A magas inzulinszint refluxot is okozhat - Így lehet megszüntetni

A magas inzulinszint, az inzulinrezisztencia kellemetlen tünetekkel járhat, ám kevés szó esik arról, hogy a probléma megnöveli a refluxos panaszok fellépését.

reflux magas inzulin

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igen sokan panaszkodnak arra, ha megugrik az inzulin mennyisége, hogy előjönnek a gyomorsav okozta maró tünetek.

A magas inzulinszint és a reflux kapcsolatáról, az IR orvoslásáról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont IR- és PCOS-specialistája nyilatkozott. 

Milyen panaszokat okozhat a reflux?

A reflux, azaz a GERD igen szerteágazó tüneteket okozhat, többek között gyomorégést, gyomorfájdalmat, maró érzést, savas szájízt és gyakori böfögést, ám előfordulhat, hogy nem emésztőszervi panaszokban mutatkozik meg, mint a krónikus köhögés, rekedtség, torokköszörülés, gombócérzés, vagy orrmelléküreg-gyulladás.

krónikus köhögés
Fotó: sturti / Getty Images Hungary

Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel ezek nem ellenállók a savassággal szemben, így gyakran jelentkeznek olyan tünetek, amelyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak.

A gyomor bejáratánál található egy “szelep”, ami az alsó nyelőcső záróizma, amit LES-nek hívnak. Funkciója, hogy amint az étel keresztülhaladt rajta, összehúzódik, bezárul. Amennyiben a LES nem zár teljes mértékben, vagy túl gyakran nyílik ki, úgy a gyomorsav visszarámolhat a nyelőcsőbe, ami gyomorégést, a nyelőcsőben maró érzést okozhat.

Mi köze a magas inzulinszinthez?

Sokan megfigyelték, hogy a refluxos panaszok gyakran akkor jelentkeznek náluk, amikor magasabb az inzulinszintjük a kelleténél. Erre a magyarázat a következő: a megemelkedett inzulinszint - főleg, ha már a vércukorértékek is magasak - a LES záróizom elernyedését okozza, így az nem zár majd tökéletesen, ezért a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont IR- és PCOS-specialistája, aki hozzátette, hogy az inzulinszint normalizálásával a refluxos panaszok is megszűnnek.

mgas vércukorszint
Fotó: pkline / Getty Images Hungary

Diéta, mozgás, gyógyszer

Az inzulinszint csökkentése, az IR kezelése több pilléren nyugszik. Az első számú kezelési módszer, az az életmódterápia: ekkor dietetikus személyre szabott étrendet állít össze, melynek alapja a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása meghatározott mennyiségben. Ezenkívül nagyon fontos szerepe van a rendszeres testmozgásnak is, mely csökkenti az inzulin- és glükózszintet, továbbá segíti a túlsúly leadását is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindezeken kívül szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, mely az életmódterápia támogatására szolgál. Erre általában csak bizonyos ideig van szükség, ugyanis ha az értékek javulnak, úgy a tabletták elhagyhatók, természeten az új életmód tartása mellett.

10 étel, ami tiltólistás reflux esetén: egészségesek, a gyomornak mégis árthatnak

Időnként mindenkinél előfordul, hogy túl sok sav termelődik a gyomrában, hiszen akár a stressz is egyike lehet a stimuláló tényezőknek. Akkor válik a helyzet krónikussá, ha hetente többször küzd gyomorégéssel az ember.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük