Azonnal baktériumtanya lesz a lakás: 4 házimunka, amit tilos halogatni

Néhány házimunkát nem szabad későbbre hagynod, különben a baktériumok szaporodásának kedvezel.

mosogato-tisztitas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán veled is előfordult már, hogy valami miatt sürgetett az idő, és inkább hagytad a házimunkát, hogy a sürgős teendőidre koncentrálj. Időnként teljesen természetes, hogy elmarad egy-egy feladat, a kellemetlen következmények elkerülése miatt viszont jobb priorizálni a házimunkát.

Néhány teendőt azonban mégsem szabadna halogatni, hiszen a baktériumok nagyon gyors elszaporodásához vezet, ha elfelejtődnek akár csak egy-egy napra is. Előzd meg azzal, hogy a következő teendőket hamar lezárod, és a többit hagyod későbbre.

Bevetni az ágyat

Már gyerekkorban megtanulja mindenki, hogy az egyik első reggeli teendő az ágy bevetése, lehetőleg szellőztetés kíséretében. Később a nagy sietségben mégis előfordul, hogy elmarad ez a feladat. 

Egyszer-egyszer belefér, de, ha rendszeressé válik, a poratkák és a baktériumok is felhalmozódnak a bőrrel közvetlenül érintkező lepedőn, ami egészségügyi szempontból sem tesz jót. Emellett természetesen a gyakori ágyneműmosás is elengedhetetlen a megfelelő higiéniához.

Elmosogatni az edényeket

A tányérokra és az edényekre rászáradt ételmaradékot talán senkinek sem kell bemutatni: igazi rémálom őket hosszasan sikálni. Már csak ezért sem ajánlott elodázni a mosogatást, szinte megduplázza a munkával töltött időt. 

A mosogatóban felhalmozott edények ráadásul azonnal élő baktériumteleppé válnak: a coliform baktériumoknak, így az E. coli szaporodásának is kedvez ez a környezet. Különösen veszélyes, ha ott marad a vágódeszka is, amin például nyers húst vágtál. A munka végeztével ilyenkor ajánlott magát a mosogatót is áttörölni egy kis ecetes vízzel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Letörölni a pultot

Hasonlóan szennyezett terület a konyhapult, amit mégis ritkábban töröl le igazán alaposan az ember. A kifröcsögő víz és a szennyeződés szinte garantálja, hogy hamar elszaporodjanak rajta a baktériumok, a szalmonella vagy a koliform baktériumoknak is kedvező ez a közeg. Pár csepp teafaolaj és egy pohár víz kombinációja orvosolja a problémát: az elegy tökéletesen fertőtleníti a területet. 

Felporszívózni mindenhol

A porszívózás gyors házimunkaként él a köztudatban, pedig a tiszta végeredményhez nem elég körbeszaladni a lakás könnyen elérhető pontjain. 

A szőnyegek, a lakástextilek szinte magukba szívják a port, ami előnyös az atkák és a gombák elszaporodásának, de a kevésbé háborgatott sarkok és polcok is rontják a lakás levegőjét. Ha nekiállsz porszívózni, ne állj meg a tiszta parkettánál: legalább heti egyszer alaposan takaríts fel a kisebb zugokban is.

(Fotó: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük