A stressz is okozhat tartós köhögést - Ezek a betegségek állhatnak mögötte a koronavíruson kívül
A tartós köhögés hátterében több betegség is állhat - ezért érdemes kivizsgáltatni, ha nem múlik a krákogás.

asztma nyitó tartós köhögés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állandó köhögés kellemetlen, megnehezíti a mindennapokat, és negatívan hat a közérzetre is. Most különösen mindenki odafigyel a legapróbb köhintésre is, hiszen a koronavírus egyik jellemző tünete a száraz köhögés. A hátterében azonban számtalan más betegség állhat.

A köhögés jelentkezhet légúti betegségek tüneteként, de egyéb oka is lehet. Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa öt lehetséges kiváltó okot sorolt fel az elhúzódó köhögés hátterében.

Asztmát is jelezhet

Kezdődő megbetegedésnél sok esetben hiányoznak a tipikus tünetek. A nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a kilégzés nehezítettsége nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, az asztma kialakulásának előrejelzője lehet az elhúzódó köhögés.

Mielőtt orvoshoz fordulunk, jegyezzük fel, hogy a tünetek mely napszakban, esetleg fizikai terhelés hatására jelentkeznek-e. Gondoljuk át, milyen környezetben, évszakban erősödnek a panaszok, ezek az információk fontosak lehetnek a további vizsgálatok szempontjából.

Köhögés és reflux

Nem a légutak betegsége, de nagyon sokszor okoz köhögést - gyomorpanasz nélkül is - a reflux betegség. Ha a gyomorszáj nem zár teljesen, akár csak időszakosan, a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe, és onnan lelélegezve a légcsőbe is. A savas inger már a nyelőcsőbe jutva is reflexesen köhögéshez vezet, ha a légutakig is eljut, akkor mindenképpen. 

Gyógyszermellékhatás

Bizonyos gyógyszerek szedése gyakran okoz köhögést. A legismertebb a vérnyomás-szabályozó készítmények mellékhatásaként tapasztalható kellemetlen, száraz köhögés. Ilyen esetben a tünetek rendszerint a tabletta bevételét követően jelentkeznek. A szakorvossal egyeztetve megoldásként a terápia módosítása jöhet szóba.

Hátsó garatfali váladékcsorgás

Az orr- és orrmelléküregek betegségei, arcüreg- vagy gégegyulladás következtében is jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben a felgyűlt váladék nem az orrnyílásokon át távozik a szervezetből, hanem hetekig, sőt nem megfelelő terápia mellett akár hónapokig is a garat felé csorog, ezzel folyamatos köhögésre ingerelve a beteget. Ilyen esetben a köhögés tehát csak a tünet, a kezelés célja az alapbetegség megszüntetése kell, hogy legyen. Ismétlődő arcüreggyulladás hátterében például egyéb hajlamosító tényező is állhat - például allergia, orrpolip, orrsövényferdülés -, a kezeléshez tehát alapos kivizsgálás és személyre szabott terápia szükséges.

Stressztünet

Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy stresszhelyzetben szapora szívverés jelentkezik, nehezebben vesszük a levegőt, torkunk is kiszáradhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyakori, hogy a felsorolt tünetekhez torokkaparás, krákogás és köhögés is társul. Ha visszatérő problémáról van szó, esetleg a stressz forrása a munkahelyi környezet, a panaszok jellemzően enyhülnek a hétvégék és a szabadság ideje alatt. Ha a részletes kivizsgálás során minden egyéb lehetőséget, testi elváltozást kizártunk, a panaszok megszüntetéséhez ilyen esetben stresszoldó technikák elsajátítására lehet szükség, pszichológus bevonásával gyógyszeres kezelés is igénybe vehető.

Fontos, hogy ha valaki koronavírus fertőzésre gyanakodik, akkor ne menjen el személyesen a körzeti orvoshoz, hanem telefonáljon neki, illetve hívja a 0680 277 455- ös vagy a 0680 277 456-os számot.

A 10 leghatásosabb gyógytea influenza és köhögés ellen - Természetes gyógyítók

Néhány szupererős, vitaminban és nyomelemekben gazdag gyógynövényt érdemes beszerezni a házi patikába, és roborálási céllal fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük