A bélflóra egyensúlya nagyban összefügg az egészségmegőrzéssel és a fogyással is. Bizonyított tény, hogy erős kapcsolat húzódik meg a folyamatok között.
A szervezet lakói azok a számtalan baktériumok és egyéb mikroszkopikus lények, amikkel szimbiózisban él az ember - érdemes odafigyelni rájuk!
A bélflóra helyreállítása ételekkel
A kiegyensúlyozott étrend változatos, hiszen minél többfajta alapanyagból áll, annál több jótékony baktérium működését támogatja. Érdemes három fő- és kettő köztes, kisebb étkezés során bevinni a szükséges tápanyagokat és odafigyelni a szénhidrátok, fehérjék és zsírok megfelelő arányára. Az alább látható élelmiszerek csupa jót tesznek!

Az élőflórás joghurtok, kefirek tele vannak jótékony baktériumokkal, probiotikumokkal, fogyasztásukkal egyensúlyba lehet hozni a bélflórát. Vásárláskor érdemes ellenőrizni az összetevői között, hogy hozzáadott cukrot ne tartalmazzon. Ha reggelire fogyasztanád, szórj bele pár szem epret vagy áfonyát is!
Fotó: Riou / Getty Images Hungary

A fokhagymát sokan természetes antibiotikumként is ismerik, antibakteriális és gombaellenes tulajdonsággal bír, segít kordában tartani a "rossz" bélbaktériumokat, és kiegyensúlyozza a bélflórát. A benne lévő rostok táplálják a jótékony fajtákat, javítják a bélműködést, és védik az egész emésztőrendszert. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani - sokan használják fűszerként is.
Fotó: Joff Lee / Getty Images Hungary

A miso pasztát ételízesítőnek használják, fermentált szójababból, árpából vagy rizsből készül, és a "barátságos" baktériumok igazi forrása. A japán konyha egyik alappilére, nem véletlen, hogy azon régiókban, ahol elterjedt a fogyasztása, kevesebb bélbetegség alakul ki a lakosság körében. Legismertebb fogyasztási módja a misoleves -
próbáld ki te is!.

A mandula szintén probiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen igazi táplálékul szolgál a bélbaktériumoknak. Magas rost-, zsírsav- és polifenol-tartalma miatt képes rendbe tenni a bélflórát, fehérjetartalma miatt elnyomja az éhségérzetet. Jó választás egy kisebb marékkal megenni belőle tízórai vagy uzsonna gyanánt.
Fotó: sameer chogale / Getty Images Hungary

A rokfort francia márványsajt ellentétben más kéksajtokkal juhtejből készült, és olyan pro- és prebiotikumokat tartalmaz, melyek áldásosan hatnak a bélbaktériumokra. Tökéletes kiegészítője számos ételnek, például salátákba is lehet darabolni belőle, vagy szendvicsekbe tenni, esetleg tésztaszószokba főzni - elvégre nagyon könnyen elolvad.
Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary

A savanyú káposzta kiváló rost-, probiotikum- és C-vitamin-forrás, érdemes olyat választani, ami nem tartalmaz sok hozzáadott cukrot, sót. Probiotikum-tartalmának hála könnyebben emészthetővé teszi az ételt, javítja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását is.

A bélflóra lakóinak rostra van szükségük, és a zöldborsó tele van oldható és oldhatatlan rostokkal is, melyek segítenek egyensúlyban tartani ezt a kényes rendszert. Magas fehérjetartalma miatt ráadásul hosszan eltelít, és
nagyon változatosan lehet beépíteni a mindennapok étrendjébe.

A keresztesvirágú zöldségek közé tartozó kelbimbó a jótékony bélbaktériumok által kedvelt rostfajtákban bővelkedik, és kénvegyületeket is tartalmaz, amik segítenek csökkenteni a káros baktériumok jelenlétét az emésztőrendszerben.
Isteni finom köretet lehet belőle készíteni krumpli helyett.
Olvass tovább: ezekből a prebiotikus ételekből egyél gyakrabban
A prebiotikus rostforrások rendbe teszik a bélrendszert, és segítenek a krónikus betegségek megelőzésében is.
A legjobb rákmegelőző, emésztésserkentő rostforrások: ezekből a prebiotikus ételekből egyél gyakrabban
A prebiotikus rostforrások rendbe teszik a bélrendszert, és segítenek a krónikus betegségek megelőzésében is.
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)