Drasztikusan emeli a cukorbetegség esélyét, pedig sokan apróságnak hiszik: nem csak az étkezés okozhatja

A munkahelyi stressz nagyon káros hatással bír a szervezetre nézve, súlyos és gyógyíthatatlan betegség is kialakulhat a hatására.

GettyImages-1356070874

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Statisztikai adatok szerint Magyarországon több, mint egymillió ember lehet érintett a cukorbetegség valamely típusában. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség, röviden IDF szerint a világon több mint 537 millió cukorbeteg él, és közülük a becslések szerint 193 millió betegnél még nem diagnosztizálták a diabéteszt. 2045-re a cukorbetegek száma várhatóan 783 millióra fog nőni a világ teljes lakosságát tekintve.

A diabétesz, cukorbetegség azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelő módon termeli vagy használja fel az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz, azaz a cukor feldolgozását segíti a szervezetben. Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint.

A stressz hatása a vércukorszintre

A 2-es típusú diabétesz kialakulása

A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb formája, a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek nagyjából 90%-a ebben a típusú cukorbetegségben szenved. Ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a vérből a szükséges glükózt, sok és egyre több inzulint kell a szervezetnek termelnie. Amikor az inzulint termelő hasnyálmirigy már nem képes erre, illetve a termelt inzulin nem hasznosul megfelelőképpen, akkor kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

GettyImages-1370176337

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség sokáig észrevétlen maradhat, a tünetek sokszor nem elég egyértelműek - előfordulhat, hogy akár évekkel a kialakulása után fedezik fel a betegséget - így az érintettnek nincs is lehetősége a kezdetekkor orvoshoz fordulni.

A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti tünetei közé sorolható a gyakori bőrfertőzések kialakulása, kelések megjelenése vagy bizonyos testrészek, elsősorban a szeméremtest viszketése. A betegség előrehaladtával az ember testsúlycsökkenést is produkálhat, ugyanis a kezdeti éhségérzetet étvágytalanság válthatja fel. Szövődményei közé pedig szemészeti, vese- vagy akár idegrendszeri problémák is tartozhatnak.

Az állapot kialakulásának oka egyelőre ismeretlen az orvostudomány számára, de az mindenképpen elmondható, hogy az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a súlyfelesleg elősegítheti a kialakulását.

Összefüggésben a munkahelyi stresszel

Egy kutatás során új tényezőre figyeltek fel, mely szintén elősegítheti a betegség kialakulását bizonyos csoportoknál: azt vizsgálták, hogy létezik-e összefüggés a nem és a munkahelyi stressz miatt kialakuló 2-es típusú diabétesz között. Az eredmények alapján a nők csoportjában nagyobb volt a betegség kialakulásának rátája, mint az ellenkező nem csoportjaiban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatók az eredményeket a nemi szerepek munkán kívüli eltéréseire vezetik vissza, mivel a nők általában több időt töltenek háztartási kötelezettségekkel és gyermekgondozással, mint a férfiak, ezért kevesebb lehetőségük van a kikapcsolódásra. Emellett a munkahelyi stressz mértéke is eltérő mintázatot mutat a férfiak és a nők körében. A nők hajlamosabbak többet stresszelni munkájuk során, a munkahelyi megterhelés pedig, tetézve a munkán kívüli lehetséges stresszforrásokkal, cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A cukorbetegség megelőzése

A betegség kialakulásának megelőzése érdekében érdemes a helyes életmódot és táplálkozást már egészen fiatal korban kialakítani, amelynek a legfontosabb elemei az egészséges, sokoldalú étrend, illetve a rendszeres testmozgás. Az étkezésre a mai, rohanó világban különösen oda kell figyelni, mert sokan hajlamosak egészségtelen, gyorsan elfogyasztható, feldolgozott ételeket enni. Helyette zöldségeket, gyümölcsöket, magas rosttartalmú, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket érdemes fogyasztani, így könnyebben fenntartható az ideális testsúly.

Nagyon sokan végeznek ülőmunkát, miközben a rendszeres testmozgást elhanyagolják. A mozgás természetesen nem versenysportot jelent, hanem egy fokozatosan és rendszeresen bevezetett tevékenységet, például lift helyett a lépcsőt választani, néhány buszmegállónyi távolságot gyalog megtenni, beiktatni rendszeres napi sétát, kirándulni, a tévénézés és számítógép-használat helyett pedig a szabadtéri, közösségi programokat választani.

GettyImages-161805499

Ezek mellett pedig fontos a stressz is minél teljesebb csökkentése, időt szánva a kikapcsolódásra is. Érdemes valamilyen szórakoztató hobbit választani, de például jótékony hatással lehet alkalmanként internetezés helyett inkább könyvet olvasni, vagy a családdal, barátokkal tölteni az időt. Szentelj figyelmet arra, hogy létrejöjjön a megfelelő egyensúly a munka és a kikapcsolódás, feltöltődés között!

Hatékony és biztonságos kezelési lehetőségek

Azonban ha már diagnosztizálásra került a betegség, akkor sem kell kétségbeesni. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére manapság már olyan modern készítmények állnak rendelkezésre, melyek akár szájon át is bevehetőek, így nem okoznak kellemetlenséget a terápia során. Nagyon fontos, hogy a beteg a jelentéktelenebbnek tűnő tünetek jelentkezésekor is forduljon kezelőorvosához, valamint szigorúan tartsa be az előírt, személyre szabott terápiát!

4 trükk, ami lassítja a szénhidrátok felszívódását

A cukorbetegek étrendje ideális esetben nem egyenlő az önsanyargatással.

4 trükk, ami lassítja a szénhidrátok felszívódását: cukorbetegeknek nagyon hasznosak

A cukorbetegek étrendje ideális esetben nem egyenlő az önsanyargatással.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük