10 évvel korábban számíthatsz egy komoly betegségre, ha így alszol

Friss kutatás!

Előfordulhat, hogy te is ezt csinálod éjszaka?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A horkolás amellett, hogy kellemetlen és álomrabló dolog a hálótárs számára, magára a horkolóra nézve is veszélyes lehet.

Korábbi vizsgálatok bizonyították már, hogy a horkolás sok esetben összefüggésben áll az alvási apnoéval, amely éjszakai légzéskimaradással jár.
American Academy of Neurology közelmúltban végzett kutatása szerint azonban a memóriaromlással is kapcsolatba hozható.

A horkolás az Alzheimer-kór előjele?

A kutatók szerint az olyan abnormális alvási minták, mint például a hangos horkolás, az 55 év feletti női korosztály 26%-át, a férfiaknak pedig 52%-át érintik.

A tanulmány során 2470 embert vizsgáltak, akiknek kategorizálása a gondolkodási problémák, valamint a szabad memóriakapacitás alapján történt. A résztvevők mindegyike a kognitív gyengülés korai szakaszában vagy Alzheimer-kórban szenvedett.

Tíz évvel korábban

A kutatók a vizsgálatok során arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál az embereknél, akiknél hangos horkolást, illetve az alvás során légzési problémákat, alvási apnoét diagnosztizáltak, átlagosan tíz évvel korábban jelentkeztek a szellemi hanyatlás első jelei.

CPAP kezelés

A horkolás ellen számos eszköz - spray, tapasz, csipesz - van ma már forgalomban, a kutatók szerint azonban a horkolással összefüggő Alzheimer-kór, illetve szellemi hanyatlás ellen a CPAP nevű készülék nyújthat segítséget. A tudósok úgy vélik, ennek a folyamatos nyomású légzőkészüléknek az éjszakai használatával tíz évvel későbbre - 82 éves kor tájára - tolható a kognitív problémát jelző tünetek jelentkezése.

A vezető kutató, a New Yorki Egyetem Langone Orvosi Központjának szakembere, dr. Ricardo Osorio szerint az eddigi eredmények izgalmasak, azonban további vizsgálatokra lesz szükség a témában.

Ezt is szeretjük