Nemcsak a fogyást, de az egészséget is támogatja a mikrobiom-diéta: ilyen ételeket kell kerülni
A bélflóra helyreállítása nagyon fontos része az egészséges életmódnak, szerencsére, étkezéssel is lehet rajta javítani. Íme, a mikrobiom diéta alapjai.

mikrobiom-diéta2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A túlsúlytól is segít megszabadulni, és többek között a puffadás, hasmenés és székrekedés leküzdésében is megoldást jelenthet a bélflóra helyreállítása.

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit is jelent ez pontosan, és mit lehet tenni ilyen esetben.

Ezért nagyon fontos az egészséges táplálkozás

Ha az étrendben túlnyomó részt gyorsan felszívódó szénhidrátok és magas zsírtartalmú élelmiszerek szerepelnek, kevés rostot fogyasztunk, akkor előbb vagy utóbb érezni fogjuk, hogy szűkebbek a ruháink, és a mérleg is elárulja, hogy bizony felszedtünk néhány pluszkilót. A nem megfelelően összeállított étrend azonban nemcsak az elhízás miatt, hanem a mikrobiom egészsége szempontjából is kockázatot jelent.

mikrobiom-diéta1
Fotó: marilyna / Getty Images Hungary

A mikrobiom minden embernél egyedi, a szervezetünkben lévő mikroorganizmusok összessége. Többségük - körülbelül 2000 baktériumfaj - a bélrendszerben, ezen belül is a vastagbélben található. Szerepet játszanak a vitaminok előállításában, részt vesznek a szénhidrátok lebontásában, az immunrendszer működésében. Dr. Németh Alíz elmondta, hogy a bélmikrobiom számára az étrendünk szolgál táplálékul. Ha nem jut a mikrobiom őket tápláló, bélfalat védő tápanyagokhoz, hasmenés, székrekedés, puffadás, helyi gyulladás, következményes áteresztőbél-szindróma alakulhat ki. Táplálkozásunkkal tehát befolyásolni lehet, meg tudjuk változtatni a mikrobiom összetételét.

A mikrobiom-baktériumot is táplálni kell

A mikrobiom-diéta során lényegében a bélflóra helyreállítására törekszünk. Ennek érdekében kerüljük a feldolgozott szénhidrátok és a tejtermékek nagy mennyiségben történő fogyasztását. Javasolt a vörös húsok és az alkoholfogyasztás minimalizálása is. Lényeges a napi rutin, a rendszeres étkezés, ügyelve az ajánlott napi rostmennyiségre, az omega-3 zsírsavak fogyasztása - lehetőleg heti 2-3 alkalommal szerepeljen tengeri hal az étrendben, illetve javasolt az olívaolaj, repceolaj, lenolaj használata. 

A rendszeres testmozgás a bélflóra egészségére is jó hatással van, emellett a probiotikumok alkalmazása is segíthet a mikrobiom összetételét kedvezően befolyásolni.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

A mikrobiom-diéta segítségével a túlsúlytól is meg lehet szabadulni, és a kellemetlen panaszok is megszűnhetnek. A diéta azonban nem csak emiatt lényeges. Az elhízás mellett a bélbaktériumok összetétele hatással van az idegrendszer működésére (bél-agy tengely) is, de szerepet játszhat többek közt a gyulladásos bélbetegségek, allergiák, immunbetegségek és IBS kialakulásában is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben tehát a panaszaink nem szűnnek, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés vagy épp székrekedés okoz problémát, akkor mindenképp javasolt a kivizsgálás. Ilyen esetben a háttérben olyan elváltozások is állhatnak - például kontamináltvékonybél-szindróma (SIBO) vagy laktózintolerancia -, amelyek orvosi kezelést igényelnek. A bélflóra egészségének helyreállításához ilyenkor - az étrendi változtatások mellett - célzott gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

9 jel, ami a bélflóra egyensúlyának felborulására utal

A bélflóra egyensúlyának felborulása súlyos betegségek kockázatát is növeli, fontos felismerni a jeleket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük