Ha az éjszakai pihenés támogatásáról van szó, általában a rutin kialakítása, a digitális eszközök használatának mellőzése, a szoba hőmérséklete merül fel, pedig az is rengeteget számít, hogy mit eszik az ember lefekvés előtt.
A túlzottan zsíros, fűszeres fogások elnehezítenek, jócskán nehezítik az elalvást, de ez nem jelenti azt, hogy vacsorára csak csipegetni kéne. Az ideális esti étel tápláló, lehetőség szerint könnyen elkészíthető, és nem okoz nagy kilengéseket a vércukorszintben.
Egészséges vacsoraötletek
Amennyiben valaki refluxszal vagy cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával él, tudja, hogy milyen fontos a megfelelő vacsora kiválasztása, hiszen azon áll vagy bukik a minőségi alvás is. Ma, amikor sokan szenvednek különféle alvászavaroktól, nem árt, ha olyan szemmel tekintünk az esti étkezésre, hogy vajon mennyire segíti elő a pihenésünket. Alapvető, hogy a felpörgető, rejtett koffeint, sok cukrot tartalmazó fogásokat kerülni érdemes, de emellett a változatosságra, kiegyensúlyozottságra is jó figyelni.

A tabulé vagy tabbouleh, azaz a
mediterrán bulgursaláta gyors, egészséges és kiadós. Mivel hidegen fogyasztják, több napra előre is elkészíthető, a hűtőben összeérnek az ízek. A bulgur tört búzaszem, rostban gazdag, így segít a jóllakásban, és a vércukorszintet sem dobja meg jelentősen - bár ez az egyéni érzékenységtől is függ. A hagymát este az érzékeny gyomrúak kihagyhatják.
Fotó: Burcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

A tésztaételek a leggyorsabban összedobható fogások. Érdemes teljes kiőrlésű tésztát választani az egyenletesebb vércukorszint és tartósabb jóllakottság érdekében, mellé az otthon megtalálható zöldségek kerülhetnek. Elég megpárolni őket, mehetnek is a tésztára, paradicsomból pillanatok alatt szósz is készíthető hozzá, de az is elég lehet, ha egy kis szívbarát olívaolajat löttyintesz az ételre.
Fotó: Getty Images Hungary

A teljes kiőrlésű tortilla ízlés szerint bármivel megtölthető, a csirkemellkockák gondoskodnak a fehérjebevitelről, a zöldségek a rostokról és a hasznos ásványi anyagokról, vitaminokról. Kiadós, ugyanakkor könnyen elkészíthető vacsora, ami nem nehezít el.
Fotó: Getty Images Hungary

A bulgur, a zöldségek és a grillezett csirkemell tökéletesen illenek egymáshoz, alakbarát, de tápláló, kiegyensúlyozott fogást alkotnak, ami kevés munkával összeállítható. Ügyelj rá, hogy a zöldség - ami párolt és nyers formában is megjelenik - legyen a leghangsúlyosabb a tányéron.
Fotó: Getty Images Hungary

Az itthon is sok üzletben kapható, villámgyorsan elkészíthető quinoa kalóriadús, gluténmentes gabona, ami tele van egy sor fontos tápanyaggal, fehérjében és rostokban gazdag, B-vitaminokat és magnéziumot is tartalmaz. A quinoa a saláták tartalmasabbá tételéhez ideális, szórj bele egy kevés olajos magot is, azokban ugyanis az alvásban fontos szerepet játszó melatonin is megtalálható.
Fotó: Getty Images Hungary

A salátával sokaknak az a bajuk, hogy legyen bármekkora adag, nem elég laktató. Az okosan felturbózottak, mint a már említett bulgur- vagy quinoasaláta, illetve a tonhallal, tojással kiegészített változat viszont gondoskodik a teltségérzetről is. A tonhal omega-3 zsírsav- és D-vitamin-tartalma révén a nyugodt pihenésben is segíthet.
Fotó: Burcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

A melengető vacsorák sorát gazdagítják a tepsiben, sajttal a tetejükön sült szuperegészséges, rostokban bővelkedő zöldségek. Nincs vele sok munka, mégis tartalmas. Brokkoliból, karfiolból, kelbimbóból is elkészíthető a fogás, a zöldség tetejére reszelj sajtot ízlés szerint, vagy dobálj rá mozzarelladarabokat.
Fotó: Getty Images Hungary

Az avokádó szívbarát zsírokban, antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő vegyületekben bővelkedik. Az
avokádókrém mennyei finomság, zöldségekkel tunkolva és teljes kiőrlésű kenyéren is megállja a helyét, de a tortilla belseje is megkenhető vele.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)