Ez a legjobb alvópóz reflux esetén: a háton fekvés sokat ronthat a tüneteken
Reflux esetén sajnos egyáltalán nem mindegy, hogy az érintettek milyen testhelyzetben alszanak.

GettyImages-1264330833
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A reflux egy sokakat érintő emésztési probléma, melynek lényege, hogy a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A fekvő testhelyzet ronthat a tüneteken, így nem mindegy, hogy a betegek milyen alvópozíciót választanak.

Nem mindegy a testhelyzet

Reflux esetén a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom működése elégtelen, ezért a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, és irritálja a nyálkahártyáját. Napközben a függőleges testhelyzet és a gravitáció a gyomorsav nyelőcsőbe jutása ellen dolgozik, éjszaka viszont ezzel nem lehet számolni, a vízszintes helyzet hatására a gyomorsav könnyebben visszafolyhat.

A felerősödő tünetek miatt a betegek gyakran küzdenek alvási problémákkal, előfordulhat, hogy rohamszerű köhögési inger kelti fel őket, de horkolást és légzési nehézséget, légzéskimaradást,  alvási apnoét  is okozhat a betegség.

Ideális alvópóz

Milyen testhelyzetben aludjanak hát a refluxszal élők? Az már a fentiekből is kitűnhet, hogy a háton fekvés ronthat a panaszokon, kivéve, ha a felsőtest kissé megemelt. Általában azt szokták ajánlani a betegeknek, hogy használjanak több párnát, vagy amennyiben az ágy ezt lehetővé teszi, emeljék meg a fej felőli végét kissé. Fontos, hogy ne csak a fej és a nyak legyen megemelve. Ugyanakkor ez a gerinc szempontjából nem nevezhető ideálisnak, és az is gyakori probléma, hogy sokan képtelenek háton fekve elaludni, mert megszokták, hogy az oldalukon pihennek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szakértők azt figyelték meg, hogy míg a jobb oldalon alvás fokozhatja a panaszokat, addig a bal oldalon fekvés jelentősen javíthat rajtuk. Ezt azzal magyarázzák, hogy ilyenkor a gyomor valamennyivel a nyelőcső, pontosabban az annak alsó szakaszán lévő nyelőcső-záróizom alatt helyezkedik el, ami nehezíti a gyomorsav nyelőcsőbe jutását.

Még ennél is jobb a helyzet akkor, ha a bal oldalon fekvéshez az egész ágyrács megemelésére, döntésére lehetőség van úgy, hogy a fej értelemszerűen magasabban legyen, mint a lábak. Ez a gerinc és a reflux szempontjából is előnyös megoldás.

Nem csak az alvópóz számít

A reflux okozta folyamatos irritáció hosszú távon számos szövődmény létrejöttéhez vezethet. Gyakoribbá válhat a fogszuvasodás, kialakulhat nyelőcsőfekély és az úgynevezett Barrett-nyelőcső, ami a nyálkahártya megvastagodásával, átalakulásával jár, és növeli a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.

A panaszok pedig, például a gyomorégés, a mellkasi fájdalom, a nyelési nehezítettség, valamint a torokfájdalom, valamint a bizonyos esetekben krónikussá váló köhögés az egész életminőséget negatívan befolyásolhatja, így a helyesen megválasztott alvópózon túl az étrendbeli tanácsok megfogadására, betartására is szükség van.

A dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás nem segít a betegségen, sőt a kockázati tényezői között is szerepel, de az orvosok általában nem ajánlják a nagyon fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztását sem. Érdemes lehet napközben többször kisebb adagokat fogyasztani, illetve legalább az utolsó étkezést úgy időzíteni, hogy az 2-3 órával megelőzze a lefekvés időpontját. A refluxos tünetek tapasztalásakor mindenképp orvos felkeresése javasolt.

10 jótékony hatású étel, amit a refluxosok is fogyaszthatnak

Gyomorsavpanaszok esetén tiltólistára kerülnek a zsíros és csípős ételek, de a paradicsom, a magas savtartalmú gyümölcsök, a hagyma és a kávé is. Ennek ellenére bőven van miből választani: a zöldségek széles skáláját, a kímélő gyümölcsöket és az alacsony zsírtartalmú húsokat is érdemes kihasználni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük