Miért gyakoribb a hidegben az asztmás roham? Így lehet megelőzni a fullasztó élményt
Asztmás tüneteket számos tényező, így a hideg időjárás is kiválthat.

hideg asztma roham
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hideg, száraz levegő belélegzése a légutak szűkületét okozhatja, ami megnehezíti a légzést. Ez az állapot idővel asztmatikus rohamot lobbanthat ki.

Megfelelően beállított kezeléssel és megelőző intézkedésekkel azonban ezt ki lehet védeni, ennek módjáról beszél dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa.

Télen súlyosbodnak az asztmás tünetek

A téli időszakban az asztmával élőknek fokozott megpróbáltatást jelentenek a betegség fellángolását is előidézni képes légúti fertőzések és a hideg levegő belélegzése. 

- Az orron, kevésbé a szájon át belélegzett hideg levegő felmelegedik, és páratartalma optimalizálódik, mire a tüdőbe jut, ez megkönnyíti a légzést. Ha a levegő nagyon száraz és hideg, mint télen, akkor nehezebb felmelegíteni. Amikor a hideg levegő eléri a légutakat, azok összehúzódnak, beszűkülnek. A hideg levegő szárazabb is, mint a meleg, ez tovább rontja a helyzetet: belélegzése kiszáríthatja a légutakat. Ezek a hatások együttesen a légutak görcsét okozhatják, ez az összerándulás pedig asztmás rohamot válthat ki.

A hideg okozta asztmás roham tünetei

A hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma tehát együttesen befolyásolja az asztmás betegek állapotát. A hideg és a száraz levegő köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat, szorító érzést, nehézlégzést is okozhat.

asztma hideg
Fotó: nensuria / Getty Images Hungary

Ezek a tünetek rendszerint rövid idővel a hidegben eltöltött idő után már jelentkeznek, és jelentősen javulnak, majd megszűnnek, ha meleg helyre jut a beteg. Súlyosabb asztmában szenvedőknél azonban hosszabb ideig tartó tünetek fordulhatnak elő.

Téli sportok asztmával

Ha valaki asztmás, és télen is szeretne a szabadban például futni vagy síelni, akkor a hideg és száraz levegő miatt intenzívebb panaszokra is számíthat. Testedzés közben gyakrabban szájon át lélegzik az ember, és nem az orrán keresztül. A levegő így még kevésbé tud felmelegedni, emellett a fizikai aktivitás miatt több és gyorsabb is a levegővétel, a légutak még inkább kiszáradhatnak. 

Hogyan kezelhető?

Ha a külső hőmérséklet csökkenésével az asztmás panaszok a szabadban egyre intenzívebben jelentkeznek, akkor fel kell keresni a kezelőorvost. Ilyen esetben az addig bevált kezelési tervet módosítani kell. 

asztma tüdővizsgálat
Fotó: Mario Villafuerte / Getty Images Hungary

- A kellemetlen tüneteket meg tudjuk előzni, ha a megfelelő gyógyszereket a megfelelő időben használjuk, ezzel a légutak kóros érzékenységét csökkentjük. Így például a sportolásról sem kell lemondani még télen sem, ha tudjuk, hogyan előzhetjük meg az asztmás tüneteket.

A gyógykezelés módosítása mellett az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, ha hidegben súlyosbodnak az asztmás tünetek:

  • Érdemes hozzászoktatni a szervezetet a hideghez. A rövidebb sétától a hosszabb távokig jó eljutni, vagy akár a téli szabadtéri sportokig. Fontos a fokozatosság.
  • Lehetőleg az orrán keresztül lélegezzen az illetékes. Ez elősegíti a levegő felmelegedését, még mielőtt a tüdőbe eljutna.
  • A rohamoldó belégző gyógyszert érdemes az embernek magával vinni, és panasz esetén használni.
  • Az orrdugulást és náthát érdemes mihamarabb kezeltetni, ezzel megkönnyítve az orrlégzést.
  • Nagy hidegben még edzettség esetén sem érdemes kockáztatni. -12 fok alatt az asztmás betegnek nem szabad terhelnie magát a szabadban, csak amennyit feltétlenül szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük