Nem akar elmúlni a köhögés? 8 ok a háttérben, amire talán nem gondoltál
Vírusok, baktériumok vagy eddig lappangó allergiás panaszok is állhatnak a gyakori köhögés mögött.

állandó köhögés egészség
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhúzódó köhögés kezelése előtt mindenképpen fel kell tárni a kiváltó okokat. Ehhez nemcsak a szokásokat kell megvizsgálni, hanem a gyakran használt gyógyszerkészítményeket is.

A makacs köhögés sokakat érintő panasz az őszi-téli időszakban. Gyakori velejárója a légúti betegségeknek, de akár súlyos egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa a leggyakoribb kiváltó okokat foglalta össze.

Betegség után irritált légutak

Légúti fertőzés után akár hetekig is megmaradhat a köhögés anélkül, hogy egyéb panaszok jelentkeznének. A vírusok miatt ugyanis a légutak duzzadttá, túlérzékennyé válhatnak, emiatt fordulhat elő, hogy a néhány nap alatt lezajló fertőzés miatt még hosszú időn át köhögés keseríti a mindennapokat.

állandó köhögés 1 egészség
Fotó: clearstockconcepts / Getty Images Hungary

Ilyenkor nincs más tennivaló, mint kivárni a tünetek elmúlását. Ha azonban a köhögés egyre erősödik, vagy más tünetek is jelentkeznek, mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert ezek a jelek bakteriális fertőzésre is utalhatnak, ilyenkor antibiotikum-kezelésre is szükség lehet.

Lappangó egészségügyi panaszok

A köhögést nem szabad félvállról venni, ha fertőzéses tünet nélkül, hosszabb ideje jelentkezik. Ez ugyanis allergiára, asztmára is utalhat, de hátsó garatfali váladékcsorgást okozó krónikus arcüreggyulladás, vagy refluxbetegséggel társuló gyomorsavtúltengés és alvási apnoe tünete is lehet. Ilyen esetekben a köhögés csak az alapbetegség kezelésével fog elmúlni, ezért az alábbi panaszok esetén mindenképp javasolt orvoshoz fordulni: ha a köhögés fekvő helyzetben fokozódik, mellette gyomorégés, gyakori böfögés, hangos horkolás és nappali fáradtság is jelentkezik.

Kevés folyadékfogyasztás

Egészséges embereknél is fontos, hogy napi 2 liter körüli folyadékot fogyasszanak, betegségek esetén ez a mennyiség megnő. Légúti betegségek esetén a gyorsabb felépülés érdekében segít, ha meleg teákat, leveseket vagy gyümölcsleveket, ásványvizet fogyasztunk, kinek mi esik jól. Az alkoholos italok és a koffein dehidratáló tulajdonságúak, ezért ezeket ilyenkor nem ajánlott fogyasztani. Az orrnyálkahártya helyi hidratálásáról sós vizes orrspray rendszeres használatával vagy a levegő párásításával lehet gondoskodni.

sósvizes orrspray állandó köhögés egészség 2
Fotó: AegeanBlue / Getty Images Hungary

Túl száraz vagy túl nedves belső levegő

Ha a lakás levegője túl száraz fűtési szezonban, könnyen irritálhatja a betegség miatt gyulladt légutakat, ami köhögésre ingerel. A túl nedves, magas páratartalmú levegő pedig kedvez az olyan beltéri allergének megjelenésének, mint a háziporatka és a penészgomba, melyek allergiás, asztmás tüneteket is kiválthatnak. Ennek egyik jele az elhúzódó köhögés is lehet.

Bakteriális fertőzés

Az enyhének tűnő náthás, meghűléses tünetek jelezhetik valamilyen súlyosabb fertőzés kezdetét is, mivel kedvező feltételeket biztosítanak olyan baktériumok számára, melyek a szervezetbe jutva tüdőgyulladást, orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot is okozhatnak. Ha a köhögés mellett magas láz, rossz közérzet, fájdalmak, gyengeség, esetleg légzési nehézség is jelentkezik, akkor tüdőgyulladás sem zárható ki, emiatt célzott vizsgálat és kezelés szükséges.

állandó köhögés, láz  3
Fotó: Tom Merton / Getty Images Hungary

Vérnyomásgyógyszer

Az ACE-gátlók, a vérnyomáscsökkentők egyik csoportjába tartozó készítmények krónikus, száraz köhögést is okozhatnak. Ez a mellékhatás nagyjából ötből egy esetben fordul elő. Ilyen esetben a kezelőorvosnak jelezni kell a panaszokat. A gyógyszer cseréje jelenthet megoldást, erről a kezelőorvos dönt. 

Légúti allergia

Az allergiás náthában vagy asztmában szenvedő betegeknél egy légúti fertőzés szezonon kívül is elhúzódóbb tüneteket válthat ki, illetve az asztma súlyosbodását okozhatja. Az is előfordulhat, hogy az első asztmás roham jelentkezik a fertőzés kapcsán. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Krónikus betegség

Elhúzódó, ismeretlen eredetű köhögés lehet az első tünete súlyosabb krónikus légúti betegségeknek is, mint a COPD vagy tüdődaganat. Ezért fokozódó köhögés, terhelési nehézlégzés, vagy véres köpet észlelése esetén orvoshoz kell fordulni.

Természetes baktériumölők: ezek a gyógynövények bizonyítottan antibakteriális hatásúak

Mindig vigyázni kell, mielőtt saját szakállára valaki elkezd otthon egy általa varázslatosnak hitt főzetet kutyulni. Egészségügyi probléma esetén az alább felsorolt gyógynövények használata előtt mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük