A magas inzulinszint refluxot is okozhat - Így lehet megszüntetni
A magas inzulinszint, az inzulinrezisztencia kellemetlen tünetekkel járhat, ám kevés szó esik arról, hogy a probléma megnöveli a refluxos panaszok fellépését.

reflux magas inzulin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igen sokan panaszkodnak arra, ha megugrik az inzulin mennyisége, hogy előjönnek a gyomorsav okozta maró tünetek.

A magas inzulinszint és a reflux kapcsolatáról, az IR orvoslásáról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont IR- és PCOS-specialistája nyilatkozott. 

Milyen panaszokat okozhat a reflux?

A reflux, azaz a GERD igen szerteágazó tüneteket okozhat, többek között gyomorégést, gyomorfájdalmat, maró érzést, savas szájízt és gyakori böfögést, ám előfordulhat, hogy nem emésztőszervi panaszokban mutatkozik meg, mint a krónikus köhögés, rekedtség, torokköszörülés, gombócérzés, vagy orrmelléküreg-gyulladás.

krónikus köhögés
Fotó: sturti / Getty Images Hungary

Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel ezek nem ellenállók a savassággal szemben, így gyakran jelentkeznek olyan tünetek, amelyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak.

A gyomor bejáratánál található egy “szelep”, ami az alsó nyelőcső záróizma, amit LES-nek hívnak. Funkciója, hogy amint az étel keresztülhaladt rajta, összehúzódik, bezárul. Amennyiben a LES nem zár teljes mértékben, vagy túl gyakran nyílik ki, úgy a gyomorsav visszarámolhat a nyelőcsőbe, ami gyomorégést, a nyelőcsőben maró érzést okozhat.

Mi köze a magas inzulinszinthez?

Sokan megfigyelték, hogy a refluxos panaszok gyakran akkor jelentkeznek náluk, amikor magasabb az inzulinszintjük a kelleténél. Erre a magyarázat a következő: a megemelkedett inzulinszint - főleg, ha már a vércukorértékek is magasak - a LES záróizom elernyedését okozza, így az nem zár majd tökéletesen, ezért a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont IR- és PCOS-specialistája, aki hozzátette, hogy az inzulinszint normalizálásával a refluxos panaszok is megszűnnek.

mgas vércukorszint
Fotó: pkline / Getty Images Hungary

Diéta, mozgás, gyógyszer

Az inzulinszint csökkentése, az IR kezelése több pilléren nyugszik. Az első számú kezelési módszer, az az életmódterápia: ekkor dietetikus személyre szabott étrendet állít össze, melynek alapja a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása meghatározott mennyiségben. Ezenkívül nagyon fontos szerepe van a rendszeres testmozgásnak is, mely csökkenti az inzulin- és glükózszintet, továbbá segíti a túlsúly leadását is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezeken kívül szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, mely az életmódterápia támogatására szolgál. Erre általában csak bizonyos ideig van szükség, ugyanis ha az értékek javulnak, úgy a tabletták elhagyhatók, természeten az új életmód tartása mellett.

10 étel, ami tiltólistás reflux esetén: egészségesek, a gyomornak mégis árthatnak

Időnként mindenkinél előfordul, hogy túl sok sav termelődik a gyomrában, hiszen akár a stressz is egyike lehet a stimuláló tényezőknek. Akkor válik a helyzet krónikussá, ha hetente többször küzd gyomorégéssel az ember.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük