Miért fontos porszívózás közben ablakot nyitni? Nem gondolnád, de van jelentősége
Ezek a veszélyes kórokozók maradhatnak a levegőben porszívózás után.

porszivo-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány évtizeddel ezelőtt, még a rakétaporszívók idejében talán felesleges volt megemlíteni, hogy szellőztetni kell takarítás közben. A mai, modernebb légszűrőjű gépek esetében azonban sokan hiszik, hogy nincs miért aggódni.

Különösen a légúti allergiára és az asztmára hajlamos embereknél lényeges, hogy ne csak melegebb időben, de esős vagy éppen téli napokon is alaposan átszellőztessék a lakást porszívózás idején.

Ezért fontos porszívózás közben ablakot nyitni

A villanymotorral hajtott ventilátor vákuumot hoz létre a porszívó porzsák felőli részén, így a szívócsövön keresztül áramlik a gépbe a levegő, mely padlón lévő port és más szennyeződéseket sodor magával, és gyűjt össze a porzsákba. A porzsák és a porszívó légszűrője által megszűrt levegő ezt követően a szabadba áramlik, hogy hűtse a motort. Ám ez a levegő nem annyira tiszta, mint a legtöbben hiszik.

A Queenslandi Egyetem és a Laval Egyetem kutatói szerint a porszívóból kiáramló por baktériumokat és penészgombákat tartalmaz, ami elsősorban csecsemőkre és sérült immunitású emberekre jelent veszélyt. A lakásban élő, emberi bőrrel, illetve hajjal táplálkozó baktériumok között több rezisztens fajtát is azonosítottak, melyek ellen hatástalanok az antibiotikumok. Annak érdekében tehát, hogy ezekből a káros baktériumokból és gombákból minél kevesebbet lélegezzen be a család, érdemes porszívózás közben ablakot nyitni.

Ilyen gyakran kell porzsákot, légszűrőt cserélni

Természetesen a gép minőségétől függ, hogy mennyire képes megszűrni a belőle kiáramló levegőt, ám az is lényeges szempont, hogy milyen gyakran cserélsz porzsákot, légszűrőt. Átlagos használat mellett nagyjából kéthavonta érdemes porzsákot cserélni. Semmiképp nem javasolt megvárni, míg teljesen megtelik a zsák, nagyjából 75%-os telítettségnél érdemes megválni tőle - ellenkező esetben sokat romolhat a gép teljesítménye. A szűrőket pedig nagyjából félévente kell cserélni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Papír, textil porzsák vagy vizes porszívó?

Ha most készülsz porszívót vásárolni, és nem tudod, hogy milyen fajta mellett tedd le a voksod, érdemes papír porzsákos - melyek legtöbbször már polipropilénből készülnek - típust választani. Bár valóban nem túl környezetbarát, de sajnos a textil porzsákból több porszem kerül vissza a levegőbe. A HEPA-szűrős változatok szűrik ki legnagyobb hatékonysággal az emberi hajszálnál akár hatszor kisebb átmérőjű porszemeket, így jó ötlet beruházni egy ilyen típusra - különösen, ha gyakoriak a légúti megbetegedések a családban.

Léteznek még úgynevezett vizes porszívók, melyeket gyakran ajánlanak allergiásoknak, hiszen megkötik a gépbe áramló port, így abból szinte semmi nem áramlik vissza a lakás levegőjébe. Ezeknél a típusoknál azonban rendkívül fontos, hogy minden porszívózást követően kiöntsd a vizet a tartályból, és tökéletesen kiszárítsd azt - elkerülve ezáltal a penészedést.

Szobanövények penész ellen

A lakás penészedése ellen sok mindent tehetsz, de arra talán nem gondolsz, hogy bizonyos szobanövények nem párásítanak, hanem éppen ellenkezőleg: szárítják a levegőt.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük