Emésztési panaszok, IBS enyhítésére az egyik legjobb étrend: hogy működik a FODMAP-diéta?

A FODMAP-diéta nem való mindenkinek, de az IBS-sel küzdők állapotán sokat javíthat.

emésztés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokfelé hallani, olvasni manapság a FODMAP-diétáról, ennek oka, hogy az emésztési zavarokkal járó irritábilisbél-szindróma, vagyis az IBS is egyre többeket érint.

A kórkép kellemetlen tüneteinek megszüntetésében, csillapításában segíthet a szénhidrátokban szegény, szigorú, ám időszakos étrend, amely bizonyos táplálékokat teljesen kiiktat a diéta idejére. Fontos megjegyezni, hogy nem egy divatdiétáról van szó, ami bárkinek ajánlott, aki egészségesebben szeretne étkezni, itt a cél kifejezetten a diagnosztizált IBS-es betegek állapotának javítása, így az étrend kipróbálása előtt mindenképp szakemberrel történő konzultáció szükséges!

FODMAP-diéta alapjai

Az irritábilisbél-szindróma az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegség, pontos okai azonban még ma sem ismertek. A betegség puffadással, hasfájással, gyomorgörcsökkel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, illetve e kettő váltakozásával jár, de a tünetek súlyossága egyénenként eltérő. A stressz és bizonyos ételek ronthatnak a panaszokon. A kezelés a kellemetlenségek lehetőség szerinti csillapításán alapszik, a cél az életminőség javítása, óvása.

A nagy elszántságot igénylő FODMAP-diéta, amely egyes élelmiszerek, élelmiszercsoportok drasztikus korlátozásán alapszik, a tapasztalatok szerint sokat javíthat az érintettek állapotán. A FODMAP mozaikszó, amely nem emészthető, rövid szénláncú szénhidrátokat jelöl, ezek a Fermetábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliolok. Közös tulajdonságuk, hogy ozmotikus aktivitást mutatnak, vizet szívnak az emésztőrendszerbe, illetve mivel nem emészthetők, a bélbaktériumok fermentálják, erjesztik őket, így pedig rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, és fokozódik a gáztermelés is. IBS-sel élőknél ez hasfájáshoz, puffadáshoz és hasmenéshez vagy székrekedéshez vezethet. A FODMAP-diéta során az ilyen szénhidrátokban bővelkedő táplálékok kerülendők, az alacsony FODMAP-tartalmúak részesítendők előnyben.

Kerülendő és javasolt ételek

A FODMAP-diéta első szakaszában, ami a táplálkozástudományi szakemberek ajánlásai szerint különböző hosszúságú lehet, de többnyire 2-6 hétig tart, a magas FODMAP-tartalmú ételek teljes kizárása javasolt, a következő lépcső a korábban elhagyott táplálékok fokozatos visszavezetése, figyelve az esetlegesen jelentkező tünetekre - így kiderülhet az is, hogy konkrétan milyen ételek jelentik a leghangsúlyosabb problémát, ezeket a diéta végeztével is érdemes kerülni. A FODMAP-diéta segít az életminőség és a hangulat javításában, a kellemetlenségek csillapításában, amennyiben IBS okozta a tüneteket.

A magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek közé sok dolog tartozik, egyes ételek a gondot jelentő szénhidrátok közül csak egyet-egyet tartalmaznak, mások többfélét.

Oligoszacharidok forrásai: búza, rozs, dió, hüvelyesek, fokhagyma, hagyma.

Diszacharidok forrásai: laktózt tartalmazó élelmiszerek, például tej, joghurt, sajt, tejszín, fagylalt.

Monoszacharidok forrásai: fruktózban gazdag gyümölcsök, például alma, körte, görögdinnye, mangó és az édesítőszerek, mint a méz vagy az agávészirup.

Poliolok forrásai: a poliolok a cukoralkoholok, ide tartozik például a mannit és a szorbit. Forrásaik egyebek mellett az alma, a körte, a karfiol, a csonthéjasok, valamint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel készülő termékek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A diéta során az alacsony FODMAP-tartalmú ételek fogyasztása javasolt, ezek például a húsok, a barna és a fehér rizs, a zab és a quinoa. Zöldségek közül a kaliforniai paprika, a répa, a kelkáposzta, a paradicsom, a spenót, a cukkini, az uborka és a padlizsán, gyümölcsök közül pedig a szőlő, a narancs, az áfonya és az eper. Egyes sajtok szintén terítékre kerülhetnek, így a camembert vagy a cheddar is. A szakemberek általában a koffeintartalmú italok kerülését ajánlják, mivel azok ronthatnak az IBS tünetein. A kerülendő és a javasolt élelmiszerek listáját mindig a kezelőorvossal és a dietetikussal kell egyeztetni!

A diéta nem való mindenkinek, és a követése is csak néhány hétig ajánlott, ugyanis fontos tápanyagokban, prebiotikumokban gazdag ételeket zár ki az étrendből, ami a jótékony bélbaktériumok számának csökkenéséhez, a bélflóra egyensúlyának felborulásához is vezethet.

Mi történik, ha éhgyomorra iszod a kávét?

A reggeli előtt vagy egyenesen ahelyett leküldött kávé megosztó kérdés, számos kutatás tárgyát képezi, és a vizsgálódások olykor egymásnak ellentmondó eredményekre jutnak. Bármennyire is finom és hasznos segítség az ébredésben a forró, fekete ital, mégis van, hogy jobb, ha az ember körültekintéssel fogyasztja.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük