Emésztési panaszok, IBS enyhítésére az egyik legjobb étrend: hogy működik a FODMAP-diéta?
A FODMAP-diéta nem való mindenkinek, de az IBS-sel küzdők állapotán sokat javíthat.

emésztés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokfelé hallani, olvasni manapság a FODMAP-diétáról, ennek oka, hogy az emésztési zavarokkal járó irritábilisbél-szindróma, vagyis az IBS is egyre többeket érint.

A kórkép kellemetlen tüneteinek megszüntetésében, csillapításában segíthet a szénhidrátokban szegény, szigorú, ám időszakos étrend, amely bizonyos táplálékokat teljesen kiiktat a diéta idejére. Fontos megjegyezni, hogy nem egy divatdiétáról van szó, ami bárkinek ajánlott, aki egészségesebben szeretne étkezni, itt a cél kifejezetten a diagnosztizált IBS-es betegek állapotának javítása, így az étrend kipróbálása előtt mindenképp szakemberrel történő konzultáció szükséges!

FODMAP-diéta alapjai

Az irritábilisbél-szindróma az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegség, pontos okai azonban még ma sem ismertek. A betegség puffadással, hasfájással, gyomorgörcsökkel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, illetve e kettő váltakozásával jár, de a tünetek súlyossága egyénenként eltérő. A stressz és bizonyos ételek ronthatnak a panaszokon. A kezelés a kellemetlenségek lehetőség szerinti csillapításán alapszik, a cél az életminőség javítása, óvása.

A nagy elszántságot igénylő FODMAP-diéta, amely egyes élelmiszerek, élelmiszercsoportok drasztikus korlátozásán alapszik, a tapasztalatok szerint sokat javíthat az érintettek állapotán. A FODMAP mozaikszó, amely nem emészthető, rövid szénláncú szénhidrátokat jelöl, ezek a Fermetábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliolok. Közös tulajdonságuk, hogy ozmotikus aktivitást mutatnak, vizet szívnak az emésztőrendszerbe, illetve mivel nem emészthetők, a bélbaktériumok fermentálják, erjesztik őket, így pedig rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, és fokozódik a gáztermelés is. IBS-sel élőknél ez hasfájáshoz, puffadáshoz és hasmenéshez vagy székrekedéshez vezethet. A FODMAP-diéta során az ilyen szénhidrátokban bővelkedő táplálékok kerülendők, az alacsony FODMAP-tartalmúak részesítendők előnyben.

Kerülendő és javasolt ételek

A FODMAP-diéta első szakaszában, ami a táplálkozástudományi szakemberek ajánlásai szerint különböző hosszúságú lehet, de többnyire 2-6 hétig tart, a magas FODMAP-tartalmú ételek teljes kizárása javasolt, a következő lépcső a korábban elhagyott táplálékok fokozatos visszavezetése, figyelve az esetlegesen jelentkező tünetekre - így kiderülhet az is, hogy konkrétan milyen ételek jelentik a leghangsúlyosabb problémát, ezeket a diéta végeztével is érdemes kerülni. A FODMAP-diéta segít az életminőség és a hangulat javításában, a kellemetlenségek csillapításában, amennyiben IBS okozta a tüneteket.

A magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek közé sok dolog tartozik, egyes ételek a gondot jelentő szénhidrátok közül csak egyet-egyet tartalmaznak, mások többfélét.

Oligoszacharidok forrásai: búza, rozs, dió, hüvelyesek, fokhagyma, hagyma.

Diszacharidok forrásai: laktózt tartalmazó élelmiszerek, például tej, joghurt, sajt, tejszín, fagylalt.

Monoszacharidok forrásai: fruktózban gazdag gyümölcsök, például alma, körte, görögdinnye, mangó és az édesítőszerek, mint a méz vagy az agávészirup.

Poliolok forrásai: a poliolok a cukoralkoholok, ide tartozik például a mannit és a szorbit. Forrásaik egyebek mellett az alma, a körte, a karfiol, a csonthéjasok, valamint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel készülő termékek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A diéta során az alacsony FODMAP-tartalmú ételek fogyasztása javasolt, ezek például a húsok, a barna és a fehér rizs, a zab és a quinoa. Zöldségek közül a kaliforniai paprika, a répa, a kelkáposzta, a paradicsom, a spenót, a cukkini, az uborka és a padlizsán, gyümölcsök közül pedig a szőlő, a narancs, az áfonya és az eper. Egyes sajtok szintén terítékre kerülhetnek, így a camembert vagy a cheddar is. A szakemberek általában a koffeintartalmú italok kerülését ajánlják, mivel azok ronthatnak az IBS tünetein. A kerülendő és a javasolt élelmiszerek listáját mindig a kezelőorvossal és a dietetikussal kell egyeztetni!

A diéta nem való mindenkinek, és a követése is csak néhány hétig ajánlott, ugyanis fontos tápanyagokban, prebiotikumokban gazdag ételeket zár ki az étrendből, ami a jótékony bélbaktériumok számának csökkenéséhez, a bélflóra egyensúlyának felborulásához is vezethet.

Mi történik, ha éhgyomorra iszod a kávét?

A reggeli előtt vagy egyenesen ahelyett leküldött kávé megosztó kérdés, számos kutatás tárgyát képezi, és a vizsgálódások olykor egymásnak ellentmondó eredményekre jutnak. Bármennyire is finom és hasznos segítség az ébredésben a forró, fekete ital, mégis van, hogy jobb, ha az ember körültekintéssel fogyasztja.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük