A gyomor legnagyobb ellenségei: hogy lehet kordában tartani a refluxot?
Egy idő után az ember hajlamos lehet bűnözni a megszokott étrendje mellett, azonban reflux esetén épp ez okozza a legtöbb problémát.

reflux nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A reflux a leggyakoribb emésztési probléma, aminek következtében a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ez kezeletlenül komoly problémákhoz vezethet.

Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tanácsol ilyen esetben a betegeknek.

A refluxos tünetek oka

Gyakori, hogy ebben az évszakban jelentkeznek először a panaszok, de korábban már diagnosztizált betegeknél is kiújulhatnak a tünetek.

A jelenlegi járványhelyzetben érthetően sokan szoronganak, félnek. A stressz az egyik kiváltó tényezője a refluxnak, tehát ebben az időszakban még ez is provokálja a refluxos tüneteket.

Ha felborult a korábbi napirend, az étkezéseket sem sikerül mindig megfelelően tartani, ha egész nap alig eszünk, majd este egyszerre nagyobb mennyiséget, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére.

A stresszevés, a megnövekedett alkohol és koffeinfogyasztás, a csokoládénassolás szintén hajlamosító tényező. 

Mit lehet tenni gyomorégés ellen?

A recept nélkül kapható savlekötők kézenfekvő megoldást jelenthetnek, ám csak átmeneti segítséget nyújthatnak. Ha a panaszok hosszabb időn át jelentkeznek, vagy erősek, akkor más kezelésre van szükség. Érdemes első körben a jól bevált diétához visszatérni – többször keveset enni és inni - és az életmódtanácsokat tartani. Ajánlott az ágy fejvégének megemelése, az esti, lefekvés előtt három órával elfogyasztott könnyű vacsora. Ha ez nem hoz javulást, akkor javasolt gasztroenterológussal konzultálni.

Orvosi vizsgálat távkonzultációban

Endoszkópos vizsgálat elvégzésére jelenleg csak sürgősségi esetben van lehetőség. Távkonzultációban, személyes találkozó nélkül is van mód viszont a diétás hibákat feltárni, a panaszokat, korábbi és meglévő társbetegségeket, régi vagy friss leleteket áttekinteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A leleteket a beteg online át tudja küldeni még a konzultáció előtt. Ezek alapján és az online viziten elhangzott információkból a szakorvos el tudja dönteni, hogy a páciensnek refluxbetegsége van-e, vagy sem.

Gyógyszerekre is szükség lehet

- Ha a diétás megfontolások nem segítettek, tudunk gyógyszert javasolni, vagy a már meglévő gyógyszerén módosítani – magyarázza dr. Sárdi Krisztina. - Ha valakinél korábban már diagnosztizálták a refluxbetegséget, és szedett ilyen készítményeket, de a panaszai kiújultak, akkor szükség lehet időszakos fenntartó kezelésre.

- Fontos, hogy a gyógyszeres terápia mindig átmeneti, átsegíti a pácienseket a nehéz időszakon, de nem egy életre szóló kezelést jelent. Orvosi kontroll mellett idővel elhagyhatók a készítmények, addig viszont eredményesen kezelik a gyomorégést, és segítségükkel a szövődmények is megelőzhetők.

Karanténtippek refluxosoknak

A refluxosoknak javasolt pár dolgot az élelmiszereken túl is beszerezniük otthonra, hogy biztosan nyugodtan teljen a karantén.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük