4 dolog, amit soha ne csinálj éhgyomorra - Van, ami kifejezetten veszélyes
Ártalmas is lehet, ha nem fogadod meg ezeket a tanácsokat.

nagykep?cikkid=170381&kep=ehgyomor-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éhség primer szükséglet, ami nemcsak ürességérzetet okoz a gyomorban, hanem szédülést és energiahiányt is a teljes szervezetben. Ez a hiány nemcsak az belekben és emésztőrendszerben tükröződik, hanem az agyban is.

Ebben az állapotban az agy egyetlen dologra tud koncentrálni, hogy miként jusson élelmiszerhez. Mind a koncentrálást, mind a fizikai és egyéb aktivitást gátolja az éhség, mert az idegrendszert folyamatosan ingerli. Ha nem jut táplálékhoz a szervezet, az éhség fájdalommal és általános gyengeségérzettel is járhat, de akár veszélyes is lehet.

Nem szabad edzeni éhgyomorra

Az éhgyomorra történő intenzív edzés során hamar rosszullét törhet az emberre. Az alacsony vércukorszint még lejjebb zuhan a szervezet fizikai igénybevétele során. Ennek fiziológiai velejárója az úgynevezett hipózás, vagyis a hányingerrel és remegéssel, gyengeséggel, hidegrázással és verejtékezéssel kísért tünetegyüttes. Bár van, aki a reggeli tornára esküszik, nem a legjobb ötlet.

Ne vezess!

Az éhgyomorra történő vezetés során az éhségérzet eljut az ingerületközpontig, és lassítja vagy megzavarja a koncentrálást.

Az észlelőképesség csökken, a reakcióidő viszont nő. A vezetési képességek rosszabbak ilyenkor, mert az éberség és a reflexek is lassabbak. Ha másra nincs idő, érdemes legalább egy szelet csokoládét elfogyasztani kocsiba ülés előtt, hogy javítsa a koncentrációt, és energiát adjon.

Ne kávézz éhgyomorra

A táplálkozástudósok és dietetikusok egyöntetű véleménye az, hogy üres gyomorral kávézni nagyon káros. Nemcsak a gyomor nyálkahártyáját irritálja, hanem serkenti a gyomorsavtermelést is. Ezek pedig olyan komoly emésztőrendszeri betegségekhez vezetnek, mint a reflux, gyomorhurut vagy fekély.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A kávé magas csersavtartalma és a benne található koffein kikezdi a gyomrot, és a savtúltengés hatására akár irritábilis bél szindróma is kialakulhat. Javasolt kávézás előtt egy szendvicset enni, de aki nem eszik, legalább jó sok tejjel fogyassza a reggeli feketét.

Dolgozni sem lehet korgó gyomorral

Nem vezet eredményre az éhgyomorral végzett munka. Kiváltképp igaz ez az ébredés utáni éhségre. Az alvás során lezajló regenerációs folyamatok sok energiát emésztenek fel, és az agy is dolgozik éjszaka. A sejtek és szövetek helyreállítása is ilyenkor történik, így nem csoda, ha éhesen ébred az ember.

Emellé pedig a legrosszabb nyitás az, ha a munkába és az azzal járó stresszbe veti bele magát valaki. A szellemi koncentráció, az emberi agy teljesítménye, a memória szükséges a munkához, de az ezeket működtető tartalékok üresek, amikor gyötör az éhség. Az agyműködést egészséges ennivalóval lehet és kell serkenteni, hogy az agyi kapacitás a maximumon működjön.

Ezt is szeretjük