Éhgyomorra iszod a kávét? Ez történik a szervezeteddel, ha gyakran teszed: a gyomorfekélytől az IBS-ig

Reggel az az első dolgod, hogy felhörpints egy jó erős feketét? Nem biztos, hogy jó ötlet, ha éhgyomorra iszod a népszerű italt.

kávé
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan vannak, akiknek reggelente az első útjuk a konyhába, azon belül is a kávéfőzőhöz vezet, mert úgy érzik, a legalapvetőbb feladatokra sem képesek egészen addig, ameddig koffein nem kerül a szervezetükbe. 

A reggeli előtt vagy egyenesen ahelyett leküldött kávé megosztó kérdés, számos kutatás tárgyát képezi, és a vizsgálódások olykor egymásnak ellentmondó eredményekre jutnak. Bármennyire is finom és hasznos segítség az ébredésben a forró, fekete ital, mégis van, hogy jobb, ha az ember körültekintéssel fogyasztja.

Ronthatja a már meglévő panaszokat

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, emberek tömegei isszák nap mint nap, vagy azért, hogy szellemileg frissebbek legyenek és könnyebben ébren maradjanak, vagy az íze, illetve a kávézási rituálé hangulata miatt. A koffein stimuláns, így aztán a rendszeres fogyasztása enyhe függőséget is okozhat, a hozzászokást követően hiányában koncentrációzavar, szorongás, fejfájás, hangulatzavar és fáradtság jelentkezhet. Azt, hogy pontosan hogyan hat a szervezetre, az egyéni érzékenység nagyban befolyásolja. Ennek ékes példája, hogy van, aki már egy délutáni kávétól is nehezebben alszik el este, más hiába iszik meg egy csészével lefekvés előtt, rögtön álomba tud merülni. A kávézásban a mértékletesség a kulcs, ha túlzásba viszik, egyes alapbetegségeken ronthat, illetve pulzus- és vérnyomás-emelkedést idézhet elő. 

Az éhgyomorra elfogyasztott kávéval kapcsolatos álláspontok különbözőek, ahogyan a szubjektív beszámolók is: míg egyeseknél semmi problémához és kellemetlenséghez nem vezet, vannak, akiknél diszkomfortérzetet okoz, jellemző például a gyomorfájdalom és a gyomorégés. Fontos, hogy amennyiben reggeli előtt ezzel szembesül valaki, utána viszont már nem, próbálja meg úgy időzíteni a kávézást, hogy az lehetőség szerint panaszmentes legyen. 

Bebizonyították, hogy a koffein fokozhatja a gyomorsav termelődését, ami egyes, már meglévő betegségek, így például az irritábilisbél-szindróma (IBS) tüneteit súlyosbíthatja. Az irritábilisbél-szindróma egy viszonylag sokakat érintő betegség, igazolható szervi elváltozás nélkül. A problémára utaló jelek közé egyebek mellett a görcsös hasi fájdalom, a puffadás, a gyakori hányinger, illetve a hasmenéssel váltakozó székrekedés tartozik. A koffein előidézheti és fokozhatja is a hasmenést, ezért aztán az érintetteknek általában az elhagyását javasolják.

Reflux során a nyelőcső alsó záróizmának gyengesége miatt a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe áramlik, a tünetek többnyire vízszintes testhelyzetben, este rosszabbodnak. A panaszok, a gyomorégés, a has felső részén, szegycsont mögött jelentkező fájdalom előrehajláskor vagy vízszintes testhelyzetben, este rosszabbodnak. Bizonyos élelmiszerek ronthatnak az állapoton, ilyen az alkohol, a csokoládé, a citrusok és a koffeint tartalmazó ételek és italok is. Ezek a már említett záróizmot ellazíthatják, így vezetnek kellemetlenséghez. 

A gyomornyálkahártya folytonosságának legalább 5 milliméteres területen történő megszakadása, vagyis a gyomorfekély vezető tünete szintén a fájdalom, a maró érzés. A betegség fennállásakor a sérült nyálkaréteg nem tudja kellőképpen ellátni a feladatát és megvédeni a gyomorsavtól a sejteket. A gyomorsav termelését fokozó táplálékok itt is ronthatnak a panaszokon. Ugyanakkor a gyomorfekély jellemzően Helicobacter pylori-fertőzés, valamint gyógyszermellékhatás és sérülések talaján alakul ki, nem az éhgyomorra fogyasztott kávé miatt. Előfordulhat, hogy a gyomorfekéllyel élők nem tapasztalják azt sem, hogy a koffein súlyosbítaná a tüneteiket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Vércukorszint-problémákhoz vezethet

A kutatók egy 2020-as tanulmányban összefüggést találtak a rossz alvást követő, éhgyomorra történő kávézás és a romló vércukorszint-szabályozás között. Úgy tűnik, hogy reggel, amikor az inzulinérzékenység egyébként is kissé rosszabb, a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élőknek semmiképp sem szerencsés kávéval indítaniuk a napot. 

Összefoglalva tehát kijelenthető, hogy a reggeli kávézás a már meglévő panaszokon ronthat, de ez is leginkább az egyéni érzékenységtől függ. Adódhatnak esetek, amikor az orvos nem javasolja a koffeinfogyasztást, de az is kijelenthető, hogy az egészséges embereknek is törekedniük kell a mértékletességre. 

5 dolog, amit ne fogyassz éhgyomorra

Reggeli gyanánt sokan választanak olyan ételeket, amik bár egészségesek, üres gyomorral fogyasztva mégis károsak lehetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük