A receptköteles vagy a vény nélküli allergiagyógyszer a jobb? 5 tény, amit az allergiaszezonban ismerni kell
Javában tart a pollenszezon, az allergiásoknál tüsszögés, orr- és szemviszketés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezhet.

vény nélküli allergiagyógyszer, vényköteles
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergia tüneteinek enyhítésére több készítmény is létezik, nem mindegy azonban, hogy ezek közül melyiket szeded.

Az antihisztaminokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókról dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa tájékoztatott. 

Melyik antihisztamin jó a légúti allergiák kezelésére?

Az antihisztaminok lehetnek első vagy második generációs készítmények. Légúti allergiák kezelésében a második generációs készítmények, ezeken belül is a korszerű, új típusú antihisztaminok váltak be leginkább.

Ezek előnye, hogy nem korlátozzák a napi tevékenységeket. Szedésük mellett ugyanis kevésbé jellemző az első generációsoknál gyakran észlelt fáradtság, és álmosító mellékhatás is csak néhány készítmény esetében jelentkezik.

Különböző allergiagyógyszerek közül lehet választani a gyógyszertárak kínálatából.
Különböző allergiagyógyszerek közül lehet választani a gyógyszertárak kínálatából.
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Milyen allergiagyógyszerek léteznek?

Az antihisztamin-tartalmú készítmények több márkanév alatt kerülnek forgalomba. Azt azonban, hogy kinek melyik a jó választás, nem ez, hanem a hatóanyag-tartalmuk és a tünetek döntik el. Tabletták, cseppek, szemcseppek, valamint orrspray és gél állnak rendelkezésre attól függően, hogy a beteg hány éves, és milyen panaszai vannak.

Mikor lehet abbahagyni az allergiagyógyszer szedését?

Ha pollenallergia miatt szedjük, akkor egész szezonban - az allergén növény pollenszórásának ideje alatt - alkalmazhatjuk a készítményeket. A legjobb eredményt is akkor tudjuk elérni, ha hosszú távon használjuk, nem csak magas pollenkoncentráció idején. Dr. Tárnok Ildikó hangsúlyozza, hogy a gyógyszerek szedését akkor is a megadott módon javasolt folytatni, ha a beteg jobban érzi magát. Ha ilyenkor csökkenti a gyógyszerek adagját, a készítmények nem tudják megfelelően kifejteni a hatásukat.

Vény nélküli vagy vényköteles allergiagyógyszer a jobb?

Egy másik lehetséges ok, amiért antihisztamin szedése mellett is allergiás tünetek jelentkeznek, hogy nem megfelelően választottál hatóanyagot. Ez általában az előzetes orvosi ellenőrzés nélkül szedett készítmények kapcsán szokott előfordulni. A legjobb eredményt akkor várhatod, ha orvosi ellenőrzés mellett személyre szabott terápiát alkalmaznak, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mikor kevés az antihisztamin?

Az antihisztaminok főleg az orrfolyást, tüsszögést, könnyezést, torok- és szemviszketést csökkentik. Ha egyéb légúti panaszaid vannak, más típusú kezelésre van szükség.

Légúti allergiásoknál - főleg, ha az allergia nem megfelelően kezelt - gyakrabban alakul ki asztma. Erre már nem elég az antihisztamin, egyéb gyógyszerekre is szükség van a tünetek megszüntetéséhez. Kezdődő allergiás asztmára utalnak az alábbi tünetek:

  • fizikai terhelésre - például lépcsőzés, futás közben - jelentkező nehézlégzés,
  • mellkasi szorító érzés,
  • sípoló légzés,
  • éjszaka vagy a reggeli órákban jelentkező köhögőroham.

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, légzésfunkciós vizsgálat elvégzése javasolt annak eldöntésére, hogy valóban asztma vagy egyéb légúti betegség okozza-e a panaszokat, esetleg más belgyógyászati ok áll-e a háttérben.

Hússzor annyi C-vitamin van benne, mint a citromban: a legerősebb gyógyító bogyókat mutatjuk

A különféle bogyós gyümölcsök egészségvédő hatásaival napjainkban is egyre több kutatás foglalkozik, alapul véve a tényt, miszerint fogyasztásuknak pozitív hatása van az emberi szervezetre: amellett például, hogy nagy mennyiségben találhatók bennük vitaminok, antioxidánsok, rostban is gazdagok, így az immunrendszer mellett az emésztésre nézve is jótékony hatással bírnak.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük