Miért gyakoribb a hidegben az asztmás roham? Így lehet megelőzni a fullasztó élményt

Asztmás tüneteket számos tényező, így a hideg időjárás is kiválthat.

hideg asztma roham

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hideg, száraz levegő belélegzése a légutak szűkületét okozhatja, ami megnehezíti a légzést. Ez az állapot idővel asztmatikus rohamot lobbanthat ki.

Megfelelően beállított kezeléssel és megelőző intézkedésekkel azonban ezt ki lehet védeni, ennek módjáról beszél dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa.

Télen súlyosbodnak az asztmás tünetek

A téli időszakban az asztmával élőknek fokozott megpróbáltatást jelentenek a betegség fellángolását is előidézni képes légúti fertőzések és a hideg levegő belélegzése. 

- Az orron, kevésbé a szájon át belélegzett hideg levegő felmelegedik, és páratartalma optimalizálódik, mire a tüdőbe jut, ez megkönnyíti a légzést. Ha a levegő nagyon száraz és hideg, mint télen, akkor nehezebb felmelegíteni. Amikor a hideg levegő eléri a légutakat, azok összehúzódnak, beszűkülnek. A hideg levegő szárazabb is, mint a meleg, ez tovább rontja a helyzetet: belélegzése kiszáríthatja a légutakat. Ezek a hatások együttesen a légutak görcsét okozhatják, ez az összerándulás pedig asztmás rohamot válthat ki.

A hideg okozta asztmás roham tünetei

A hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma tehát együttesen befolyásolja az asztmás betegek állapotát. A hideg és a száraz levegő köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat, szorító érzést, nehézlégzést is okozhat.

asztma hideg
Fotó: nensuria / Getty Images Hungary

Ezek a tünetek rendszerint rövid idővel a hidegben eltöltött idő után már jelentkeznek, és jelentősen javulnak, majd megszűnnek, ha meleg helyre jut a beteg. Súlyosabb asztmában szenvedőknél azonban hosszabb ideig tartó tünetek fordulhatnak elő.

Téli sportok asztmával

Ha valaki asztmás, és télen is szeretne a szabadban például futni vagy síelni, akkor a hideg és száraz levegő miatt intenzívebb panaszokra is számíthat. Testedzés közben gyakrabban szájon át lélegzik az ember, és nem az orrán keresztül. A levegő így még kevésbé tud felmelegedni, emellett a fizikai aktivitás miatt több és gyorsabb is a levegővétel, a légutak még inkább kiszáradhatnak. 

Hogyan kezelhető?

Ha a külső hőmérséklet csökkenésével az asztmás panaszok a szabadban egyre intenzívebben jelentkeznek, akkor fel kell keresni a kezelőorvost. Ilyen esetben az addig bevált kezelési tervet módosítani kell. 

asztma tüdővizsgálat
Fotó: Mario Villafuerte / Getty Images Hungary

- A kellemetlen tüneteket meg tudjuk előzni, ha a megfelelő gyógyszereket a megfelelő időben használjuk, ezzel a légutak kóros érzékenységét csökkentjük. Így például a sportolásról sem kell lemondani még télen sem, ha tudjuk, hogyan előzhetjük meg az asztmás tüneteket.

A gyógykezelés módosítása mellett az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, ha hidegben súlyosbodnak az asztmás tünetek:

  • Érdemes hozzászoktatni a szervezetet a hideghez. A rövidebb sétától a hosszabb távokig jó eljutni, vagy akár a téli szabadtéri sportokig. Fontos a fokozatosság.
  • Lehetőleg az orrán keresztül lélegezzen az illetékes. Ez elősegíti a levegő felmelegedését, még mielőtt a tüdőbe eljutna.
  • A rohamoldó belégző gyógyszert érdemes az embernek magával vinni, és panasz esetén használni.
  • Az orrdugulást és náthát érdemes mihamarabb kezeltetni, ezzel megkönnyítve az orrlégzést.
  • Nagy hidegben még edzettség esetén sem érdemes kockáztatni. -12 fok alatt az asztmás betegnek nem szabad terhelnie magát a szabadban, csak amennyit feltétlenül szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük