mint egymillió ember lehet érintett a cukorbetegség valamely típusában. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség, röviden IDF szerint a világon több mint 537 millió cukorbeteg él, és közülük a becslések szerint 193 millió betegnél még nem diagnosztizálták a diabéteszt. 2045-re a cukorbetegek száma várhatóan 783 millióra fog nőni a világ teljes lakosságát tekintve.

A diabétesz, cukorbetegség azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelő módon termeli vagy használja fel az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz, azaz a cukor feldolgozását segíti a szervezetben. Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint.

A stressz hatása a vércukorszintre

A 2-es típusú diabétesz kialakulása

A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb formája, a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek nagyjából 90%-a ebben a típusú cukorbetegségben szenved. Ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a vérből a szükséges glükózt, sok és egyre több inzulint kell a szervezetnek termelnie. Amikor az inzulint termelő hasnyálmirigy már nem képes erre, illetve a termelt inzulin nem hasznosul megfelelőképpen, akkor kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

GettyImages-1370176337

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség sokáig észrevétlen maradhat, a tünetek sokszor nem elég egyértelműek - előfordulhat, hogy akár évekkel a kialakulása után fedezik fel a betegséget - így az érintettnek nincs is lehetősége a kezdetekkor orvoshoz fordulni.

A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti tünetei közé sorolható a gyakori bőrfertőzések kialakulása, kelések megjelenése vagy bizonyos testrészek, elsősorban a szeméremtest viszketése. A betegség előrehaladtával az ember testsúlycsökkenést is produkálhat, ugyanis a kezdeti éhségérzetet étvágytalanság válthatja fel. Szövődményei közé pedig szemészeti, vese- vagy akár idegrendszeri problémák is tartozhatnak.

Az állapot kialakulásának oka egyelőre ismeretlen az orvostudomány számára, de az mindenképpen elmondható, hogy az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a súlyfelesleg elősegítheti a kialakulását.

Összefüggésben a munkahelyi stresszel

Egy kutatás során új tényezőre figyeltek fel, mely szintén elősegítheti a betegség kialakulását bizonyos csoportoknál: azt vizsgálták, hogy létezik-e összefüggés a nem és a munkahelyi stressz miatt kialakuló 2-es típusú diabétesz között. Az eredmények alapján a nők csoportjában nagyobb volt a betegség kialakulásának rátája, mint az ellenkező nem csoportjaiban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók az eredményeket a nemi szerepek munkán kívüli eltéréseire vezetik vissza, mivel a nők általában több időt töltenek háztartási kötelezettségekkel és gyermekgondozással, mint a férfiak, ezért kevesebb lehetőségük van a kikapcsolódásra. Emellett a munkahelyi stressz mértéke is eltérő mintázatot mutat a férfiak és a nők körében. A nők hajlamosabbak többet stresszelni munkájuk során, a munkahelyi megterhelés pedig, tetézve a munkán kívüli lehetséges stresszforrásokkal, cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A cukorbetegség megelőzése

A betegség kialakulásának megelőzése érdekében érdemes a helyes életmódot és táplálkozást már egészen fiatal korban kialakítani, amelynek a legfontosabb elemei az egészséges, sokoldalú étrend, illetve a rendszeres testmozgás. Az étkezésre a mai, rohanó világban különösen oda kell figyelni, mert sokan hajlamosak egészségtelen, gyorsan elfogyasztható, feldolgozott ételeket enni. Helyette zöldségeket, gyümölcsöket, magas rosttartalmú, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket érdemes fogyasztani, így könnyebben fenntartható az ideális testsúly.

Nagyon sokan végeznek ülőmunkát, miközben a rendszeres testmozgást elhanyagolják. A mozgás természetesen nem versenysportot jelent, hanem egy fokozatosan és rendszeresen bevezetett tevékenységet, például lift helyett a lépcsőt választani, néhány buszmegállónyi távolságot gyalog megtenni, beiktatni rendszeres napi sétát, kirándulni, a tévénézés és számítógép-használat helyett pedig a szabadtéri, közösségi programokat választani.

GettyImages-161805499

Ezek mellett pedig fontos a stressz is minél teljesebb csökkentése, időt szánva a kikapcsolódásra is. Érdemes valamilyen szórakoztató hobbit választani, de például jótékony hatással lehet alkalmanként internetezés helyett inkább könyvet olvasni, vagy a családdal, barátokkal tölteni az időt. Szentelj figyelmet arra, hogy létrejöjjön a megfelelő egyensúly a munka és a kikapcsolódás, feltöltődés között!

Hatékony és biztonságos kezelési lehetőségek

Azonban ha már diagnosztizálásra került a betegség, akkor sem kell kétségbeesni. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére manapság már olyan modern készítmények állnak rendelkezésre, melyek akár szájon át is bevehetőek, így nem okoznak kellemetlenséget a terápia során. Nagyon fontos, hogy a beteg a jelentéktelenebbnek tűnő tünetek jelentkezésekor is forduljon kezelőorvosához, valamint szigorúan tartsa be az előírt, személyre szabott terápiát!

4 trükk, ami lassítja a szénhidrátok felszívódását

A cukorbetegek étrendje ideális esetben nem egyenlő az önsanyargatással.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük