Baktériumtól vagy allergiától is viszkethet a szem: teljesen más kezelést igényel
A szemviszketés hátterében több dolog is állhat, ám a fertőzés és az allergia nagyban különböznek egymástól.

szemviszketes-dorzsol-szem-szarazsag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szemviszketés gyakori panasz, ám egészen különböző problémák tüneteként is felmerülhet. Előfordulhat, hogy a szemszárazság bakteriális okra vezethető vissza, de idegentest vagy allergia is állhat a háttérben.

Noha a szem viszketése nagyon zavaró tünet, önmagában senki nem gondolja súlyos problémának, ezért sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már fájdalommal, vörösséggel jár. Pedig elejét lehet venni a nagyobb bajnak - a különböző okok más és más kezelési módot igényelnek.

Baktérium is okozhatja

Az égető érzés a szemben, a viszketés, a vörösség mind-mind utalhat többféle problémára, így kezdődő bakteriális, ritkábban vírusos eredetű kötőhártya-gyulladásra is. 

A fertőző kötőhártya-gyulladás esetén a gyulladás kezelés nélkül továbbterjed a szemhéjakra, illetve a szaruhártyára is, míg a nem fertőző betegséget sokszor csak egy idegentest vagy egy ingerlő tényező, a huzat, a légkondicionáló okozza.

ajanlo-szemvörösség

A kötőhártya-gyulladás arról ismerhető meg legegyszerűbben, hogy váladékozással jár, gyakran a szemhéjak össze is tapadnak kicsit, olyan érzést keltve, mintha belement volna valami az ember szemébe, illetve gyakran csak az egyik szem érintett. Fájdalom, fejfájás, fülfájás és láz is kísérheti. A más szervekre terjedő gyulladásos szövődmények elkerülése érdekében fontos orvoshoz fordulni vele, akár antibiotikumos kezelést is igényelhet.

Allergiás tünet is lehet

Allergia esetén a panaszok szezonálisan, akár évről évre visszatérően jelentkeznek, ilyen időszakosan ingerlő tényezők lehetnek egyes pollenek, fűfélék. Sajnos az is előfordul, hogy egész évben jelen lévő dolog váltja ki, így akár a penészgomba vagy a poratka is okozhat panaszokat. 

A szemviszketést ilyenkor fokozott könnyezés, pirosság, orrdugulás, nátha, száraz köhögés, torokviszketés kíséri a leggyakrabban, de súlyosabb tünetek, így légszomj, fullasztó köhögés is előfordul. 

Otthoni teszttel kimutatható

Az allergiagyorsteszt otthon, kényelmes körülmények között, sorban állás nélkül megmutatja, hogy a problémát allergia okozza-e.

A cikk az ajánló után folytatódik

Orvosi kezeléssel megelőzhetők vagy legalább csökkenthetők a fellépő tünetek, leggyakrabban antihisztamin-tartalmú tabletta szedését, illetve szemcseppet írnak elő.

Az allergiára jellemző még, hogy, amennyiben távolabb kerül az ember a probléma forrásától, enyhülnek a panaszok. Ha például a lakásban fellelhető penész az irritáló tényező, a szabadban múlik el a szem viszketése vagy az orrdugulás, pollenallergia esetén pedig az adott anyag lecsengését követően tűnik el a panasz.

Szárazszem-szindróma

Egy enyhe irritáció is okozhat szemviszketést, mely nem feltétlenül jár a kötőhártya gyulladásával. A monitor előtt megerőltetett szemek, a száraz, poros levegő, a túlzott légkondicionálás a megfelelő könnytermelést akadályozhatja, ami szemszárazságot, égéses, nyomásos fájdalmat, esetenként homályosabb látást, sőt, szélsőséges esetben a szaruhártya károsodását eredményezheti, ezért kezelni kell.

száraz szemek szemszárazság nő szemcsepp

Szárazszem-szindróma esetén elegendő lehet a könny pótlása műkönnyszemcseppel, viszont súlyosabb panaszokkal, fájdalommal az orvos akár gyógyszert, illetve szemgélt is írhat fel, melyet a szemcsepphez hasonlóan a szem kötőhártyazsákjába kell cseppenteni, így fejti ki hatását. Ez gyorsan megnyugtatja a szemet, és segít a megfelelő könnytermelés visszaállításában.

Szemvédő ételek

Ha fontos a szemed fénye, figyelni kell a folyadékpótlásra és az étkezésre is. Néhány élelmiszer kimondottan védi a látást.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük