9 jel, ami a bélflóra egyensúlyának felborulására utal: fáradtság és bőrirritáció is jelezheti a bajt

A bélflóra egyensúlyának felborulása súlyos betegségek kockázatát is növeli, fontos felismerni a jeleket.

GettyImages-1250173635
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bélflóra az ember emésztőrendszerében élő mikroorganizmusok, baktériumok összessége, amely a szervezet egészére hatással van. Bár viszonylag keveset foglalkozunk vele, a kutatások szerint az emésztés mellett többek között az immunrendszer és az idegrendszer működését is befolyásolja, egyáltalán nem mindegy tehát az állapota.

A bélflóra változatosságának csökkenése, egyensúlyának felborulása, vagyis ha a hasznos, probiotikus baktériumokkal szemben túlsúlyba kerülnek a káros mikroorganizmusok, különféle tünetekkel jár, érdemes ezekre felfigyelni.

Így jelzi a test a problémát

A változatos, rostokban, teljes értékű növényi táplálékokban gazdag táplálkozás, a kielégítő alvás, a rendszeres testmozgás és a káros szenvedélyektől, így a túlzott alkoholfogyasztástól való tartózkodás mind segítenek az emésztés és a bélflóra egészségének megőrzésében.

A bélflóra egyensúlyának zavara a diszbiózis, ekkor a jótékony baktériumok száma alacsony, a káros baktériumok, paraziták, gombák száma pedig magas. A test jelzi a problémát, ám az érintettek gyakran nem ismerik fel a jeleket, nem gondolják, hogy komolyan kéne venniük azokat. A legáltalánosabb tünetek közé a következők tartoznak:

  • emésztési problémák, hasmenés vagy székrekedés,
  • puffadás,
  • hányinger,
  • rossz lehelet,
  • irritált bőr, kiütések, pirosság,
  • testsúlyváltozás, elhízás,
  • allergiás megbetegedések, ételallergiák,
  • hangulatzavarok, koncentrációzavar,
  • fáradtság.

Jól látszik, hogy a felsoroltak meglehetősen gyakori panaszok, mégis érdemes gyanakodni, ha közülük több is hosszasan fennáll. A diszbiózis szoros kapcsolatot mutat más kórképekkel is, többek között az irritábilis bél szindrómával, a cukorbetegséggel, az elhízással, a policisztás ovárium szindrómával, az ekcémával, a Parkinson-kórral, illetve a vastag- és végbélrákkal, így nagyon fontos, hogy a bélflóra felborulásában érintettek megfelelő kezelésben részesüljenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Életmódváltásra lehet szükség

A diagnózis felállítása különböző tesztek, például székletvizsgálat segítségével történhet. A kezelés gyakran hosszas folyamat, ami a beteg részéről is jelentős elköteleződést, változtatni akarást kíván, hiszen az életmód, a táplálkozás átalakítására, változatossá tételére is szükség lehet az esetlegesen felírt gyógyszerek mellett. Az étrend összeállítása dietetikus szakember segítségével történik, a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek fogyasztásának fokozatos emelése, a finomított szénhidrátokban gazdag termékek, feldolgozott húskészítmények kerülése is a terápia része lehet, hogy helyreálljon az egyensúly, és megelőzhetők legyenek a súlyos szövődmények.

Az aktív életvitel is lényeges, hiszen a rendszeres mozgás a vizsgálatok szerint növeli a hasznos mikrobák számát.

Kulcsfontosságú a megelőzés, a bélflórát károsító tényezők kerülése, a probiotikus és prebiotikus élelmiszerek fogyasztása. Megjegyzendő, hogy az antibiotikumok, amelyek a bakteriális eredetű fertőzések esetében használhatók, a jótékony baktériumokat is elpusztítják, így ezeket a készítményeket csak az orvos által meghatározott módon és ideig lehet szedni!

Házi probiotikumok a belek egészségéért

A probiotikus hatású készítmények hatékony segítséget nyújtanak abban, hogy a bélben található mikroorganizmusokat pótolják, a bélflórát helyreállítsák. Bár ezek tablettás vagy folyékony kiszerelésben is kaphatók, jelentős részük táplálkozás útján is bevihető a szervezetbe.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük