Edzés éhgyomorra: biztos, hogy jól teszed?
A szakértő válaszol
Tele hassal mozogni nem ajánlott, ezért a szakértőt kérdeztük az éhgyomorra végzett edzésről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan tapasztaltad már, hogy tele hassal mozogni, főleg aktív edzést végezni nem jó ötlet. Ennek fényében sokan inkább reggeli időpontra időzítik a konditermet, konkrétan reggeli előttre, hogy elkerüljék a gyomor felkavarodásából fakadó problémákat.

Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is, ezeket foglaltuk össze Czanik Balázs aerobikedző véleményének kiegészítésével.

Enni edzés előtt?

Azzal valószínűleg nem mondunk újdonságot, hogy minden típusú fizikai megerőltetés kalóriafelhasználást jelent. Minél intenzívebb és minél hosszabb idejű ez a mozgás, annál több kalória ég el és alakul át energiává. A sport előtt elfogyasztott falatok biztosítják a megfelelő tápanyag-ellátottságot az edzés során, így a szervezet teljes erőbedobással tud dolgozni, fontos tehát, hogy ne éhgyomorral menj edzeni.

Ugyanakkor az edzés előtt közvetlenül elfogyasztott falatok nem tesznek jót. A telítettségérzés, az anyagcsere lassulása nyugalmi állapotot kíván, nem pedig nagyfokú fizikai teljesítményt. Ha tele hassal indulsz az edzőterembe, könnyen lehet, hogy néhány perc után szédüléssel és hányingerrel kell megküzdened, ugyanis a szervezet ritkán tolerálja jóllakottság után az intenzív mozgásformákat.

Edzés éhgyomorra

A nyilvánvaló okok miatt érthető, hogy evés után az edzés, főleg a has- és hátizom erősítés miért nem ajánlott, de egyúttal felmerül a kérdés, hogy akkor üres hassal szabad-e megerőltető mozgást végezi? Czanik Balázs elárulja, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha korgó gyomorral mész le a konditerembe!

Az arany középút

Mint mindenben, itt is az arany középutat kell keresni. Nem jó, ha teleeszed magad, de ha éhgyomorra mész le, az sem feltétlenül tesz jót a szervezetednek.

Célszerű a reggelit két órával az edzés előttre időzíteni, vagy csak annyit enni, ami még nem telít el, de elegendő energiaforrást ad az edzéshez.

Ezt is szeretjük